ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Stratfor: Τουρκικά τερτίπια στη Βορειοανατολική Συρία

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

Τα τερτίπια της Τουρκίας για την υπονόμευση της εκεχειρίας του 2019 με την αμερικανική διαμεσολάβηση στη Βορειοανατολική Συρία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θέση της στο πεδίο της μάχης, αυξάνοντας παράλληλα την εξάρτηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό κουρδική ηγεσία από τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση.

Για εβδομάδες, ο Εθνικός Στρατός της Συρίας (SNA) με τη στήριξη της Τουρκίας βομβαρδίζει την πόλη -στρατηγικής σημασίας- Αΐν Ισα, που είναι υπό την κατοχή του SDF στη Βορειοανατολική Συρία. Πλέον μια ολοκληρωμένη επίθεση για τον έλεγχο της Αΐν Ισα μοιάζει πιθανή. Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κάλεσαν τη Ρωσία να δημιουργήσει θέσεις παρατήρησης δυτικά της Αΐν Ισα για την αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων, την ώρα που οι ΗΠΑ αύξησαν τη διπλωματική τους δραστηριότητα για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία μεταξύ SDF και Τουρκίας.

Η ΑΪΝ ΙΣΑ βρίσκεται κατά μήκος του βασικού αυτοκινητόδρομου Μ4, ο οποίος οριοθετεί το νοτιότερο τμήμα της ανακηρυγμένης από την Τουρκία ουδέτερης ζώνης. Συνδέει, επίσης, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) πιο ανατολικά με τη Μανμπίζ προς τα δυτικά, μια άλλη πόλη όπου η Αγκυρα έχει στρέψει το βλέμμα της για μια διευρυμένη ουδέτερη ζώνη. Η ουδέτερη ζώνη της Τουρκίας στα βορειοανατολικά δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, όταν η Αγκυρα ξεκίνησε την επιχείρηση «Ειρηνική Ανοιξη» για να καθαρίσει τα σύνορα από τους μαχητές του PKK. Η Τουρκία ξεκίνησε αυτήν την επιχείρηση λίγο μετά το «πράσινο φως» που της δόθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ερντογάν έχει δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του ΡΚΚ στη Συρία. Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί επίσης εχθρούς της, είναι μέρος της ομπρέλας του SDF που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΩΝ του Εθνικού Στρατού της Συρίας (SNA), η Τουρκία πιθανότατα θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να παραδώσει την Αΐν Ισα. Η Τουρκία εκπέμπει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να αγνοήσει τους ρωσικούς σταθμούς παρατήρησης και τις αμερικανικές διπλωματικές πιέσεις, εκτός εάν η Αΐν Ισα γίνει μέρος της ουδέτερης ζώνης. Ωστόσο, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ενισχύονται στην πόλη. Στις 19 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε την Αΐν Ισα να παραδοθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας ουδέτερης ζώνης κατά μήκος των συριακών-τουρκικών συνόρων. Τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία έχουν δημιουργήσει θέσεις παρατήρησης στο Ιντλίμπ σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν τις διάφορες εκεχειρίες που έχουν συμφωνήσει εκεί όλα αυτά τα χρόνια. Στην πράξη, ωστόσο, αυτές οι θέσεις έχουν αγνοηθεί, με όλες τις πλευρές να κάνουν ελιγμούς.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και του τουρκικού στρατού ή δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία για την Αΐν Ισα είναι απίθανο να επηρεάσουν τις ευρύτερες διμερείς σχέσεις της Αγκυρας με τη Μόσχα ή την Ουάσιγκτον. Στους προηγούμενους γύρους των ρωσοτουρκικών συγκρούσεων στην επαρχία Ιντλίμπ, η Ρωσία και η Τουρκία διατήρησαν κοινές περιπολίες στη Βορειοανατολική Συρία, εμποδίζοντας τις συμπλοκές στα βορειοδυτικά να εξαπλωθούν στα βορειοανατολικά. Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στο Σότσι στις 28 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν τη συνολική σχέση των χωρών τους. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία για να δημιουργήσουν μια ανανεωμένη στρατηγική για τη Συρία.

ΚΑΘΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να εδραιωθεί περαιτέρω στη Βόρεια Συρία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αναγκαστούν να στραφούν όλο και περισσότερο στη Δαμασκό και τη Μόσχα για την ασφάλειά τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), είναι απίθανο να εκθέσουν τις υπόλοιπες δυνάμεις τους στη Συρία σε πιθανές συγκρούσεις με τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις, ιδιαίτερα τώρα που η Αΐν Ισα προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από ρωσικές και συριακές δυνάμεις. Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της, στο μεταξύ, θα είναι όλο και πιο πρόθυμοι να πολεμήσουν με ρωσικές ή συριακές δυνάμεις για να υπονομεύσουν τις θέσεις τους γύρω από την Αΐν Ισα.

ΟΙ ΣΥΡΙΑΚΕΣ Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν μια λιγότερο εχθρική σχέση με τη συριακή κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Οκτωβρίου του 2019, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κάλεσαν τις συριακές και τις ρωσικές δυνάμεις να αναλάβουν θέσεις στην επικράτειά τους στα βορειοανατολικά. Το φθινόπωρο του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν μερικά από τα στρατεύματά τους από τη Συρία. Οι υπόλοιπες αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα βρίσκονται μακριά από την Αΐν Ισα στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά.

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τουρκία: Χόρεψαν συρτάκι και έσπασαν πιάτα σε αθλητική εκπομπή για τον Πέλκα [βίντεο & εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

Θεσσαλονίκη: Κατασχέθηκαν πάνω από 50 κιλά ηρωίνης που εισήγαγε διεθνές κύκλωμα από την Τουρκία

Ανδρέας Ντίνης

Αποκλειστικό: Ολλανδική μελέτη για το μέλλον της Τουρκιάς στο ΝΑΤΟ: 3 σενάρια για τον… ελέφαντα στο δωμάτιο

Ανδρέας Ντίνης

Ευκαιρία για κατασκοπεία η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Μιχάλης Μάρδας

Μπάιντεν: Το μήνυμα-βόμβα μέσω… Συρίας με πολλούς αποδέκτες

Δημήτρης Ντόγκας

Αποκάλυψη – «βόμβα» του Spiegel: Ερντογάν και Τραμπ πίσω από το τραπεζικό σκάνδαλο της Halkbank στην Τουρκία

Tinad

Τουρκία: Προκλήσεις δίχως τέλος – Η επιστροφή του Τσεσμέ, τα fake news του Ακάρ και οι υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης: Αναγκαία η στενότερη συνεργασία Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για να υπάρξει καλή γειτονία με την Τουρκία

Tinad

Δένδιας: Προβληματικός γείτονας η Τουρκία – «Όπλο» μας το διεθνές δίκαιο

Tinad