Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο προκύπτει μετά την ομόφωνη έγκριση της γερμανικής κάτω βουλής να αναγνωρίσει τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915 ως «γενοκτονία».
Η Τουρκία ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία μετά την απόφαση της γερμανικής βουλής που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως ένα “ρατσιστικό αρμενικό λόμπι” ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, έκανε λόγο για «δηκτική» κίνηση, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα «ιστορικό λάθος».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε οτι οι “ανεύθυνες και αβάσιμες” αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία, αφού οι γερμανοί βουλευτές χαρακτήρισαν “γενοκτονία” τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.
“Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις”, έγραψε στο Twitter.
Τι δήλωσε η Μέρκελ
Γερμανία και Τουρκία συνδέονται από πάρα πολλά και μπορούν σε κάποιο θέμα να διατηρούν διαφορετικές απόψεις, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώ τόνισε την επιθυμία του Βερολίνου να συμβάλει στον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.
«Την Γερμανία και την Τουρκία τις συνδέουν πάρα πολλά. Ακόμη και αν σε ένα συγκεκριμένο θέμα διατηρούμε διαφορετικές απόψεις, το εύρος των σχέσεών μας, των φιλικών και στρατηγικών σχέσεών μας, είναι τόσο μεγάλο – ξεκινώντας από θέματα άμυνας μέχρι τα τρία εκατομμύρια πολιτών τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Γερμανία. Για αυτό θέλω κι εγώ και όλη η κυβέρνηση να συμβάλουμε ώστε ειδικά στα συμβάντα πριν από 101 χρόνια να προωθήσουμε και τον διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας και να κάνουμε το παν ώστε οι εταίροι να μπορούν και πάλι να μιλήσουν για αυτό, για το πώς επεξεργαζόμαστε την Ιστορία», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή της με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο πρέπει να φροντίσει όλο το εύρος των διμερών σχέσεων με την Τουρκία «και να πούμε και στους ανθρώπους τουρκικής καταγωγής στην Γερμανία ότι δεν είναι απλώς ευπρόσδεκτοι εδώ, αλλά ότι είναι και θα παραμείνουν κομμάτι της χώρας μας και ότι σε έναν δημοκρατικό πολιτισμό ανήκει και η κριτική συζήτηση για ένα θέμα».
Από την πλευρά του ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι το ζήτημα δεν αφορά το ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα οι σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας να εξομαλυνθούν το συντομότερο.
Για μια «ανεξάρτητη απόφαση» του γερμανικού Κοινοβουλίου έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναφερόμενος στην σημερινή απόφαση για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και εξέφρασε την ελπίδα να καταστεί εφικτό να μην υπάρξουν «υπεραντιδράσεις».