Μετά από πέντε χρόνια παραμονής στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου ο Μάρτιν Σούλτς αποφάσισε να μην διεκδικήσει νέα θητεία και να κατέλθει στις επικείμενες εκλογές στη χώρα του.Ο Γερμανός σοσιαλιστής έχει παραιτηθεί ως επικεφαλής του μόνου εκλεγμένου οργάνου της ΕΕ για να επιστρέψει στην πολιτική στην πατρίδα του, σύμφωνα με το Euroactive.gr ενώ την θέση του διεκδικούν εφτά υποψήφιοι και κυριότεροι είναι δύο Ιταλοί και ένας Βέλγος.
Η έκπληξη όμως έγινε στο παρά πέντε, με τον φιλελεύθερο Γκι Φερχόφσταντ να αποσύρεται από την κούρσα και τους Φιλελεύθερους να στηρίζουν τον υποψήφιο του ΕΛΚ Αντόνιο Ταγιάνι μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Η σημερινή μυστική ψηφοφορία από 751 ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη γαλλική πόλη του Στρασβούργου είναι πιθανό να αναδείξει νικητή τον Ιταλό πολιτικό Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην εκπρόσωπο του εμπλεκόμενου σε πολλά σκάνδαλα πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ταγιάνι, ο οποίος υπηρέτησε ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Βιομηχανία από το 2010 ως το 2014, είναι ο υποψήφιος κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο.
Ο σοσιαλιστής Τζιάνι Πιτέλα από την Ιταλία τρέφει επίσης ελπίδες για τη νίκη στις εκλογές. Αλλά ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ από το Βέλγιο και διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, είδε τις πιθανότητές του να κατακρημνίζονται του μετά από μια αποτυχημένη συμπόρευση την περασμένη εβδομάδα με το λαϊκίστικο Κίνημα των 5 Αστέρων από την Ιταλία.
Ο νικητής θα τεθεί επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια κρίσιμη στιγμή, επειδή θα έχει την τελική έγκριση για οποιαδήποτε συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται το 2019. Σε ένα ευμετάβλητο πολιτικό κλίμα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τελικά σε ανασχηματισμό των άλλων κορυφαίων θέσεων της ΕΕ, προκαλώντας επιπλέον αστάθεια στην Ένωση σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει κρίσεις που κυμαίνονται από το Brexit μέχρι και το μεταναστευτικό.
Από την άλλη, υπάρχουν άλλοι τέσσερις υποψήφιοι, όμως όλοι με ελάχιστες πιθανότητες εκλογής: Η Βρετανίδα Τζιν Λάμπερτ (!) από τους Πράσινους, η Ελεονόρα Φορέντσα από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Χέλγκα Στέφενς από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές και ο Λαουρέντιου Ρεμπέγκα από την Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Οι υποψήφιοι
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Ζαν Λαμπέρτ (Μεγάλη Βρετανία)
Ελεονόρα Φορέντσα (Ιταλία)
Η διαδικασία και οι συσχετισμοί
Ακόμα πάντως και μετά τη συμφωνία ΕΛΚ-Φιλελεύθερων, κανείς εκ των υποψηφίων δεν φαίνεται πως έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, οπότε ο τέταρτος γύρος φαντάζει πιθανός. Η διαδικασία έχει ως εξής: στις 9 το πρωί, τοπική ώρα, ξεκινούν οι παρουσιάσεις των υποψηφίων και στη συνέχεια θα λάβει χώρα η πρώτη ψηφοφορία. Κατά την πρώτη ψηφοφορία, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, προκειμένου να προκύψει νικητής (50%+1) αναφέρει το koolnews.gr. O ίδιος πήχυς ισχύει και για τη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία, το αποτέλεσμα των οποίων θα γίνει γνωστό περίπου στις 15:00 και στις 19:00 τοπική ώρα. Πριν από τη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία, υποψήφιοι μπορούν να προστεθούν ή να αποσυρθούν. Σε περίπτωση που η διαδικασία οδηγηθεί σε τέταρτο γύρο, τότε νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα έχει την απλή πλειοψηφία, ενώ στο ακραίο σενάριο της ισοπαλίας, νικητής αναδεικνύεται ο γηραιότερος υποψήφιος, εν προκειμένω ο Ταγιάνι, αν φτάσει να αναμετράται ως το τέλος με τον Πιτέλα.
