Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό 58 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιά, και 2700 οι τραυματίες από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών του ισραηλινού στρατού. Οι 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά.
Πρόκειται για την πλέον αιματηρή μέρα για τους Παλαιστίνιους έπειτα από τον πόλεμο στην Γάζα το 2014. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν με αφορμή τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, μία απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είχε προκαλέσει εξ αρχής παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις της.
Οι Ευρωπαίοι απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε δυσανάλογη βία τις επιθέσεις των Ισραηλινών. Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω βίντεο, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την τελετή των εγκαινίων, λέγοντας πως η Ιερουσαλήμ είναι πλέον η πρωτεύουσα του Ισραήλ.
A drone launching teargas on one of the camps. You can hear gunfire trying to shoot it down. #Gaza #Israel pic.twitter.com/mBzW3h7WUZ
— Ian James Lee (@ianjameslee) May 14, 2018
Τι σημαίνει η μεταφορά της πρεσβείας
Η μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ σηματοδοτεί τη ρήξη με την πολιτική που ακολουθούσαν εδώ και 7 δεκαετίες οι ΗΠΑ στο μεσανατολικό ζήτημα.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Η κίνηση των ΗΠΑ έδωσε νέα πνοή στην ηγεσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Είναι σαφώς ο πιο ωφελημένος των εξελίξεων και μάλιστα διπλά, καθώς μέσα σε μικρό διάστημα ικανοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ και τα δύο αιτήματα του Ισραήλ: τόσο η μετακίνηση της πρεσβείας όσο και η καταγγελία της συμφωνίας με το Ιράν.
Οι ΗΠΑ και όσες χώρες ακολουθήσουν, μεταφέροντας τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, δίνουν το μήνυμα ότι διευθετούν μονομερώς το τελικό καθεστώς της πόλης. Το στάτους της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» που εμποδίζουν τις αραβο-ισραηλινές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν. Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα διευκολυνθεί.
Στα μάτια των Παλαιστινίων, όμως, έχουν εξανεμιστεί οι ελπίδες για λύση δύο κρατών. Η ένταση αναμένεται να κλιμακωθεί και να μεγαλώσει ο κύκλος του αίματος. Ο πρόεδρος Τραμπ διακινδυνεύει να απομακρύνει βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του – και τους κύριους χρηματοδότες της εκστρατείας του.
Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί σήμερα το απόγευμα, έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 55 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ένας εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένη Έθνη.
«Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ», τόνισε ο Ρώσος εκπρόσωπος.
Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, καταδίκαζε επίσης τα πυρά των ανδρών του ισραηλινού στρατού που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων.
«Οι επίκαιρες εξελίξεις είναι ένας επιπλέον λόγος να πιστεύω ότι χρειάζεται μία πολιτική λύση και ότι δεν υπάρχει κάποιο «σχέδιο Β» στη λύση των δύο κρατών, με την οποία θα μπορούν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια», διαμήνυσε από τη Βιέννη ο Γκουτέρες, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και την υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.
Ταυτόχρονα ο ίδιος εμφανίστηκε «ιδιαίτερα ανήσυχος» για τα γεγονότα στη Γάζα, επισημαίνοντας «έναν γενικά πολλαπλασιασμό των διεθνών προβλημάτων», ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό εργαλείο» για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την συμφωνία που είχε υπογραφεί στην αυστριακή πρωτεύουσα τον Ιούνιο του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και την οποία κατήγγειλε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι υπεύθυνη για τη βία που ξέσπασε στη Γάζα είναι η Χαμάς.
«Γνωρίζουμε τις πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Ρατζ Σαχ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Την ευθύνη για αυτούς τους τραγικούς θανάτους την έχει ξεκάθαρα η Χαμάς» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.
«Η Χαμάς προκαλεί εσκεμμένα και κυνικά αυτήν την απάντηση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος τύπου προσθέτοντας ότι η Χαμάς είναι «μια οργάνωση που ενεπλάκη σε κυνικές δραστηριότητες, οι οποίες οδήγησαν σε αυτούς τους θανάτους».
«Εδώ και εβδομάδες η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθούσε να το διαχειριστεί αυτό χωρίς βία» επισήμανε επίσης, καταγγέλλοντας την «προπαγάνδα» της Χαμάς.
Εξάλλου, η Τουρκία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» και χαρακτήρισε τις ενέργειές του ενάντια στους Παλαιστινίους «γενοκτονία».
Καταδίκη Μακρόν και αποδοκιμασία για την πρεσβεία των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε τη βία των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄. Επανέλαβε την «αποδοκιμασία της Γαλλίας» όσον αφορά «την αμερικανική απόφαση να ανοίξει πρεσβεία (σ.σ. Των ΗΠΑ) στην Ιερουσαλήμ», και τη θέση ότι το τελικό καθεστώς της πόλης «δεν μπορεί να καθοριστεί παρά μόνο από τα μέρη, σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας».
«Καλούμε σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν ενέργειες καταστροφικές για τις ειρηνευτικές προσπάθειες», δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι. Ερωτηθείς εάν η Μόσχα θεωρεί ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Ναι, έχουμε αυτή την ανησυχία και το έχουμε ήδη πει». Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τη ρωσική θέση ότι «η τύχη της Ιερουσαλήμ πρέπει να αποφασιστεί σε έναν απευθείας διάλογο (του Ισραήλ) με τους Παλαιστίνιους».
«Ζητάμε από όλα τα μέρη να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. «Είναι ασυγχώρητο το ότι άμαχοι, δημοσιογράφοι και παιδιά έπεσαν θύματα», σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ.
«Καλώ να αποφευχθεί κάθε δυσανάλογη χρήση βίας», ανέφερε από την πλευρά του ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρς. Για την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Έρικσεν Σεράιντε «είναι απαράδεκτο να βάλλουν με αληθινές σφαίρες εναντίον διαδηλωτών».
Με κλιμάκωση προειδοποιεί η Αίγυπτος
Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τους νεκρούς στη Γάζα «μάρτυρες» και προειδοποίησε εναντίον της «κλιμάκωσης». Ο μεγάλος μουφτής Σάουκι Άλαμ καταδίκασε τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας, μια «άμεση και ξεκάθαρη προσβολή στα αισθήματα ενάμιση δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων στη γη», που «ανοίγει την πόρτα σε περισσότερες συγκρούσεις και πολέμους στην περιοχή».
Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας «καταδικάζει εντόνως τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής εναντίον άοπλων παλαιστίνιων αμάχων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ, χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε τη «σφαγή εν ψυχρώ από το ισραηλινό καθεστώς αναρίθμητων Παλαιστίνιων που διαδήλωναν στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου» κι έκανε λόγο για μια «ημέρα μεγάλης ντροπής».
Και η Δαμασκός «καταδικάζει τη σφαγή» δεκάδων «άοπλων παλαιστίνιων πολιτών», τόνισε πηγή προσκείμενη στο ΥΠΕΞ. Ο μονάρχης Μοχάμεντ Στ΄ του Μαρόκο κατήγγειλε τη «μονομερή απόφαση» των ΗΠΑ. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), που αποτελείται από 57 κράτη μέλη, χαρακτήρισε «παράνομη» την αμερικανική απόφαση.
Τέλος και η Μπραζίλια απευθύνει «έκκληση για αυτοσυγκράτηση και για την ειρήνη», δήλωσε ο πρόεδρος Μισέλ Τέμερ, καταδικάζοντας τις «φρικιαστικές βιαιότητες».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]