Απαστράπτουσα και χαμογελαστή, η Ιβάνκα Τραμπ ήταν εκεί, στο πλευρό του πατέρα της για να υποδεχθεί τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε. Και λίγα 24ωρα αργότερα, συνομίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος αποκάλυψε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι τυχαίνει να τη γνωρίζει από τα παιδικά της χρόνια. Και η οικογενειακή επιχείρηση συνεχίζει να επεκτείνεται…
Πολύτιμος συνεργάτης του νεοεκλεγέντος προέδρου είναι επίσης και ο σύζυγός της, Τζάρεντ Κάσνερ, ένας 35χρονος μεγιστάνας ακινήτων που έχει κομβικό ρόλο στην ομάδα μετάβασης που βοηθάει τον Τραμπ να επιλέξει τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου του. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αποτέλεσε «τα μάτια και τα αφτιά του», όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του. Το τι ακριβώς θα κάνει ο Εβραίος μεγαλοεπιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Νew York Observer» στη νέα κυβέρνηση παραμένει άγνωστο, είναι βέβαιο ωστόσο ότι θα αναλάβει -έστω και άτυπα- σημαντικά καθήκοντα.
Η ομοσπονδιακή νομοθεσία που ψηφίστηκε τη δεκαετία του ’60 -μετά την υπουργοποίηση του Ρόμπερτ Κένεντι από τον αδερφό του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι- απαγορεύει σε έναν πρόεδρο να προσλαμβάνει μέλη της οικογένειάς του στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Τραμπ, ωστόσο, στην επινίκια -κιόλας- ομιλία του ξεκαθάρισε πως θα τον έχει δίπλα του. «Για να πω την αλήθεια, ο Τζάρεντ είναι ένας πολύ πετυχημένος κτηματομεσίτης. Αλλά νομίζω πως, αυτή την εποχή, του αρέσει πιο πολύ η πολιτική απ’ ό,τι τα κτηματομεσιτικά (…). Πιστεύω πως είναι πολύ καλός και στην πολιτική», δήλωσε, με τον ίδιο να χαμογελάει στο πλευρό του.
Και κάπου εδώ αρχίζουν να πληθαίνουν τα ερωτήματα ακόμη και για τους… πλέον καλοπροαίρετους. Μπορεί να είναι κανείς βαθύπλουτος επιχειρηματίας και πρόεδρος των ΗΠΑ χωρίς να εγείρει ανησυχίες ότι ο πολιτικός θα ευνοεί καθημερινά με τις αποφάσεις του… το μεγιστάνα; Μπορεί να αναθέσει στους στενούς του συγγενείς ρόλο άτυπων συμβούλων την ώρα που προετοιμάζεται επίσης να τους επιφορτίσει κατά κάποιον τρόπο με τη διαχείριση της αυτοκρατορίας του; Δύσκολα απαντούν οι αναλυτές που στα πρώτα δείγματα γραφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αναζητούν σημάδια «σύγκρουσης συμφερόντων» και οικογενειοκρατίας.
Η υπόσχεση του Τραμπ ότι θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού κατεστημένου της Ουάσιγκτον είναι ίσως ο βασικός λόγος για τον οποίο τον επέλεξαν 60 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι. Αν θέλει να πετύχει, λοιπόν, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ -σε πείσμα των καταστροφολόγων- θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα. Προεκλογικά είχε δηλώσει ότι θα διατηρήσει την επιχειρηματική του αυτοκρατορία με την επωνυμία Trump Organization, θα αναθέσει ωστόσο στα παιδιά του -Ντόναλντ τζούνιορ, Ερικ και Ιβάνκα- τη διαχείρισή της και εδώ ακριβώς έγκειται και ο πολιτικός κίνδυνος. Και αυτό γιατί και οι τρεις εργάζονται ήδη πυρετωδώς ως σύμβουλοί του. Η οικογενειακή επιχείρηση βρίσκεται «στη διαδικασία της εξέτασης διάφορων δομών, η τελική διευθέτηση όμως θα είναι σύμφωνη με όλους τους ισχύοντες κανόνες και κανονισμούς», δήλωσε εκπρόσωπος του Trump Organization.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως θα μεταβιβάσει τα ακίνητα και τις μετοχές του σε ένα ανεξάρτητο ίδρυμα καταπιστευτικής διαχείρισης της περιουσίας του με την επωνυμία Blind Trump, στο οποίο δεν θα έχει κανέναν έλεγχο. «Ολα θα γίνουν νομότυπα», διαβεβαιώνουν οι σύμβουλοί του, το πρόβλημα ωστόσο που προκύπτει είναι πως οι πιθανότεροι διαχειριστές της αμύθητης περιουσίας του θα είναι τα παιδιά του. Ο έλεγχος δηλαδή θα παραμείνει στην οικογένεια που διατηρεί στενούς δεσμούς με την πολιτική.
