Οι Γάλλοι δεν θέλουν ούτε τον Ολάντ, αλλά ούτε τον Σαρκοζί στην προεδρία της χώρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Harris Interactive» που δημοσιεύεται ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές. H δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου σε δείγμα 3.796 ατόμων, όπως αναφέρει το γαλλικό περιοδικό «Le Point».
Το 84% των Γάλλων πολιτών δεν επιθυμούν να δουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων τους δύο πολιτικούς άνδρες που είχαν κονταροχτυπηθεί το 2012 για την προεδρία της χώρας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το o 82% των Γάλλων πολιτών γυρνούν την πλάτη στον πρόεδρο τους, Φρανσουά Ολάντ, ενώ το 71% λέει όχι στον προκάτοχό του, Νικολά Σαρκοζί. To 38% των Γάλλων θα προτιμούσε την σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, αρχηγό του «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, να κατακτά τον προεδρικό θώκο ενώ το 32% θα ψήφιζε τον Εμανουέλ Μακρόν, τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, για τον οποίο οργιάζουν τελευταία οι φήμες ότι έως τις 12 Ιουλίου θα έχει αποχωρήσει από το αξίωμά του για να κατέβει στη συνέχεια υποψήφιος για την προεδρία με το κίνημα: «En Marche».
Τουλάχιστον για τον Ολάντ η κατάσταση δεν είναι νέα. Η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» υπενθυμίζει ότι το 2013 τον είχαν χαρακτηρίσει για πρώτη φορά ως τον πιο αντιδημοφιλή πρόεδρο της νεότερης γαλλικής ιστορίας, όταν η δημοτικότητά του είχε ολισθήσει στο 26%. Ο προκάτοχός του, Νικολά Σαρκοζί, δεν είχε βρεθεί ποτέ κάτω από το «φράγμα» του 30%.
Από τότε όμως, ο Ολάντ καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Η δημοτικότητά του ανέβηκε, για λίγο, πάνω από το 30% μετά από την επίθεση στο «Charlie Hebdο», τον Ιανουάριο το 2015, ενώ κάποιοι είδαν θετικά και την αντίδρασή του έπειτα από το μακελειό στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτή η ώθηση όμως «εξανεμίστηκε» γρήγορα.
Γιατί όμως οι Γάλλοι είναι τόσο δυσαρεστημένοι από τον πρόεδρό τους; Οι αντίπαλοί του επισημαίνουν ότι η οικονομία της χώρας έχει μόλις σταδιακά ανακάμψει από την ύφεση, αλλά πολλά από τα προβλήματα της Γαλλίας παραμένουν άλυτα. Ο εργασιακός νόμος «Ελ Κομρί» που η γαλλική κυβέρνηση πέρασε πραξικοπηματικά μέσω διατάγματος ήταν το κερασάκι στην τούρτα…