Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε σήμερα Τετάρτη (18/1) στον Δήμο Κορυδαλλού και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και στην αναπτυξιακή πρόκληση: «Θυμάστε όταν σάς είχα επισκεφθεί πριν ολοκληρωθεί το έργο του μετρό και στα εγκαίνια αυτού του πολύ σημαντικού έργου και σας έλεγα τότε πόσο θα αλλάξει η ζωή σας και πόσο θα αλλάξει όλος ο Κορυδαλλός με αυτό το σημαντικό έργο υποδομής. Χαίρομαι σήμερα που είμαι εδώ και βλέπω μία ζωντανή αγορά, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και βλέπω αισιοδοξία και χαμόγελα. Πετύχαμε πολλά και θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα τη δεύτερη τετραετία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συνεργασία της κυβέρνησης με τη δημοτική αρχή: «Θέλω να εξάρω τη συνεργασία που έχουμε με το Δήμαρχο και με τη Δημοτική Αρχή. Έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά εδώ στον Κορυδαλλό. Είχα την ευκαιρία πριν από λίγο να επισκεφθώ ένα κέντρο κατάρτισης και δεξιοτήτων, όπου είδα συμπολίτες σας, που επιλέγουν σήμερα σε μία φάση της ζωής τους που ενδεχομένως να μην είναι αυτονόητο να το κάνουν, να εξοικειωθούν με την ψηφιακή τεχνολογία και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη ψηφιακή επανάσταση που αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη. Το gov.gr έχει κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη και όλες και όλοι πρέπει να μπορούν να έχουν δυνατότητα σε αυτές τις υπηρεσίες».
Σχετικά με το έργο της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού o Kυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «συζήτησα με τον Δήμαρχο τη μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση για το Δήμο Κορυδαλλού, που δεν είναι άλλη από τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού. Θυμάστε ότι είχα δεσμευτεί στις προγραμματικές μου δηλώσεις ότι το έργο αυτό θα γίνει πράξη. Η αλήθεια είναι ότι μας κούρασε, μας παίδεψε, είμαι όμως πια απολύτως βέβαιος ότι θα υλοποιήσουμε, τη δεύτερη τετραετία, αυτή τη δέσμευσή μας. Χώρος έχει βρεθεί, χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, οι φυλακές θα φύγουν από τον Κορυδαλλό και θα συζητήσουμε μαζί με την τοπική κοινωνία το τί πρέπει να κάνουμε και πως πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό τον πολύ σημαντικό χώρο ο οποίος θα αποδεσμεύεται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, προς όφελος της τοπικής οικονομίας».
Φυλακές Κορυδαλλού: Τα μέλη της Χούντας και οι «γηρασμένες» υποδομές
Οι φυλακές Κορυδαλλού είναι ένα από τα κύρια συμπλέγματα φυλακών της Ελλάδας, όπου φιλοξενούνται τόσο άνδρες όσο και γυναίκες με μέγιστη ασφάλεια. Βρίσκεται στον Κορυδαλλό, στην Αττική.
Οι πιο διάσημοι κρατούμενοι είναι τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη από το 2002. Η φυλακή του Κορυδαλλού χρησιμοποιήθηκε επίσης ως τόπος φυλάκισης των μελών της Χούντας από το 1975. Ο Νικόλαος Ντερτιλής ήταν το τελευταίο μέλος της φυλακής στη χούντα, που πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 2013 σε ηλικία 94 ετών.
Τον Νοέμβριο του 1995 σημειώθηκε μια τεράστια ταραχή, όπου οι κρατούμενοι πήραν τον έλεγχο της φυλακής για αρκετές ημέρες σε μια «μάχη» με τους φυλακισμένους και την αστυνομία.
Η φυλακή Κορυδαλλού ήλθε στο προσκήνιο όταν ο κρατούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας δραπέτευσε με ένα μισθωμένο ελικόπτερο δύο φορές (4 Ιουνίου 2006 και 22 Φεβρουαρίου 2009).
Ακόμη, η φυλακή απασχόλησε την επικαιρότητα όταν ο Andrew Symeou, βρετανός υπήκοος, κρατήθηκε προφυλακισμένος το 2010. Ο Symeou κατηγορήθηκε ψευδώς για δολοφονία και εκδόθηκε στην Ελλάδα σε ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Η Διεθνής Αμνηστία και άλλα όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για τη φυλακή σε ό,τι αφορά τον υπερπληθυσμό και την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων.
Το 2007 μια ειδική επιτροπή αποτελούμενη από ιατρούς του Τμήματος Επιθεωρήσεων Υγείας του Νομού Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, ανέφερε ότι το νοσοκομείο και η ψυχική κλινική της φυλακής λειτουργούν χωρίς καν ελάχιστες συνθήκες υγιεινής, με τη γήρανση των υποδομών και τις μεγάλες ελλείψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να είναι εμφανείς.
Από τον Μάιο του 2008 το τμήμα φυλακισμένων γυναικών μεταφέρθηκε στο σύμπλεγμα των φυλακών της Θήβας, μετά από πολλά χρόνια διαμαρτυριών και καταγγελιών προς την κυβέρνηση από τον Δήμο και τους κατοίκους του Κορυδαλλού. Σήμερα, μόνο ένα από τα τρία τμήματα φυλακών γυναικών φιλοξενεί υπόδικες γυναίκες.[εκκρεμεί παραπομπή] Παρόλο που από το 2010 είχε ξεκινήσει έργο κατεδάφισης δύο εκ των τριών πτερύγων των γυναικείων φυλακών, η κατεδάφιση τους ολοκληρώθηκε 7 χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2017. Έτσι απελευθερώθηκαν 10 στρέμματα (40.000 τ.μ.) τα οποία παραχωρήθηκαν στον Δήμο Κορυδαλλού, ώστε να δημιουργηθεί κοινόχρηστος χώρος αναψυχής. Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής.