Κάλεσε τους «εθνικιστές μέσα στην πόλη» να παραδώσουν τα όπλα, σημειώνοντας ότι θα τους προσφέρει ασφαλές πέρασμα τη Δευτέρα.
«Oι αρχές της Μαριούπολης έχουν τώρα την ευκαιρία να κάνουν μια επιλογή και να περάσουν στο πλευρό του λαού, αλλιώς το στρατιωτικό δικαστήριο που τους περιμένει θα είναι απλά πολύ λίγο σε σχέση με αυτό που τους αξίζει για τα τρομερά εγκλήματά τους, τα οποία η ρωσική πλευρά τεκμηριώνει πολύ προσεκτικά, δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου σε ενημέρωση την Κυριακή της Διοίκησης Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ.
«Απευθύνουμε ιδιαίτερη έκκληση στους «συμμορίτες», οι οποίοι τώρα αυτοαποκαλούνται εκπρόσωποι των επίσημων τοπικών αρχών, αυτής της μοναδικής πόλης της Μαριούπολης . Γνωρίζουμε ότι στην παρούσα κατάσταση, λίγα εξαρτώνται από εσάς, δεδομένου ότι είστε υπό τον πλήρη έλεγχο των εθνικιστικών ταγμάτων, αλλά πραγματικά ελπίζουμε ότι εσείς, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της πόλης, έχετε τουλάχιστον κάτι στοιχειώδες, ανθρώπινο, τουλάχιστον μια αίσθηση συμπόνιας για τους πολίτες που σας έχουν εμπιστευτεί «, δήλωσε ο Mizintsev .
Το υπουργείο Άμυνας κάλεσε το Κίεβο να ακυρώσει τις οδηγίες προς τους μαχητές να γίνουν «μάρτυρες»
«Είστε εσείς που έχετε τώρα το δικαίωμα να κάνετε μια ιστορική επιλογή – είτε είστε με το λαό σας, είτε είστε με τους ληστές, διαφορετικά το στρατοδικείο που σας περιμένει είναι απλώς λίγο σε σχέση με αυτό που αξίζετε λόγω της άθλιας συμπεριφοράς απέναντι στους ίδιους τους πολίτες σας, αλλά και των τρομερών εγκλημάτων και προκλήσεων που έχετε ήδη οργανώσει», δήλωσε ο Mizintsev..
«Οι διασωθέντες κάτοικοι της Μαριούπολης, περίπου 60 χιλιάδες άνθρωποι, έχοντας βρεθεί σε πλήρη ασφάλεια στη Ρωσία , μιλούν τώρα ανοιχτά για τις μαζικές θηριωδίες και τα εγκλήματα που έχετε διαπράξει. Όλα αυτά τα καταγράφουμε πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
Το 90% των κτηρίων έχει καταστραφεί, ενώ πτώματα γέμισαν τους δρόμους και οι νεκροί θάβονται κοντά στα κατεστραμμένα σπίτια τους. Οι μάχες έχουν πλέον φτάσει στο κέντρο της πόλης. Εξαιτίας των σφοδρών μαχών, εμποδίζεται η επιχείρηση διάσωσης περισσότερων από χιλίων αμάχων που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του θεάτρου που βομβαρδίστηκε την Τετάρτη. Η στρατηγικής σημασίας πόλη έχει βυθιστεί στην πιο άγρια φάση του πολέμου. Περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν απομείνει αποκλεισμένοι, άστεγοι, χωρίς φαγητό και νερό.
Ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε κτίριο σχολής Καλών Τεχνών στην Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί από του οποίους είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.
«Χθες (Σάββατο), οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν την σχολή Καλών Τεχνών G12 στην αριστερή όχθη της Μαριούπολης, όπου 400 κάτοικοι της Μαριούπολης – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – είχαν βρει καταφύγιο», ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές της πολιορκημένης από τις δυνάμεις της Μόσχας ουκρανικής πόλης.
Έλεν Ντε Τζένερις: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνιση της - Έγινε μελαχρινή! [βίντεο]
«Γνωρίζουμε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι ειρηνικοί άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Ο απολογισμός των θυμάτων καταρτίζεται».
Η Μαριούπολη, πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας με πληθυσμό 450.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών εδώ και εβδομάδες των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων του φιλορώσων αυτονομιστών.
