«Η παράβαση των καθηκόντων του κ. Παππά και οι παράνομες ενέργειες και παραλείψεις του έγκεινται τουλάχιστον στο γεγονός ότι, ενώ γνώριζε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, καθώς δεν είχε τα χρήματα και το πόθεν έσχες που απαιτούνταν, επιχείρησε να διασφαλίσει αλλά και διασφάλισε την παράνομη συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα ζητώντας από τρίτους χρήματα, παραβιάζοντας έτσι τους όρους του διαγωνισμού και εν τέλει αποσκοπώντας στο να λάβει κανάλι ο κ. Καλογρίτσας, το οποίο θα ελεγχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Κληρώνει…
Πλέον, αναμένεται να ορισθεί ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια η πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με τη συνεδρίαση να ενδέχεται να προσδιοριστεί στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Το πολιτικό «θερμόμετρο» αναμένεται να ανέβει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, την οποία θα «κλείσει» με τη δική του τοποθέτηση ο βουλευτής που βρίσκεται αντιμέτωπος με την Προανακριτική. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική, ενώ οι βουλευτές θα μπορούν είτε να αποδεχθούν συνολικά την πρόταση της Ν.Δ. και για το κακούργημα δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, αλλά και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος ή να επιλέξουν κάποιο από αυτά ή να καταψηφίσουν την πρόταση.
Η συγκρότηση της Επιτροπής θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς το χρονικό περιθώριο για τον χειρισμό της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα στενό. Τα καταγγελλόμενα αδικήματα έχουν τελεστεί πριν από τη συνταγματική αναθεώρηση και υπάγονται στις ευμενέστερες ρυθμίσεις περί σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας της Βουλής να ασκήσει δίωξη. Κατά συνέπεια, η επίμαχη δεύτερη σύνοδος είναι αυτή που διανύεται ήδη και εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που μπορεί να μεταφερθεί και τον Ιούνιο αν η κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει θερινά τμήματα. Πάντως εκτιμάται ότι οι διαδικασίες θα «τρέξουν» γρήγορα, καθώς η Ν.Δ. δεν θέλει να «σκάσει» στα χέρια της η διαδικασία και να οδηγηθεί σε παραγραφή.
Το παρασκήνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», η Ν.Δ. φέρεται να προβληματίστηκε αρκετά μέχρι να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει στο θέμα. Οι δικογραφίες έφτασαν στη Βουλή στις 3 Φεβρουαρίου και αμέσως σχηματίστηκαν δύο πλευρές. Από τη μια πλευρά ακούστηκε η άποψη να δοθεί εισήγηση πως δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για να προχωρήσει περαιτέρω η υπόθεση, καθώς η σύσταση μιας προανακριτικής ή εξεταστικής επιτροπής θα συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε αποσυσπείρωση. Από την άλλη πλευρά, κρίθηκε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ανάμιξης υπουργού στην υπόθεση και μια εισήγηση που θα έστελνε την «μπάλα στην εξέδρα» θα εξαγρίωνε ίσως τον κόσμο του κόμματος.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Φεβρουαρίου, έπειτα από σύσκεψη σε πολύ υψηλό επίπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε ότι η παράταξη είχε «αναδείξει» το συγκεκριμένο θέμα και έπρεπε να κατατεθεί πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναγκάστηκαν να «αποσύρουν» πριν κατατεθεί την πρόταση, καθώς ο χρόνος έπαψε να είναι πολιτικά ουδέτερος. Ειδικότερα, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Λιγνάδη, αποφασίστηκε άμεσα η απόσυρση όλων των σχεδιασμών προκειμένου αυτή η κίνηση να μη θεωρηθεί ως κίνηση αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Πλέον, η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, οπότε κρίθηκε ότι έφτασε η στιγμή κατάθεσης της πρότασης, καθώς δεν θα κινδύνευε να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι επιχειρεί την παραπλάνηση των πολιτών.
Οι καταγγελίες
Το κουβάρι της υπόθεσης του πρώτου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες άρχισε να ξετυλίγεται με τις καταγγελίες του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα τον περασμένο Ιούλιο. Τότε η εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ, συμφερόντων Καλογρίτσα, υπέβαλε μήνυση κατά του κατασκευαστικού κολοσσού CCC της λιβανέζικης οικογένειας Χούρι στο πλαίσιο των μεταξύ τους αστικών διεκδικήσεων. Η πλευρά Καλογρίτσα φέρεται να υποστηρίζει ότι το καλοκαίρι του 2016 υπήρξε εικονική συμφωνία με τη λιβανέζικη κατασκευαστική για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό απόκτησης τηλεοπτικής συχνότητας. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από τον εργολάβο, η συμφωνία πραγματοποιήθηκε με την «παρέμβαση» του τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και μάλιστα εν γνώσει του αποκαλούμενου «White House», δηλαδή του τότε Μεγάρου Μαξίμου.
Στον αντίποδα, η πλευρά Χούρι φέρεται να διαψεύδει τις καταγγελίες του εργολάβου, εμμένοντας στον ισχυρισμό ότι η χρηματοδότηση αφορούσε στην κατασκευή εμπορικού κέντρου και επ’ ουδενί υπήρξε εικονική. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της CCC επικαλέστηκαν και την απόφαση από ελληνικό αστικό δικαστήριο, το οποίο επικύρωσε αυτή του Ελβετικού Διαιτητικού Δικαστηρίου πως τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε κατασκευαστικό έργο και πρέπει άμεσα ο Χ. Καλογρίτσας να τα επιστρέψει.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr