Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία στην Ευρώπη για την κατάσταση και το κλίμα στα hotspots της Ελλάδας

Ασυνόδευτοι ανήλικοι, χωρίς δομές προστασίας. Απειλές επεισοδίων από πρόσφυγες που παραμένουν επί μήνες άπραγοι στα νησιά ή κρατούνται. Ευρωπαϊκά κονδύλια που λιμνάζουν ή αλλάζουν χέρια, αφήνοντας κενά.

Τον κώδωνα του κινδύνου για προβλήματα όπως τα παραπάνω ήρθαν χθες να κρούσουν ευρωβουλευτές από διάφορες παρατάξεις και κράτη που επισκέφθηκαν τις τελευταίες μέρες καταυλισμούς στην Αττική (Σχιστό, Σκαραμαγκάς), hotspots στην Κω και στη Λέσβο, ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων, και διαμερίσματα όπου διαμένουν οικογένειες και ευπαθή άτομα. Οι ευρωβουλευτές ήρθαν στην Ελλάδα ως υπαγόμενοι στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού «καθώς οι ελληνικές αρχές προέβαλαν ζητήματα ασφαλείας στο πλαίσιο της επικείμενης εκκένωσης του καταυλισμού», όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες ορισμένοι εξ αυτών (οι εκλεγμένοι με το Λαϊκό Κόμμα είχαν ήδη αναχωρήσει για Βρυξέλλες) διαπίστωσαν κάποιες βελτιώσεις στις συνθήκες φιλοξενίας και τις διαδικασίες επιτάχυνσης στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, ωστόσο, εντοπίστηκαν και σημαντικά κενά:

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ-ΜΚΟ: Επικρατεί, ιδίως στα νησιά φόβος για διακοπή της τρέχουσας έκτακτης χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση αυτή έφθανε ως τώρα από την Κομισιόν κατευθείαν στις ΜΚΟ, αλλά τώρα αποφασίσθηκε μεταβίβαση μέσω άλλης Γενικής Διεύθυνσης και της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί η καχυποψία που δημιουργεί η έρευνα που μόλις ξεκίνησε εις βάρος συγκεκριμένης και μη κατονομαζόμενης ΜΚΟ, στελέχη της οποίας ελέγχονται για οικονομική διαφθορά και σεξουαλική εκμετάλλευση. Αναφορά στο θέμα έκανε χθες από τη Θεσσαλονίκη και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, λέγοντας ότι θα καταθέσει τα στοιχεία στον εισαγγελέα με την επισήμανση ότι αφορούν μια από τις 14 οργανώσεις που χρηματοδοτούνταν ευθέως από την Κομισιόν. Τόσο ο κ. Μουζάλας όμως όσο και οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι δεν μπορεί να στοχοποιούνται όλες οι ΜΚΟ με αφορμή τη συγκεκριμένη έρευνα.

ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΙ: Ο φόβος για κενά στη χρηματοδότηση δεν αφορά όμως μόνον τα νησιά. Για τα ασυνόδευτα ανήλικα αλλάζει επίσης το καθεστώς χρηματοδότησης και η κυβέρνηση (υπουργείο Οικονομίας-Α. Χαρίτσης) έβγαλε προκήρυξη ζητώντας προσφορές από ΜΚΟ που θα ήθελαν να φτιάξουν δομές προστασίας για 1.400 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι οι ασυνόδευτοι ξεπερνούν τις 2.000 και 900 εξ αυτών δεν έχουν θέση σε ειδική δομή. Οι υπόλοιποι φιλοξενούνται σε δομές, όπου, όμως, τα χρηματοδοτικά προγράμματα λήγουν ή έχουν ήδη λήξει. Το χειρότερο; Ουδείς γνωρίζει πότε θα ξεπερασθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα το οποίο, μάλιστα, λήγει στο τέλος του 2017.

ΚΡΑΤΗΣΗ-ΣΧΕΔΙΟ Β: Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν προβληματισμό για την κράτηση προσφύγων και μάλιστα πριν εξετασθεί ολοκληρωτικά η αίτηση ασύλου τους. Μάλιστα, η εκπρόσωπος των ευρωσκεπτικιστών (EFDD) είπε πως στη Μόρια κάποιοι απειλούσαν με εξεγέρσεις και αναρωτήθηκε τι θα συμβεί αν καταρρεύσει η «συμφωνία» με την Τουρκία. Στην περίπτωση αυτή, το μόνο «σχέδιο Β» που υπάρχει είναι να αυξηθούν οι περιπολίες και διασώσεις από τη Frontex, όπως επισήμαναν και άλλοι ευρωβουλευτές.

Άρης Χατζηγεωργίου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει δράση: Μπαράζ διπλωματικών επαφών για προσφυγικό και τουρκικές προκλήσεις

Μιχάλης Μάρδας

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για το προσφυγικό: Οι δρόμοι της ντροπής και του φόβου κλείνουν οριστικά

Μιχάλης Μάρδας

Πλακιωτάκης στον «Ε.Τ.»: Η Ελλάδα δεν θα παίξει το παιχνίδι που θέλει η Τουρκία στο προσφυγικό

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης: Περιμένουμε και από άλλους να κάνουν το καθήκον τους στο προσφυγικό

Μιχάλης Μάρδας

«Βόμβα» με κρούσμα κορωνοϊού στη Μαλακάσα: Σε καραντίνα η δομή, αστυνομικοί στη ΓΑΔΑ, γιατροί σε Παίδων και Καπανδρίτι

Ανδρέας Ντίνης

Μεταναστευτικό και κορωνοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για τις δομές στα νησιά

Μιχάλης Μάρδας

Xίος: Πρόστιμο από 5.000 ευρώ για δύο παιδικά πάρτι έξω από το hot spot

Μιχάλης Μάρδας

Αυτά είναι τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού σε ΚΥΤ και δομές φιλοξενίας

Μιχάλης Μάρδας

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη Ερντογάν-Μέρκελ-Μακρόν-Τζόνσον [εικόνες]

Evanthia Karra