Οι Γάλλοι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων, εν μέσω της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για μία μεταρρύθμιση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης η οποία έχει προκαλέσει από τον Μάρτιο πολλές απεργίες και διαδηλώσεις που κηλιδώθηκαν από βίαια επεισόδια.
Είκοσι έξι άνθρωποι τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων έξι διαδηλωτές και είκοσι μέλη των δυνάμεων της τάξης, σε βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι εναντίον της κυβερνητικής μεταρρύθμισης της εργασιακής νομοθεσίας, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές. Δεκαπέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Τα συνδικάτα, με επικεφαλής τη CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας), ανακοίνωσαν την κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση του κώδικα εργασιακών σχέσεων.
Ενώ οι δυνάμεις της τάξης βρίσκονται υπό πίεση για το ποδοσφαιρικό Euro και παραμένουν υπό την απειλή τζιχαντιστικών επιθέσεων όπως δείχνει ο βάρβαρος θάνατος τη Δευτέρα ενός αστυνομικού και της συντρόφου του στην περιοχή του Παρισιού, υπάρχουν φόβοι για επεισόδια στη διάρκεια αυτής της εθνικής κινητοποίησης.
Σε περίπου 130 άτομα, τα οποία είχαν προσαχθεί στη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων, απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις σημερινές διαδηλώσεις. Από τις 9 Μαρτίου, πολλές συγκεντρώσεις έδωσαν χώρο σε σκηνές αντάρτικου πόλεων προκαλώντας εκατοντάδες τραυματίες και συλλήψεις.
Όμως σε εκείνους που θεωρούν ότι αυτός είναι ο τελευταίος γύρος του ατέλειωτου μπρα-ντε-φερ με την εξουσία, ο ηγέτης της CGT Φιλίπ Μαρτινέ υποσχέθηκε μια ιστορική απάντηση.
Η CGT, η οποία ναύλωσε περισσότερα από 600 λεωφορεία σε όλη τη Γαλλία για να φθάσουν στην πρωτεύουσα, ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει περισσότερο κόσμο απ’ ό,τι στις 31 Μαρτίου, μία ημέρα διαδηλώσεων που συγκέντρωσε σχεδόν 390.000 άτομα σε 250 πόλεις, σύμφωνα με τις αρχές, 1,2 εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Διαδηλώσεις έχουν διοργανωθεί και σε περίπου πενήντα πόλεις της επαρχίας.
Στη διάρκεια του πρωινού, οδοφράγματα στήθηκαν στη Βρέστη (δυτικά) και ξεκίνησαν απεργίες στο λιμάνι της Μασσαλίας (νότια). Επλήγη επίσης ο τομέας της ενέργειας με διακοπή της παραγωγής σε διάφορους σταθμούς και διακοπή γραμμών υψηλής τάσης στην περιοχή του Παρισιού, σύμφωνα με τη CGT.
Στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ έκλεισε λόγω της απεργίας ενός μέρους του προσωπικού.
Στους σιδηροδρόμους, έπειτα από 14 ημέρες κινητοποίησης, το ποσοστό των απεργών έφθασε την Τρίτη το 7,3%, σε όλες τις κατηγορίες, έναντι 4,6% τη Δευτέρα.
Στις 23 και 28 Ιουνίου προβλέπονται άλλες δύο ημέρες απεργιών και κινητοποιήσεων παντού στη Γαλλία.