Με βάση την τρέχουσα κοινοβουλευτική δύναμη, το ΕΛΚ έχει 219 ευρωβουλευτές, οι Σοσιαλιστές, 191, οι Ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών 72, οι Φιλελεύθεροι 68, η Ευρωπαϊκή Αριστερά 52, οι Πράσινοι 50, η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας 47, ενώ υπάρχουν και 52 μη εγγεγραμμένοι ευρωβουλευτές. Έτσι, το σύνολο διαμορφώνεται στους 751 ευρωβουλευτές, επομένως η απόλυτη πλειοψηφία ανέρχεται στις 376 ψήφους, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί, χωρίς τη συμφωνία δύο τουλάχιστον κομμάτων, με βάση τους τρέχοντες συσχετισμούς. Ακόμα και τώρα, πάντως, μετά τη συμφωνία ΕΛΚ-Φιλελεύθερων, το όριο των 376 δεν επιτυγχάνεται πριν τον τέταρτο γύρο και αρκετοί περιμένουν να δουν πώς θα «σπάσουν» οι περίπου 100 ψήφοι των ευρωσκεπτικιστών.
Οι αρμοδιότητες του προέδρου
Ο πρόεδρος επιβλέπει όλες τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των οργάνων του και τις συζητήσεις της ολομέλειας. Επίσης, εκπροσωπεί το ΕΚ σε όλες τις νομικές υποθέσεις και στις εξωτερικές σχέσεις και στην αρχή κάθε Συνόδου Κορυφής παρουσιάζει την άποψη του ΕΚ για τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης.
Ο πρόεδρος υπογράφει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε σε νόμο και συνυπογράφει νομοθεσία με τον πρόεδρο του Συμβουλίου.
Η εκλογή των αντιπροέδρων
Για την υποψηφιότητα των 14 αντιπροέδρων πρέπει να τηρούνται ακριβώς οι ίδιοι κανόνες με αυτούς του προέδρου. Η ψηφοφορία είναι μυστική. όλοι οι υποψήφιοι είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Στον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, έως 14 ψήφους, εκλέγονται. Εάν μένουν ακόμα κενές θέσεις τότε πραγματοποιείται δεύτερος και τρίτος γύρος ψηφοφορίας μετά τον οποίο αρκεί η σχετική πλειοψηφία.
Τι σημαίνουν αυτά για την Ελλάδα;
Όσον αφορά την Ελλάδα, θεωρητικά, η κυβέρνηση θα προτιμούσε επικράτηση των Σοσιαλιστών σε μια μονομαχία με το ΕΛΚ. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στο κατώφλι του ΕΣΚ, του οποίου τις συνεδριάσεις παρακολουθεί ως παρατηρητής, με αρκετούς Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες να εκτιμούν πως η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μια καλή ευκαιρία επανασύνδεση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με την κοινωνική της βάση, αλλά και για την ανάκτηση του πολιτικού της κύρους. Βέβαια, το περιθώριο παρεμβάσεων του Ευρωκοινοβουλίου είναι περιορισμένο στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, ενώ και κατά το παρελθόν ο δίαυλος επικοινωνίας του Μαξίμου με τον Μάρτιν Σούλτς δεν έφερε θεαματικά αποτελέσματα στην πράξη. Πάντως, ο κ. Ταγιάνι που φέρεται να έχει προβάδισμα, θεωρείται φιλικά διακείμενος προς τη χώρα μας, αν και δεν έχει εμπλακεί ποτέ ενεργά στις ελληνικές υποθέσεις.