Μετά το προχθεσινό λουτρό αίματος, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μεγάλης συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη, την Παρασκευή.
Απαντώντας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε τα «μαθήματα ηθικής» του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ «κράτος-τρομοκράτη». «Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και ασφαλώς καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Erdogan is among Hamas's biggest supporters and there is no doubt that he well understands terrorism and slaughter. I suggest that he not preach morality to us
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) May 15, 2018
«Κάποιος που στέλνει χιλιάδες τούρκους στρατιώτες για την κατοχή της βόρειας Κύπρου και εισβάλει στην Συρία δεν θα κάνει κήρυγμα σε εμάς όταν υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας από απόπειρα της Χαμάς», έγραψε στο Twitter ο κ. Νετανιάχου.
Σφαγή με 61 νεκρούς και 3.000 τραυματίες στην Γάζα
Για πρωτοφανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» έκαναν χθες λόγο αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, ύστερα από τη «ματωμένη Δευτέρα» στη Γάζα.
Οι διεθνείς αντιδράσεις για το Ισραήλ που έπνιξε στο αίμα τις παλαιστινιακές διαδηλώσεις στη συνοριακή γραμμή της Λωρίδας της Γάζας, εντείνονται, ενώ η Τουρκία άνοιξε νέο διπλωματικό πόλεμο με την ισραηλινή κυβέρνηση και η Μόσχα σπεύδει να αναλάβει τη θέση του διαμεσολαβητή στην αραβοϊσραηλινή διένεξη.
Το μακελειό της Δευτέρας με τους 61 νεκρούς και 2.200 τραυματίες Παλαιστίνιους έγινε ενώ λάμβαναν χώρα οι επίσημες εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Ανάμεσα στα θύματα είναι και παιδιά που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές με drones (μη επανδρωμένα μικρά αεροσκάφη) ή από ελεύθερους σκοπευτές κι ένα βρέφος 8 μηνών που εισέπνευσε δακρυγόνο, ενώ βρισκόταν σε σκηνή με τη μητέρα του.
H πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, υπερασπίστηκε την ισραηλινή αντίδραση, λέγοντας ότι «καμιά χώρα δεν δείχνει τόση αυτοσυγκράτηση όση το Ισραήλ». Οι διεθνείς αντιδράσεις είναι έντονες και η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σχεδόν απομονωμένη για τη σπουδή της να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, χωρίς να έχει παρουσιάσει προηγουμένως ένα ειρηνευτικό σχέδιο.
A drone launching teargas on one of the camps. You can hear gunfire trying to shoot it down. #Gaza #Israel pic.twitter.com/mBzW3h7WUZ
— Ian James Lee (@ianjameslee) May 14, 2018
Η Γαλλία εξέφρασε μέσω του υπουργού Εξωτερικών την έντονη αντίδρασή της στην αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, χαρακτήρισε «εκρηκτική» την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επέκρινε τις αμερικανικές μονομερείς ενέργειες και προειδοποίησε ότι όλα συνηγορούν σε ένα επερχόμενο πόλεμο. Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε επίσης ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνά, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει το μέγεθος της βίας. Ευρωπαίοι σχολιαστές τονίζουν ότι το Παρίσι παίρνει σαφείς αποστάσεις από τις ΗΠΑ, παρά τη θερμή υποδοχή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο, προσφάτως.
Η Ρωσία φέρεται έτοιμη να φιλοξενήσει μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Παλαιστίνιου πρεσβευτή στη Μόσχα: ο οποίος χαιρέτισε την πιθανότητα διεξαγωγής μιας συνάντησης Ρωσίας-Ισραήλ-Παλαιστίνης στη Μόσχα.
Νέες διαδηλώσεις
Οι παλαιστινιακές διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν χθες, αλλά με λιγότερους διαδηλωτές, καθώς οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι της Γάζας έμειναν μακριά από το «πεδίο μάχης» ή συμμετείχαν στις κηδείες θυμάτων. Το ισλαμικό κίνημα της Χαμάς βεβαίωσε ότι οι κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων θα συνεχιστούν. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι 24 από τους 61 νεκρούς ήταν επιβεβαιωμένοι τρομοκράτες της Χαμάς και επανέλαβε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσον για να εμποδίσει τους Παλαιστινίους να φθάσουν στα σύνορα.
Οι παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι από τις 30 Μαρτίου, που οι Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν μαζικές διαδηλώσεις κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, για τη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής (των Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν μετά τη δημιουργία του Ισραήλ) έχουν σκοτωθεί συνολικά 106 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας και 11.000 έχουν τραυματιστεί, οι 3.500 εκ των οποίων από πυρά.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]