Όπως προκύπτει από ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας ο οδηγός έριξε επίτηδες το λεωφορείο στη λίμνη την περασμένη εβδομάδα εξοργισμένος από την κατεδάφιση του σπιτιού που έμενε.
Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στις 7 Ιουλίου στην Ανσούν, στη φτωχή επαρχία Γκουιζού (νοτιοδυτικά). Στο λεωφορείο επέβαιναν τελειόφοιτοι που συμμετείχαν στις εξετάσεις για το απολυτήριο.
Σε πλάνα βιντεοεπιτήρησης που δημοσιοποίησαν οι αρχές, το λεωφορείο φαίνεται να αλλάζει ξαφνικά πορεία και να περνάει στο αντίθετο ρεύμα πριν προσκρούσει πάνω σε μπάρα ασφαλείας και πέσει σε μια λίμνη.
#UPDATE The moment before a bus crashed into a reservoir in Anshun, China's Guizhou: video shows the bus suddenly rushed to the opposite lane, hit a guardrail & crashed into the reservoir on Tue. As of now, 36 people have been rescued, 21 of whom have died https://t.co/8Eucf5eTYT pic.twitter.com/uD8MAgsrJe
— Global Times (@globaltimesnews) July 7, 2020
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο οδηγός του λεωφορείου, κάποιος κ. Ζιανγκ, 52 ετών, ήταν «δυσαρεστημένος από τη ζωή του» και είχε εξοργιστεί από την ανακάλυψη την ίδια ημέρα «της (αναγγελίας της) κατεδάφισης της κατοικίας την οποία νοίκιαζε», δήλωσε χθες, Κυριακή, η αστυνομία του Ανσούν σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο οδηγός είχε καταναλώσει αλκοόλ εν ώρα υπηρεσίας.
Η πληροφορία είχε μεταδοθεί αρχικά από το οικονομικό περιοδικό Caixin, προτού να μπλοκαριστεί στο διαδίκτυο.
Η απαλλοτρίωση εδαφών και η ταχεία κατεδάφιση καταλυμάτων από τοπικούς αξιωματούχους προκειμένου να προχωρήσουν αναπτυξιακά σχέδια είναι μια βασική πηγή οργής και αστάθειας στην Κίνα.
Σήμερα πολλά ΜΜΕ αναφέρουν την πληροφορία ακολουθούμενα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Γιατί να προκαλέσεις πόνο σε τόσες οικογένειες;» διερωτάτο ένας χρήστης του δικτύου Weibo αναφερόμενος στον οδηγό.
Όμως άλλοι ήγειραν επίσης το θέμα των απαλλοτριώσεων και των πολύ χαμηλών αποζημιώσεων που προσφέρονται στους ανθρώπους των οποίων οι κατοικίες κατεδαφίζονται.
«Δεν αισθάνομαι καμία συμπάθεια για τον οδηγό αλλά τον καταλαβαίνω», γράφει ένας άλλος χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Στα τέλη του 2018, ένας καυγάς μέσα σε ένα δημόσιο λεωφορείο που βρισκόταν πάνω σε γέφυρα στην Τσονγκίνγκ (νοτιοδυτικά) είχε προκαλέσει την πτώση ενός οχήματος στον Γιανγκτσέ, τον μεγαλύτερο ποταμό της Κίνας, και τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