«η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της Ε.Ε. για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. Αν μείνουμε εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε. αυτό θα σήμαινε αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή. Και αυτό γιατί λιγότερη εσωτερική συνοχή οδηγεί σε αύξηση των εθνικιστικών εντάσεων και παρεμβάσεις από τρίτους».
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων, με βάση τα όσα αφήνει η κυβέρνηση να διαρρεύσουν από χθες το μεσημέρι, ενώ, όπως όλα δείχνουν, οι αντιπροσωπείες έφτασαν τα πράγματα στο σημείο που μπορούσαν και όλα θα κριθούν στις συναντήσεις ανάμεσα στον Ελληνα και τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.
Χθες, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δημοσίευμα που ανάρτησε η ιστοσελίδα news 24/7 και δεν διαψεύστηκε έλεγε ότι ο κ. Τσίπρας εκθείαζε τους μέχρι τώρα χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και έλεγε ότι από εδώ και στο εξής το θέμα «είναι δικό του».
«Ελπίζουμε πως οι δύο ηγέτες θα μας ενημερώσουν για θετικές εξελίξεις. Προφανώς δεν αναμένουμε μια λύση στη Σόφια, αλλά εντός του Ιουνίου, ο οποίος είναι κομβικός μήνας για τις όποιες αποφάσεις λάβει η Ε.Ε. ως προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ», ανέφερε λίγο αργότερα ανώνυμη πηγή από τις Βρυξέλλες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι – όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – συμφωνία δεν αναμένουν οι Ευρωπαίοι στο προσεχές ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ, αλλά στο επόμενο.
Ως βασικό σενάριο εμφανίζεται η υπογραφή διεθνούς συνθήκης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό και το σκοπιανό κοινοβούλιο, ενώ είναι περισσότερο από σαφές ότι ο χρόνος πιέζει τόσο τον Ζόραν Ζάεφ όσο και τον κ. Τσίπρα.
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι όχι μόνο δεν διαψεύδεται αλλά επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές η πληροφορία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα επιχειρήσει να εγκριθεί ενδεχόμενη συμφωνία με τα Σκόπια από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Μεξικό: Σεισμός 6,4 βαθμών Ρίχτερ κοντά στην ακτή της πολιτείας Μιτσοακάν
Διευκρινίζεται ότι την αυξημένη πλειοψηφία δεν τη ζήτησαν οι Βρυξέλλες. Την πρότεινε η ίδια η κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες είναι θετικές.
Σύμφωνα με όσα αφήνει η κυβέρνηση να διαρρεύσουν, η λύση της «σαλαμοποίησης» προκρίνεται, ανεξάρτητα από το εάν η κυβέρνηση δεν μιλά για «σαλαμοποίηση» αλλά για λύση σε δύο διαφορετικές φάσεις:
● Η πρώτη αφορά τη διεθνή, σύνθετη ονομασία και την προενταξιακή διαδικασία για τα Σκόπια, όπου η γειτονική χώρα θέλει να πάρει το «πράσινο φως» για να ανοίξουν τα κεφάλαια για την ευρωπαϊκή ενταξιακή της πορεία (στη Σύνοδο Κορυφής 28-29 Ιουνίου), εξέλιξη που θα μετρήσει θετικά και για την προσπάθεια των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
● Η δεύτερη φάση αφορά την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ που όμως προϋποθέτει την κοινή χρήση για το όνομα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό (erga omnes) και την υλοποίηση των συνταγματικών αλλαγών από τη γειτονική χώρα.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων, δηλαδή η απάλειψη του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για χρήση στο εσωτερικό της, είναι «κόκκινη γραμμή» και αναγκαία συνθήκη για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.
Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνει η Αθήνα αναφέρουν ότι έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, με την Αθήνα να έχει υποχωρήσει στο αίτημα για το αμετάφραστο της νέας ονομασίας.
Παράλληλα, διπλωματικές πηγές εκφράζουν φόβους ότι αν προχωρήσει η πρώτη φάση με την έγκριση των δύο κοινοβουλίων, τότε η διαδικασία θα αποκτήσει δυναμική και η δεύτερη φάση δεν θα μπορεί να ανακοπεί – τουλάχιστον χωρίς συνέπειες – ακόμα και αν τα Σκόπια δεν τηρήσουν τα όσα φέρονται να έχουν συμφωνήσει.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]