Με την επιχειρηματολογία ότι το μπουρκίνι αψηφά τους γαλλικούς νόμους για την προάσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, οι Κάννες είναι μια από τις τρεις πόλεις στην Γαλλία που έχουν απαγορεύσει το μαγιό που φορούν οι συντηρητικές μουσουλμάνες, εν μέσω ενός κύματος αντιδράσεων έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση στην γειτονική Νίκαια, στις 14 Ιουλίου, που στοίχισε τη ζωή σε 85 ανθρώπους.
Οι αποφάσεις των δήμων έχουν πυροδοτήσει έναν έντονο δημόσιο διάλογο με μουσουλμανικές οργανώσεις να τις χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές, διχαστικές και ισλαμοφοβικές. Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας (Conseil d’Etat) θα εκδώσει απόφαση για την νομιμότητα των εν λόγω απαγορεύσεων τις ερχόμενες μέρες.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην καθημερινή εφημερίδα La Provence, υπερασπίστηκε τις απαγορεύσεις των δήμων, αλλά τόνισε πως δεν βλέπει την ανάγκη για ψήφιση νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο. Η υπουργός για τα Δικαιώματα των Γυναικών επίσης υπεραμύνθηκε της απαγόρευσης.
Στην γειτονική Ιταλία, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως η Ρώμη δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας, επισημαίνοντας πως η απαγόρευση μπορεί να αποδειχθεί προκλητική και να προκαλέσει επιπλέον επιθέσεις. «Δεν μου φαίνεται ότι το γαλλικό μοντέλο έχει αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε o Αντζελίνο Αλφάνο στην εφημερίδα Corriere della Sera.
Λαβρόφ: Η Γαλλία μας πρότεινε διάλογο για το Ουκρανικό, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου
Μια εκπρόσωπος του δημαρχείου των Καννών δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως από την πρώτη μέρα που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση στις 28 Ιουλίου, δέκα γυναίκες που φορούσαν μπουρκίνι ελέγχθηκαν από την αστυνομία. Έξι έφυγαν από την παραλία, ενώ σε τέσσερις επιβλήθηκε πρόστιμο 38 ευρώ, πρόσθεσε.
Η αστυνομία δεν μπορεί να αναγκάσει τις γυναίκες να αποχωρήσουν από τις παραλίες επειδή φορούν μπουρκίνι και στο κάθε άτομο μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μια φορά την ημέρα. Η απαγόρευση λήγει στις 31 Αυγούστου.
«Σε συνέχεια των τρομοκρατικών επιθέσεων, η ατμόσφαιρα είναι πολύ τεταμένη και το μπουρκίνι γίνεται αντιληπτό ως μια κραυγαλέα επίδειξη που μπορεί να απειλήσει την δημόσια τάξη, και για αυτό το λόγο λάβαμε αυτό το μέτρο», τόνισε η εκπρόσωπος.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Παρατηρητηρίου ενάντια στην Ισλαμοφοβία, Αμπνταλά Ζεκρί δήλωσε στο τηλεοπτικό σταθμό BFM ότι οι γάλλοι πολιτικοί χρησιμοποιούν το διάλογο για το μπουρκίνι για να στιγματίσουν το Ισλάμ.
«Είναι τρομακτικό να βλέπουμε ότι ο πρωθυπουργός τροφοδοτεί την ένταση, αντί να προσπαθεί να την μειώσει», τόνισε ο Ζεκρί.