Τα κόκαλα λέγεται ότι αποτελούν κομμάτι μιας συλλογής τεχνέργων που ξεπερνά τα 40.000 κομμάτια στο σπίτι του Ντον Μίλλερ, βετεράνου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και πρώην ηλεκτρολόγου μηχανικού.
Το FΒΙ ξεκίνησε την έρευνα στο σπίτι του Μίλλερ το 2004, όταν η υπηρεσία υποπτεύθηκε ότι απέκτησε παρανόμως αντικείμενα, τα οποία ενσωμάτωσε στη συλλογή του, παραβιάζοντας ενδεχομένως τοπικούς και ομοσπονδιακούς νόμους. Ο Μίλλερ, ο οποίος απεβίωσε το 2015 σε ηλικία 91 ετών, δεν κατηγορήθηκε πότε για τις συλλογές του.
«Όταν μπήκα για πρώτη φορά στο σπίτι του και είδα το μέγεθος τη συλλογής, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Τιμ Κάρπεντερ, επικεφαλής του τμήματος για εγκλήματα τέχνης.
Φίλοι και συνεργάτες του θανόντα μίλησαν σε τοπικά μέσα διηγούμενοι ιστορίες από τη ζωή και τα ταξίδια του Μίλλερ, που περιλάμβαναν ερασιτεχνικές αρχαιολογικές εξορμήσεις. Το 2014 ο ίδιος είχε δηλώσει στην κάμερα του CBS ότι είχε γυρίσει 200 χώρες για να βρει τα τέχνεργα.
Συχνά ο Μίλλερ καλούσε κόσμο σπίτι και τους ξεναγούσε στην συλλογή του δίνοντας τους την εντύπωση ότι βρίσκονταν σε πραγματικό μουσείο. Αναφορές θέλουν τον Μίλλερ να έχει ακόμη και σφαίρες από τις μάχες του εμφυλίου πολέμου, ένα κανό από τον Αμαζόνιο και δύο αυγά δεινοσαύρων, κατά τον ίδιο, που βρήκε στην Κίνα.
Γαλλία - Μπαϊρού: Είμαι υπερήφανος για τη νέα κυβέρνηση - Δείτε όλα τα ονόματα
Το FBI έκρινε ότι η μισή συλλογή του Μίλλερ προέρχεται από Ινδιάνους. Σχεδόν όλα τα ανθρώπινα απομεινάρια στο σπίτι του, πιστεύεται ότι αποκτήθηκαν από χώρους ταφής γηγενών Αμερικανών. Οι συγκεκριμένοι χώροι ταφής προστατεύονται από την Δράση για την Προστασία και τον Επαναπατρισμό των τάφων των Γηγενών Αμερικανών.
Μολονότι απαγορεύεται από τους ομοσπονδιακούς νόμους να αποσπά κανείς αντικείμενα και ειδικά ανθρώπινα κόκαλα από σημεία ταφής Ινδιάνων, αυτό δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. «Δυστυχώς υπάρχει κάποιο είδους αγορά, όχι απαραίτητα για τα ανθρώπινα απομεινάρια καθαυτά, αλλά συχνά για όσα θάβονται μαζί τους», δήλωσε ο Φράνσις ΜακΜάναμον, ιδρυτής του κέντρου για την Ψηφιακή Αρχαιότητα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. “Κεραμικά, κοσμήματα, άλλα είδη αντικειμένων τέχνης αγοράζονται έναντι σημαντικών χρηματικών πόσων”, προσέθεσε.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν το FBI έχει κρίνει ότι ο Μίλλερ παραβίασε την κείμενη νομοθεσία. Το τεράστιο μέγεθος της συλλογής του δεν επιτρέπει στην έρευνα να διαπιστώσει ποια ακριβώς εγκλήματα διαπράχθηκαν, σημειώνουν τα τοπικά μέσα.
Εκπρόσωπος του FBI είπε στον Guardian ότι γίνεται προσπάθεια για να επιστραφούν όσα εκλάπησαν.
Με πληροφορίες από το The Guardian