Η Κύπρος, εν τω μεταξύ, αναμένει να εξεταστεί η τουρκική προκλητικότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ηγέτες να εκφράσουν την ετοιμότητά τους να επιβάλουν κυρώσεις στην Αγκυρα. Οι υπουργοί των «28» αποδοκίμασαν την Τρίτη, στο Λουξεμβούργο, την τουρκική επιθετικότητα και επεσήμαναν την ανάγκη λήψης μέτρων κατά της Αγκυρας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση στο Λουξεμβούργο για υποβολή προτάσεων με σκοπό τις κυρώσεις κατά της Αγκυρας.
«Μετά την παρέμβασή μας, 23 χώρες υποστήριξαν το αίτημα», είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις από το Συμβούλιο. Ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι ο «πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του» και βεβαίωσε ότι οι απαιτήσεις της Κύπρου θα ικανοποιηθούν. Επίσης, η Λευκωσία εξετάζει με προσοχή το «πυροτέχνημα» της Αγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων στην Αμμόχωστο με το άνοιγμα των Βαρωσίων. Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «η Λευκωσία είναι σε επαφή με τον ΟΗΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την αποτροπή της δημιουργίας τετελεσμένων σε ό,τι αφορά το Βαρώσι».
Ο Τούρκος πρόεδρος και το υπουργείο Εξωτερικών απάντησαν επιθετικά στην απειλή της Ε.Ε. για τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Επανέλαβε σε δηλώσεις του ότι θα υποστηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και «κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την Αγκυρα από την επιδίωξη των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο». Αναφερόμενος στην προειδοποίηση της Λευκωσίας ότι θα συλλαμβάνονται μέλη του πληρώματος των τουρκικών πλοίων γεωτρήσεων, κοντά στην Κύπρο, είπε ότι «ξένες χώρες δεν μπορούν να συλλάβουν τα πληρώματά μας. Εμείς είμαστε η Τουρκία, δεν φθάνει η δύναμή τους γι’ αυτό».
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μιλάει για μεροληψία των Ευρωπαίων υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «απορρίπτουμε τα σημεία που αναφέρονται στη χώρα μας στις αποφάσεις που λήφθηκαν στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Η Ε.Ε. έσφαλε όταν ενέταξε ως μέλος της την ελληνοκυπριακή διοίκηση της “Νότιας Κύπρου” το 2004. Τώρα υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. στο Κυπριακό, συνεχίζοντας το σφάλμα».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε το αίτημα για «διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο». Οπως είπε, «εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει. Αντίθετα, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου και να μοιράσουμε τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο. Μόνο ένα πράγμα θέλουμε, να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού». Ο Τσαβούσογλου συνδέει το διαμοιρασμό του φυσικού αερίου με το Κυπριακό, λέγοντας ότι «μια λύση πρέπει να βασίζεται στην ισότητα των δύο πλευρών, να εγγυάται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Για Κωνσταντινούπολη
Με συναισθηματικές κορόνες και αρκετό λυρισμό, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε χθες σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη και κάλεσε τους ψηφοφόρους «να μην δώσουν χαρά στους Ελληνες ότι κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη»! «Οι κατακτήσεις της καρδιάς μας ξεκίνησαν το 1453», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ζητώντας στη συνέχεια «να μην παραδώσουμε την Κωνσταντινούπολή μας σε αυτούς τους ψεύτες».
Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Εκρέμ Ιμάμογλου, αντίπαλο του υποψηφίου του κόμματός του για το Δήμο της Κωνσταντινούπολης, ότι έχει ελληνική καταγωγή. Ανήσυχος για τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τον Ιμάμογλου να προηγείται του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Ερντογάν αποφάσισε να κάνει μέχρι την Κυριακή ομιλίες σε διαφορετικές συνοικίες της Πόλης. «Ανάμεσα σε εκείνους που χάρηκαν περισσότερο από το αποτέλεσμα των εκλογών της 31ης Μαρτίου ήταν οι Ελληνες», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ζητώντας από το πλήθος να το αλλάξουν αυτό την Κυριακή.
Από την έντυπη έκδοση