Ο ένας από τους δύο τάφους βρέθηκε στην ορεινή περιοχή Κοριτσάνσκε Στιγένε, στο όρος Βλάσιτς (κέντρο), εκεί όπου, τον Αύγουστο του 1992, εκτελέστηκαν, από τις σερβικές δυνάμεις, τουλάχιστον 200 άνδρες άμαχοι, Βόσνιοι και Κροάτες, οι οποίοι είχαν απελαθεί από την περιοχή του Πρίγεντορ (βορειοδυτικά).
Πρόκειται για ένα από τα πιο φρικτά επεισόδια της διακοινοτικής σύγκρουσης στη Βοσνία (1992-95) που είχε συνολικά 100.000 θύματα.
31.500 αγνοούμενοι
Μετά το τέλος της σύγκρουσης αυτής 31.500 άνθρωποι παρέμεναν αγνοούμενοι.
Από τότε, τα λείψανα περίπου 25.000 θυμάτων έχουν εκταφεί από εκατοντάδες ομαδικούς τάφους. Όμως οι συγγενείς περίπου 6.500 θυμάτων εξακολουθούν να αναζητούν λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία του βοσνιακού Ινστιτούτου για τους αγνοούμενους.
Τα τελευταία χρόνια ελάχιστοι ομαδικοί τάφοι έχουν ανακαλυφθεί.
«Από την έναρξη της εκταφής στο Κοριτσάνσκε Στιγένε, στις 7 Σεπτεμβρίου, περίπου τριάντα ανθρώπινες σοροί και ανθρώπινα οστά έχουν εκταφεί.
Πρόκειται κυρίως για σκελετούς που δεν είναι πλήρεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λέιλα Σένγκιτς, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, η οποία διευκρίνισε πως «δεν αντιστοιχούν αναγκαστικά σε ίσο αριθμό προσώπων».
Θα ταυτοποιηθούν με τεστ DNA.
Κατά τις πέντε προηγούμενες εκταφές στην περιοχή αυτή, που διενεργήθηκαν από το 2003 έως το 2013, βρέθηκαν τα λείψανα 117 θυμάτων ενώ αναζητούνται ακόμη εκείνα 98 θυμάτων, σύμφωνα με τη Σένγκιτς.
«Ο δεύτερος ομαδικός τάφος βρέθηκε στην περιοχή Βλασένιτσα (ανατολικά). Οι εργασίες εκταφής άρχισαν την Τρίτη και έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί οι πλήρεις σκελετοί δέκα προσώπων. Πιστεύουμε πως πρόκειται για Βόσνιους που σκοτώθηκαν το 1992», ανέφερε η Λέιλα Σένγκιτς.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις των θυμάτων, 2.600 βόσνιοι μουσουλμάνοι της Βλασένιτσα σκοτώθηκαν στη διάρκεια της σύγκρουσης, από τους οποίους περίπου 1.600 στην ίδια την πόλη και στα περίχωρά της, στην αρχή του πολέμου, και χίλιοι κατά τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα (ανατολικά), όπου είχαν καταφύγει στην αρχή της σύγκρουσης.
Περίπου 8.000 Βόσνιοι άνδρες και έφηβοι σκοτώθηκαν κατά τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, ένα έγκλημα που έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