Ο 19χρονος πρώην μαθητής Νίκολας Κρουζ άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 17 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες ακόμη. Τις επόμενες μέρες η κοινότητα του Πάρκλαντ βυθίστηκε στην οδύνη και τον θυμό για τις αθώες χαμένες ζωές μαθητών και την ανεξέλεγκτη χρήση των όπλων στις ΗΠΑ.
Οι επιζώντες του Πάρκλαντ αποφάσισαν πως ήταν η ώρα για αλλαγή, με τις δράσεις τους να γιγαντώνονται σταδιακά σε ένα από τα σημαντικότερα μαθητικά κινήματα της χώρας. Οι δράσεις των μαθητών οδήγησαν στην υπογραφή πολιτειακής νομοθεσίας για αυστηρότερους ελέγχους στην κατοχή όπλων και στο κίνημα March for Our Lives (Πορεία για τη ζωή μας) –μια πραγματική πορεία με προορισμό την Ουάσιγκτον, ξεσηκώνοντας πλήθος κόσμου, που ζητούσαν νέους νόμους για τα όπλα.
Διαβάστε στο ET Magazine: Οπλοκατοχή στις ΗΠΑ: Η ιστορία, η πολιτική και το λόμπυ των όπλων
Ενα χρόνο μετά το μακελειό στο Πάρκλαντ, δεν έχουν όμως γίνει πολλά για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Οι αριθμοί παραμένουν αμείλικτοι: μετά το μακελειό στο Πάρκλαντ έχουν σημειωθεί 350 επιθέσεις στις ΗΠΑ -σχεδόν μία κάθε ημέρα. Συνολικά 1.200 Αμερικανοί έφηβοι και παιδιά έχουν σκοτωθεί από όπλο τους τελευταίους 12 μήνες, χωρίς να συνυπολογίζονται οι 900-1.000 θάνατοι νέων από αυτοκτονία με χρήση όπλου. Μόνο το τρέχον έτος 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 113 τραυματίστηκαν σε 37 περιστατικά μαζικών επιθέσεων.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Μπορεί οι μελέτες να συνδέουν την αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοχρησία με λιγότερους θανάτους από επιθέσεις, ωστόσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν τους πιο χαλαρούς νόμους στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Την περασμένη άνοιξη το κίνημα March for Our Lives ενέπνευσε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ακτιβιστές από το Πάρκλαντ πραγματοποίησαν τουρ με λεωφορεία σε πολλές πολιτείες, καλώντας τους νέους να ψηφίσουν. Η ψήφος των νέων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου αυξήθηκε από 21% σε 31%, το μεγαλύτερο εδώ και δεκαετίες. Αν και η αύξηση δεν μπορεί να «χρεωθεί» εξολοκλήρου στους ακτιβιστές, αναμφισβήτητα διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο. Η ψήφος των νέων διαδραμάτισε ρόλο και στην εκλογή προσώπων από το Δημοκρατικό Κόμμα, υπέρμαχους του περιορισμού των όπλων.
Ηδη 8 πολιτείες και η περιφέρεια της Ουάσιγκτον προσανατολίζονται στην προώθηση μέτρων που αφορούν την απαγόρευση οπλοχρησίας από ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές ή ακατάλληλους για διάφορους λόγους. Επιπλέον εννιά πολιτείες υιοθέτησαν νόμους για τη χρηματοδότηση της πρόληψης εγκλημάτων με όπλα. Εντυπωσιακή είναι και η δύναμη του κινήματος που γεννήθηκε ένα χρόνο πριν.
Οι μαθητές σχολείων που συμμετείχαν στο March for Our Lives έχουν καταφέρει να εμπνεύσουν τουλάχιστον 200 αντίστοιχες μαθητικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.
Επιθέσεις σε σχολεία μέσα στο 2018
1. Λύκειο Στόουνμαν, Πάρκλαντ, Φλόριντα – 14 Φεβρουαρίου:
Πρώην μαθητής εισέβαλε στο σχολείο ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως και σκοτώνοντας 17 ανθρώπους, μεταξύ αυτών 14 ανήλικοι.
2. Πανεπιστήμιο Σαβάνα, Τζόρτζια – 24 Φεβρουαρίου:
Επίθεση στο Πανεπιστήμιο με έναν νεκρό.
3. Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν, Μίσιγκαν – 2 Μαρτίου:
Φοιτητής πυροβολεί και σκοτώνει τη μητέρα και τον πατέρα του σε κοιτώνα του κάμπους του Πανεπιστημίου.
4. Λύκειο Χάφμαν, Αλαμπάμα – 7 Μαρτίου:
Ο 17χρονος Μάικλ Τζερόμ Μπάρμπερ κατηγορείται για ανθρωποκτονία και παράνομη οπλοκατοχή. Σκότωσε τη συμμαθήτριά του Κούρτλιν Αρινγκτον.
5. Λύκειο Γκρέατ Μιλς, Μέριλαντ – 20 Μαρτίου:
Ο Οστιν Ρόλινς, μαθητής του σχολείου, πυροβολεί δύο συμμαθητές του. Το θύμα, η Τζάελιν Γουίλεϊ διατηρούσε δεσμό μαζί του, σχέση που είχε λήξει πρόσφατα.
6. Λύκειο Σάντα Φε, Τέξας – 18 Μαΐου:
Ο 17χρονος ελληνικής καταγωγής Δημήτριος Παγουρτζής άνοιξε πυρ εναντίον των συμμαθητών του, σκοτώνοντας δέκα ανθρώπους. Ακόμη 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πιο αιματηρή επίθεση του 2018. Ο δράστης βρίσκεται αντιμέτωπος με 40 χρόνια κάθειρξη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου