ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
TECH & SCIENCE

«Ψηφιακή Δίδυμη Γη»: Eνα από τα σημαντικότερα έργα της δεκαετίας για την προστασία του περιβάλλοντος 

Έρημη χώρα;

Newsroom eleftherostypos.gr

Το 2021 σημαίνει την έναρξη ενός από τα πλέον φιλόδοξα εγχειρήματα στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας της Ε.Ε. με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency – ESA) ξεκινά τη δημιουργία μιας «Ψηφιακής Δίδυμης Γης» (Digital Twin Earth – DTE), ενός πλανήτη ανάλογου της Γης (Eartha-analogue), αλλά ψηφιακού.

Δρ Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ.

Το ψηφιακό αναλόγιο της Γης θα χρησιμεύσει τα μέγιστα ως εργαλείο παροχής νέων δεδομένων, αποδείξεων και προβλέψεων για την αλληλεπίδραση βιολογικών διεργασιών σε όλον τον πλανήτη και την ατμόσφαιρα σε μακρά κλίμακα και σε συνδυασμούς που ποτέ ως τώρα δεν είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε και να καταγράψουμε. Η επίτευξη αυτού του έργου θα απαιτήσει συνεργασία διακρατική, εντός και εκτός Ε.Ε., καθώς και συνδυασμένη χρηματοδότηση, η οποία θα προέλθει, μεταξύ άλλων, από το διαστημικό πρόγραμμα της Ε.Ε., το Πρόγραμμα Ψηφιακής Ευρώπης, το Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» και το «Ορίζοντας Ευρώπη», καθώς και από ιδιωτικά κονδύλια.

Τα ευρωπαϊκά ψηφιακά δεδομένα που θα αποκτηθούν θα συμβάλουν στην περαιτέρω κατανόηση των φυσικών διεργασιών του πλανήτη μας με απώτερο σκοπό την αξιοποίησή τους για την αποτελεσματικότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Με την ανάπτυξη ενός ψηφιακού μοντέλου υψηλής ακρίβειας της Γης, το έργο «Destination Earth» (DestinE), με την κατασκευή του ολοκληρωμένου μοντέλου της Ψηφιακής Δίδυμης Γης μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, φιλοδοξεί να προσομοιώσει τη Γη αποτυπώνοντας με ακρίβεια τις δυναμικές, φυσικές και ανθρώπινες διεργασίες που την επηρεάζουν, παρέχοντας προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και εκ των προτέρων, με αυξημένη δυνατότητα πρόβλεψης από ό,τι άλλες μέθοδοι ανάπτυξης και παρακολούθησης σεναρίων μακράς κλίμακας. Η εις βάθος κατανόηση θα βοηθήσει σημαντικά, μεταξύ άλλων, στην εντατικοποίηση της απανθρακοποίησης, τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, την προστασία των ωκεανών, την πλανητική υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια, την αγροτική παραγωγή, τη διάβρωση των παράκτιων ζωνών, την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών και τη διαδικασία αναδάσωσης, την ασφάλεια και επάρκεια των υδάτινων πόρων, αλλά και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας «έξυπνων» πόλεων μέσω της δημιουργίας καινοτομιών, αλλά και της λήψης ορθότερων και πληρέστερων πολιτικών αποφάσεων, βασισμένων σε ακριβή δεδομένα.

Πράγματι, η ανάπτυξη του εργαλείου αυτού δύναται να ωφελήσει τόσο τον ιδιωτικό τομέα όσο και τον τομέα της εκπαίδευσης. Η ποιοτικότερη ροή πληροφοριών θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των επιχειρήσεων, και δη των εταιριών τεχνολογίας, για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και υπηρεσιών, αλλά και την υλοποίηση έργων που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things. Οσον αφορά στην κοινωνία των πολιτών, η επιστήμη θα εξελιχθεί σημαντικά σε μια σειρά από επιστημονικούς κλάδους που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με ψηφιακά δεδομένα, παράγοντας περαιτέρω πληροφορίες (metadata). Αντιστοίχως θα βελτιωθεί και η εκπαιδευτική ύλη σε σειρά σημαντικών μαθημάτων. Εν συνόλω, η δημιουργία της Ψηφιακής Δίδυμης Γης είναι ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό, με πολλαπλές ωφέλειες, το οποίο αξίζει τη συνεργασία και την υποστήριξη όλων μας. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι, παρά τα δεδομένα της Αποστολής Kepler του 2013, πολλοί άλλοι πλανήτες βρίσκονται σε κατοικήσιμες ζώνες στο Διάστημα, αλλά λόγω της μεγάλης απόστασης στην οποία βρίσκεται η Γη μας από οποιοδήποτε άλλο κατοικήσιμο πλανήτη που μπορεί να υπάρχει, παραμένει εξαιρετικά πολύτιμη για τη διατήρηση της ζωής. Καθώς είναι και εύθραυστη, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να την προστατεύσουμε. Το 2021 ας είναι μια χρονιά- σταθμός για την προστασία της Γης!

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Έλον Μασκ vs. Τζεφ Μπέζος: Γιατί οι δύο πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου βρίσκονται σε «πόλεμο»

Μαρίνα Μπενέκου

Νέα έρευνα: Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποικίσουν μια «ζώνη αστεροειδών» σε 15 χρόνια από τώρα

Μαρίνα Μπενέκου

Πλανήτης που έχει κοινά με τη Γη και ονομάστηκε “σούπερ Γη” ανακαλύφθηκε έξω από το ηλιακό μας σύστημα

Μαρίνα Μπενέκου

Το 2021 θα είναι πιο μικρό σε διάρκεια γιατί η Γη γυρίζει πιο γρήγορα

Ανδρέας Ντίνης

Διαστημικούς δορυφόρους από ξύλο πρόκειται να δημιουργήσει η Ιαπωνία

Μαρίνα Μπενέκου

Αυτό μας έλειπε: Αστεροειδής όσο το Άγαλμα της Ελευθερίας περνά ξυστά από τη Γη σύμφωνα με την NASA

Ανδρέας Ντίνης

Μυστηριώδεις ραδιοσυχνότητες που εκπέμπουν από πλανήτη κοντά στον Ήλιο εντοπίστηκαν από αστρονόμους

Μαρίνα Μπενέκου

Γιγάντιος αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη Γη την ημέρα των Χριστουγέννων

Μαρίνα Μπενέκου

Ολική έκλειψη ηλίου έγινε ορατή από την Αργεντινή [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου