Τα δύο ζώα κατάφεραν να επιβιώσουν από τις φλόγες που μαίνονται στη νότια και την ανατολική Αυστραλία, όμως λίγες ώρες αργότερα η μητέρα υπέκυψε λόγω του έντονου στρες που υπέστη.
Είναι ένα από τα περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ζώα που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου εξαιτίας των πυρκαγιών.
Φρικιαστικές εικόνες από κοάλα με καμένη γούνα, οπόσουμ με καμένες πατούσες, πτώματα καγκουρό έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και έχουν αναχθεί σε σύμβολα μιας χώρας και ενός περιβάλλοντος που έχουν πληγεί από μια άνευ προηγουμένου κρίση που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
Λιγότερα προβεβλημένα ζώα, όπως βάτραχοι, έντομα, ερπετά και ασπόνδυλα επίσης έχουν δει τον πληθυσμό τους να μειώνεται δραματικά.
Οι ειδικοί προειδοποιούν εξάλλου ότι ακόμη και τα ζώα που κατάφεραν να επιβιώσουν χρειάζεται να δώσουν μάχη για να παραμείνουν στη ζωή.
Έλλειψη τροφής
«Μεγάλος αριθμός ζώων πεθαίνουν μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς επειδή υπάρχει έλλειψη τροφής και επειδή δεν έχουν πλέον καταφύγιο», ή επειδή κατασπαράσσονται από άλλα ζώα, εξήγησε ο Μάιου Κρόουθερ του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
Το ποσοστό εξόντωσης των μαρσιποφόρων στην Αυστραλία ήταν ήδη το πιο αυξημένο παγκοσμίως, όμως οι πυρκαγιές ενδέχεται να οδηγήσουν στον πλήρη αφανισμό κάποιων ειδών σε συγκεκριμένες περιοχές.
«Οι πληθυσμοί των καγκουρό θα προσπαθήσουν να ανασυνταχθούν. Όταν επιστρέψουν, βέβαια (…) τα χόρτα δεν είναι πλέον πράσινα, τα φυλλώματα δεν υπάρχουν, οι θάμνοι έχουν εξαφανιστεί, τα δέντρα έχουν καεί», εξήγησε η Πράις.
Το ένα τρίτο του νησιού Καγκουρό, ένας πραγματικός παράδεισος για τα ζώα που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αυστραλίας, έχει καταστραφεί. Κάποια μοναδικά είδη που ζούσαν στο νησί ενδέχεται να έχουν εξαφανιστεί.
«Ολοκαύτωμα για την πανίδα»
«Σε πολλά είδη δεν έχουν απομείνει πολλά μέλη. Αυτό δημιουργεί τοπικά φαινόμενα εξαφάνισης», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Τζον Βοϊνάρσκι του Threatened Species Recovery Hub, ενός δημόσιου προγράμματος προστασίας της πανίδας.
Ο Βοϊνάρσκι δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τις πυρκαγιές «ολοκαύτωμα» για την πανίδα της Αυστραλίας.
Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός ενός είδους κοάλα «που δεν κινδυνεύουν από μολύνσεις» και ο οποίος ζούσε στο νησί Καγκουρό εξαφανίστηκε. Τα κοάλα αυτά αποτελούσαν «ασφάλεια» για το μέλλον του είδους.
Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία δεν αποτελεί μάλλον παρά τα πρώτα στάδια «αυτού στο οποίο θα μοιάζει η κλιματική αλλαγή και σε άλλες περιοχές του κόσμου», σύμφωνα με τον καθηγητή πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Κρις Ντίκμαν. Η έκθεσή του που αναφέρει ότι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πυρκαγιές ήταν «πολύ συγκρατημένη», εκτιμά ο ίδιος.
Μόλις κατασβεστούν οι πυρκαγιές κάποιοι πληθυσμοί ζώων ενδέχεται να είναι τόσο μικροί που θα χρειαστεί να ζήσουν σε αιχμαλωσία προκειμένου να σωθεί το είδος.
Κάποιες περιοχές του δάσους που έχει καεί ίσως χρειαστούν δεκαετίες για να γίνουν και πάλι πράσινες και οι ειδικοί τονίζουν ότι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να δοθεί ευκαιρία στα ζώα που διασώθηκαν να επιβιώσουν.