Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο ταξίδι του στη Λέσβο σήμερα «συναντήθηκε με πρόσφυγες από χώρες του κόσμου που έχουν υποφέρει πολύ» όπως χαρακτηριστικά είπε. Είχε όμως την ευκαιρία να συναντηθεί και να ευχαριστήσει δημόσια «τις ελληνικές αρχές, τις τοπικές αρχές της Λέσβου, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και τους πολίτες της Λέσβου με την εξαιρετική βοήθεια που παρείχαν».
Μετά από τις επισκέψεις του στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που έχει φτιάξει ο Δήμος Λέσβου και το χοτ σποτ της Μόριας ο κ. Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποχαιρετώντας τους ανθρώπους που τον φιλοξένησαν στο δημοτικό κήπο της Μυτιλήνης έσπευσε να δηλώσει πως «οι πρόσφυγες αυτοί πέρασαν τα πάνδεινα. Και οι άνθρωποι της Λέσβου δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Λέσβος είναι το νησί της ειρήνης και η θάλασσά σας είναι η θάλασσα της αλληλεγγύης».
«Ανοίξατε, είπε προς τους κατοίκους της Λέσβου, τις καρδιές σας και τα σπίτια σας για να υποστηρίξετε αυτούς τους ανθρώπους που είχαν την ανάγκη σας. Οι οικογένειες των προσφύγων με τις οποίες συναντήθηκα σήμερα μοιράστηκαν μαζί σας τις ελπίδες τους. Σχολεία για τα παιδιά τους και δουλειές ώστε εκείνοι να προσφέρουν στις οικογένειές τους. Θέλουν επίσης την ευκαιρία να ανταποδώσουν στην κοινότητα όσα έχει κάνει για εκείνους. Θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα μακρινό όνειρο».
Ο κ. Μπαν Κι Μουν τόνισε πως «οι συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες είναι πάρα πολύ κακές. Πάρα πολλοί από αυτούς είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ φτωχικές συνθήκες. Τα μισά από τα παιδιά των προσφύγων δεν πηγαίνουν σχολείο. Πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να ζητιανεύουν στους δρόμους ή πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Οι προκλήσεις όλο και αυξάνονται. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες οικογένειες από όλο τον κόσμο αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Κάθε μήνα 450 άτομα χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Ο αριθμός αυτός, είπε, αντιστοιχεί σε δύο γεμάτα αεροπλάνα που διασχίζουν τον Ατλαντικό. Κι αυτό συμβαίνει κάθε μήνα που περνάει».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζοντας την διεθνή κοινότητα υποστήριξε πως «η διεθνής κοινότητα θέλει να βοηθήσει στην επίλυση των συγκρούσεων αυτών και θέλει να αντιμετωπίσει όλους τους παράγοντες που δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα. Πρέπει να ενωθούμε, είπε, και να αντισταθούμε στα εμπόδια που υψώνονται στους ανθρώπους αυτούς, στη μισαλλοδοξία αλλά και να αντιταχθούμε στους ανθρώπινους διακινητές».
Ο κ. Μπαν Κι Μουν κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες «να ανταποκριθούν διαμορφώνοντας μια ανθρωπιστική προσέγγιση που εστιάζει στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υποχρεωτική κράτηση δεν είναι λύση, είπε, και πρέπει να σταματήσει αμέσως. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί προκειμένου να γίνει εφικτή η μετεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών προκειμένου να βρούμε νόμιμες οδούς για εκείνους. Αναγνωρίζω, υποστήριξε ακόμα, ότι υπάρχουν δυσκολίες αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν οι δυνατότητες και οι ευκολίες για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις».
Ευχαριστίες
Ο κ. Μπαν Κι Νουν έσπευσε να ευχαριστήσει «την κυβέρνηση, την επιχειρηματική κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών, τις εθελοντικές οργανώσεις, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις φιλανθρωπικές αλλά και τις εκκλησιαστικές οργανώσεις για τη βοήθεια που παρέχουν στους ανθρώπους αυτούς. Και το ελληνικό λιμενικό σώμα και η ελληνική αστυνομία έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Αυτή είναι η πολιτική αλλά και η ηθική μας υποχρέωση αυτό είναι το καθήκον μας και αυτό πρέπει να κάνουμε. Μια από τις πιο ωραίες λέξεις στα ελληνικά είναι η λέξη φιλοξενία που σημαίνει αγάπη προς τους ξένους. Πολύ συχνά λέμε ότι οι ξένοι είναι σοφοί άνθρωποι. Αυτή τη φιλοξενία είναι που βίωσα κι εγώ σήμερα βλέποντας όλους αυτούς τους ανθρώπους που στηρίζουν ολόκληρη την ημέρα και συνεχώς τους πρόσφυγες» κατέληξε ο κ. Μπαν Κι Μουν αποχαιρετώντας τη Λέσβο.
Με το Δήμαρχο Λέσβου
Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, υποδέχθηκε τον κ. Μπαν Κι Μουν στο γραφείο του στο Παλαιό Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος Λέσβου αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Δήμος Λέσβου και ολόκληρος ο Λεσβιακός λαός για την φιλοξενία των προσφύγων. «Ο κόσμος της Λέσβου – είπε ο κ. Γαληνός – χρειάζεται τώρα τη στήριξή σας περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Σας ευχαριστώ θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου να έλθετε στη Λέσβο, επίσκεψη την οποία θεώρησα επιβεβλημένη, καθώς οι εξελίξεις που αφορούν στην προσφυγική κρίση, απειλούν την ειρήνη και την σταθερότητα στο ευρύτερο διεθνές υποσύστημα. Η Λέσβος διαχειρίζεται μια διεθνή κρίση με τις δυνάμεις που η ίδια διαθέτει. Βασιζόμαστε στη δική σας προσπάθεια και παρέμβαση, ώστε να ενεργοποιήστε τη διεθνή κοινότητα στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της διαδικασίας καταγραφής και αναχώρησης των προσφύγων που βρίσκονται στη Λέσβο και την εφαρμογή ανθρώπινων και αποτελεσματικών πολιτικών για την επίλυση της κρίσης. Σας περιμένω ξανά στη Λέσβο, για να κάνετε τις διακοπές σας και να απολαύσετε τις μοναδικές ομορφιές του νησιού μας».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, με τη σειρά του, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο για την υποδοχή και την φιλοξενία είπε: «Το νησί της Λέσβου, είναι το νησί της ειρήνης και ο λαός της Λέσβου είναι μια θάλασσα αλληλεγγύης. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά εσάς, αλλά και όλους τους κατοίκους της Λέσβου, που υποδεχθήκατε με θέρμη και ανθρωπιά εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Η εμπειρία μου από αυτή την επίσκεψη είναι πραγματικά πολύτιμη, διότι θα μπορέσω να μεταφέρω στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την ανάγκη για δράση όλων των κρατών μελών, προκειμένου να αναλάβουν το μέρος των βαρών που τους αναλογούν και φυσικά να στηρίξουν την Λέσβο».
Στο τέλος της συνάντησης, ο Δήμαρχος Λέσβου, χάρισε στον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. ένα αντίγραφο του μνημείου της αλληλεγγύης, που θα στηθεί στο μεγάλο δημοτικό κήπο της Μυτιλήνης. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποχωρώντας έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων επισκεπτών του Δήμου Λέσβου τα εξής: « Η Λέσβος είναι το νησί της ειρήνης και εσείς είσθε μια θάλασσα αλληλεγγύης. Ας δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο για όλους, μη αφήνοντας πίσω κανέναν».