«Για να είναι σίγουρος κανείς ότι όντως ο Τραμπ δεν θα ασκεί έλεγχο, θα πρέπει κανονικά να ρευστοποιήσει την περιουσία του και να περάσει το προϊόν ρευστοποίησης σε ένα χαρτοφυλάκιο που θα χειρίζονται ανεξάρτητοι διαχειριστές και στο οποίο ο ίδιος δεν θα έχει πρόσβαση», εξηγεί ο Νορμ Αϊζεν από τη δεξαμενή σκέψης Brookings της Ουάσιγκτον. Ενα τέτοιο μοντέλο είναι πρακτικά αδύνατο.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Ένα ακόμη «θέμα» που καλείται να λύσει άμεσα ο νέος πρόεδρος είναι ότι από την καριέρα του, ως επιχειρηματίας, «φέρνει» μαζί του στο Οβάλ Γραφείο 75 ανοιχτές υποθέσεις εναντίον του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «USA Today». Τα τελευταία 30 χρόνια έχει εμπλακεί, άλλωστε, σε 4.000 δικαστικές διεκδικήσεις, με τα συμφέροντά του να φτάνουν από τη Σαουδική Αραβία και την Αργεντινή μέχρι και την Κίνα.
Οι πρώτες μέρες του Αμερικανού προέδρου, καταλήγουν οι «Financial Times», είναι, αν μη τι άλλο, απόδειξη του ελεύθερου στιλ που επιδεικνύει ως άνθρωπος και ως επιχειρηματίας και άφησαν ως παρακαταθήκη τις πιο ασυνήθιστες εικόνες και επαφές στην ιστορία όχι μόνο της αμερικανικής πολιτικής αλλά και της παγκόσμιας διπλωματίας.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, λόγου χάρη, για να συγχαρεί το νέο πρόεδρο «έβαλε μέσο» τον Γκρεγκ Νόρμαν, έναν πρώην αστέρα του γκολφ και προσωπικό φίλο του Τραμπ. Οι ρεπόρτερ που συνέρρευσαν στον πύργο του για να τον συναντήσουν έπεσαν πάνω στα παιδιά του, αλλά και σε ορδές επιχειρηματιών που θέλησαν να μάθουν την τύχη των συμφωνιών τους στη νέα εποχή. Και το πανάκριβο χρυσό βραχιόλι που φόρεσε η Ιβάνκα συνοδεύοντάς τον στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη παραμένει σύμβολο της σύγκρουσης συμφερόντων. Η ίδια που εκτός των άλλων σχεδιάζει κοσμήματα διαφήμισε το χρυσό κόσμημα αξίας 10.800 δολαρίων μπροστά σε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς τηλεθεατές. Και την επομένη η εταιρία της Ivanka Trump Fine Jewelry ενημέρωσε για το προϊόν… τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με τη μόδα.
«Ο μπαμπάς εξελέγη πρόεδρος. Η κόρη βλέπει την ευκαιρία να πουλήσει περισσότερα κοσμήματα. Με λίγα λόγια: ένας πρόεδρος που χρησιμεύει για να βγάζεις χρήματα», σχολίασε στο twitter ο δημοσιογράφος των «New York Times», Ερικ Λίπτον.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής