ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Μήπως οι συχνοί πονοκέφαλοι πυροδοτούν παθήσεις του θυρεοειδούς;

Newsroom eleftherostypos.gr

Η ημικρανία, η αθροιστική κεφαλαλγία, η κεφαλαλγία τάσης και τα λοιπά είδη πονοκεφάλου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχής στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη από τις ΗΠΑ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι που εκπόνησαν τη μελέτη ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 8.412 άτομα και κάλυπταν κατά μέσο όρο διάστημα 12 ετών ώστε να εξερευνήσουν σε βάθος τη σχέση του πονοκεφάλου με τις διαταραχές του θυρεοειδούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι συχνές κεφαλαλγίες συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες για υποθυρεοειδισμό, μια διαταραχή που εκδηλώνεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών. Συνήθεις εκδηλώσεις του υποθυρεοειδισμού είναι οι εναλλαγές της διάθεσης, η ανεξήγητη αύξηση του βάρους, η τριχόπτωση, η επίμονη κόπωση, η δυσκοιλιότητα και στις γυναίκες ο ακανόνιστος κύκλος περιόδου.

Σαφής σχέση ημικρανιών και υποθυρεοειδισμού

«Η μελέτη μας είναι μία από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα που αναδεικνύουν τις κεφαλαλγίες ως παράγοντα κινδύνου για τη μελλοντική εκδήλωση του υποθυρεοειδισμού» εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Άντριου Μάρτιν. Σε σύγκριση με άλλες μορφές κεφαλαλγίας, ο κίνδυνος υποθυρεοειδισμού φάνηκε να είναι μεγαλύτερος για όσους εκδήλωναν ημικρανίες (41% έναντι 21%). Επίσης, όσο πιο συχνές ήταν οι κεφαλαλγίες τόσο εντονότερη ήταν η συσχέτιση με τον υποθυρεοειδισμό.

Δεν μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη βεβαιότητα πώς αλληλεπιδρούν οι κεφαλαλγίες με τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Μια πιθανή εξήγηση αφορά στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού από την κεφαλαλγία, η οποία ενδέχεται να προδιαθέτει απέναντι στη μελλοντική εκδήλωση του υποθυρεοειδισμού.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης συνάδουν με παλαιότερα στοιχεία που είχαν υποδείξει ότι ο υποθυρεοειδισμός είναι συχνότερος στα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες ή άλλες μορφές κεφαλαλγίας. Ωστόσο, το μεγάλο δείγμα και η μεγάλη χρονική διάρκεια της νέας μελέτης την καθιστούν πιο αξιόπιστη και ακριβή από άλλες.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Άσκηση και παθήσεις του θυρεοειδούς. Βρείτε τα όριά σας

Leonidas Kallidonis

Μετά το εμβόλιο… ώρα για τσεκ απ

Leonidas Kallidonis

Είστε σίγουροι ότι παίρνετε σωστά τη Θυροξίνη σας;

Leonidas Kallidonis

Τα βάσανα της γυναικείας καρδιάς

Leonidas Kallidonis

Οι 7 κορυφαίες προληπτικές εξετάσεις για κάθε γυναίκα μετά τα 40

Leonidas Kallidonis

9 συμπτώματα που «δείχνουν» πρόβλημα στο θυρεοειδή

Leonidas Kallidonis

Η άνοια «ταιριάζει» στον χειμώνα

Leonidas Kallidonis

Καρκίνος: 10 συμπτώματα που οι γυναίκες δεν πρέπει να αγνοούν

Leonidas Kallidonis

Σιωπηλή Θυρεοειδίτιδα. “Δουλεύει” ύπουλα…

Leonidas Kallidonis