Σήμερα, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο κατηγόρησε επίσης την Μόσχα για τον βίαιο εκτοπισμό περισσότερων των 1.000 κατοίκων της Μαριούπολης, που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης, προς την Ρωσία, χωρίς να προσδιορίσει πότε συνέβη αυτό.
Ο Πάβλο Κιριλένκο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέστησαν «κέντρα ελέγχου», όπου «ταυτοποιούν τα τηλέφωνα» των κατοίκων της Μαριούπολης πριν κατασχέσουν τις ταυτότητές τους. «Στην συνέχεια, στέλνονται στην Ρωσία», κατήγγειλε στο Facebook. «Η τύχη τους από την άλλη πλευρά των συνόρων είναι άγνωστη».
Οι καταγγελίες του Πάβλο Κιριλένκο δεν έχουν επαληθευθεί προς το παρόν από ανεξάρτητη πηγή.
Την Πέμπτη, η Ουκρανία κατηγόρησε την Μόσχα για τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες κάτοικοι από τις ρωσικές δυνάμεις που αγνόησαν την προειδοποίηση «ντιέτι» (Παιδιά) που είχε γραφτεί στο έδαφος με γιγάντια γράμματα μπροστά και πίσω από το κτίριο. Κανένας απολογισμός θυμάτων δεν είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμος.
Σύμφωνα με το Κίεβο, περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι επιζώντες έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από την Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, την δίψα και το δριμύ ψύχος.
Το να προκαλείς κάτι τέτοιο σε μία ειρηνική πόλη, είναι τρομοκρατική ενέργεια που θα παραμείνει στην μνήμη και τον επόμενο αιώνα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταγγέλλοντας έγκλημα πολέμου.
Η Μαριούπολη έχει για το Κρεμλίνο στρατηγική σημασία αφού η κατάληψή της θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την Κυριακή από το Ισραήλ να «κάνει μια επιλογή» υποστηρίζοντας στην πράξη την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης ενώπιον των βουλευτών της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου.
«Η Ουκρανία έκανε την επιλογή της πριν από 80 χρόνια και έχουμε Δίκαιους που έκρυψαν Εβραίους, ήρθε η ώρα το Ισραήλ να κάνει την επιλογή του… η αδιαφορία σκοτώνει, οι υπολογισμοί σκοτώνουν», δήλωσε ο Ζελένσκι, ποντάροντας στις εβραϊκές του ρίζες, σε ομιλία του στα ουκρανικά που μεταφράστηκε στα εβραϊκά για τους Ισραηλινούς βουλευτές.
Στη συνέχεια μίλησε για το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούν Θόλος (Iron Dome) στην Ουκρανία: «Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματά σας αντιπυραυλικής άμυνας είναι τα καλύτερα… και ότι σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων. Μπορούμε να ρωτήσουμε γιατί δεν μπορούμε να λάβουμε όπλα από εσάς, γιατί το Ισραήλ δεν έχει επιβάλει ισχυρές κυρώσεις στη Ρωσία ή δεν ασκεί πίεση στις ρωσικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι δική σας, αδέρφια και αδερφές, και τότε πρέπει να ζήσετε με την απάντησή σας».
«Είναι δυνατό να κάνετε τη διαμεσολάβηση μεταξύ των χωρών, αλλά όχι μεταξύ καλού και κακού», πρόσθεσε, καθώς το εβραϊκό κράτος υιοθέτησε μια προσεκτική στάση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, επικαλούμενο τους προνομιακούς του δεσμούς με τις δύο χώρες.
«Αναρωτιόμαστε γιατί το κράτος του Ισραήλ δεν μας δίνει όπλα», διερωτήθηκε ο Ζελένσκι.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προειδοποιεί: «Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος αν αποτύχουν οι συνομιλίες…»
Eτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση που οι συνομιλίες αποτύχουν τότε αυτό θα σημαίνει έναν “Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.
“Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις μαζί του. Ήμουν έτοιμος τα δύο τελευταία χρόνια. Και νομίζω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο”, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε συνέντευξή του στο CNN.
“Αν υπάρχει μόνο 1% πιθανότητα να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, νομίζω ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία. Πρέπει να το κάνουμε αυτό. Δεν μπορώ να σας πω για το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων -σε κάθε περίπτωση, χάνουμε ανθρώπους σε καθημερινή βάση, αθώους ανθρώπους στο έδαφος” σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
“Οι ρωσικές δυνάμεις ήρθαν να μας εξοντώσουν, να μας σκοτώσουν. Και μπορούμε να αποδείξουμε με την αξιοπρέπεια του λαού μας και του στρατού μας ότι είμαστε σε θέση να καταφέρουμε ένα ισχυρό πλήγμα, είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε. Όμως, δυστυχώς, η αξιοπρέπειά μας δεν πρόκειται να διαφυλάξει τις ζωές. Επομένως, νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε σχήμα, οποιαδήποτε ευκαιρία για να έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε, τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον Πούτιν. Αλλά αν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, αυτό θα σήμαινε ότι πρόκειται για έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο” τόνισε ο Ζελένσκι.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταγγελία για ισοπέδωση γηροκομείου στο Λουγκάνσκ – Για 56 νεκρούς κάνουν λόγο οι Ουκρανοί
Ένα σοκαριστικό χτύπημα με τανκ κατά ενός γηροκομείου στην πόλη Κρεμίννα, στην περιοχή του Λουγκάνσκ με 56 νεκρούς καταγγέλλουν οι ουκρανικές αρχές.
Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «οι κατακτητές πυροβόλησαν το κτίριο με τανκ στην περιοχή του Λουγκάνσκ κυνικά και εσκεμμένα».
Η ουκρανική Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι υπήρχαν 15 επιζώντες, οι οποίοι «απήχθησαν από τους κατακτητές και μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα στο Σβάτονε (περιοχή Λουγκάνσκ) στο περιφερειακό γηριατρικό οικοτροφείο».
56 people were killed in Kreminna #Luhansk oblast – the occupiers shot from a tank home for the elderly. #Russians fired at it. Cynically and deliberately. They just adjusted the tank, put it in front of the house and started firing
[1/2] #WarCrimes #WarInUkraine #SaveUkraine
— SSSCIP Ukraine (@dsszzi) March 20, 2022
Ρωσία: Χρήση υπερηχητικών πυραύλων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι – για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία, αυτή τη φορά για να καταστρέψει απόθεμα καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας.
«Μεγάλο απόθεμα καυσίμου καταστράφηκε από πυραύλους Κρουζ τύπου ‘Kalibr’, που εκτοξεύθηκαν από την Κασπία Θάλασσα, καθώς και από βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από το αεροναυτικό σύστημα ‘Kinzhal’ από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν οι πύραυλοι αυτοί.
Το υπουργείο ανέφερε ότι το πλήγμα έγινε στην περιφέρεια Μικολάγεφ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, καταστράφηκε «η βασική πηγή ανεφοδιασμού με καύσιμα των ουκρανικών τεθωρακισμένων» που είναι ανεπτυγμένα στο νότιο τμήμα της χώρας.
Οι βαλλιστικοί υπερηχητικοί πύραυλοι «Kinzhal» («στιλέτα» στα ρωσικά) και οι πύραυλοι Κρουζ «Zircon» ανήκουν σε οικογένεια όπλων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτηρίζει «ανίκητα», καθώς σύμφωνα με τη Μόσχα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας των αντιπάλων της.
Χθες Σάββατο η Μόσχα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε την προηγουμένη πυραύλους «Kinzhal» εναντίον στόχου στην Ουκρανία. Εάν πράγματι έγινε τέτοιο πλήγμα, πρόκειται για την πρώτη γνωστή χρήση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος σε πραγματικές συνθήκες, σε πόλεμο, αφότου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2018.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε επίσης ότι πύραυλοι «υψηλής ακρίβειας» έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στη Ζιτόμιρ, 150 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου.
«Πάνω από 100 μέλη των (ουκρανικών) ειδικών δυνάμεων και ξένοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν» στο πλήγμα αυτό, διαβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Είναι αδύνατη η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Φωτογραφία-ντοκουμέντο που αφήνει υπόνοιες για χρήση βίας κατά της μικρής Τζωρτζίνας – Τι λέει ο Γρηγόρης Λέων [βίντεο]
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Τέλος η καραντίνα για τον πρωθυπουργό – Έβγαλε αρνητικό τεστ
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Απόλυτη καταστροφή στη Μαριούπολη – Βομβαρδισμός κτιρίου με 400 αμάχους
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα σενάρια για συμφωνία ή συγκρούσεις μακράς διαρκείας
- Μέτρα στήριξης 1,12 δισ. € για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου και της διπλωματίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr