Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσαρμοσμένο στις συνθήκες το «πακέτο της ΔΕΘ»: Τα μέτρα στήριξης και οι μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Προσαρμοσμένο στις συνθήκες των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, χωρίς να λείπουν και οι μειώσεις φόρων και εισφορών όπως αυτού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του μισθολογικού κόστους, το «πακέτο της ΔΕΘ» αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο για τη μετάβαση στη μετά τον κορονοϊό εποχή.

Μέτρα όπως η παράταση του προγράμματος Συνεργασία, η παράταση των επιδομάτων ανεργίας και των ειδικών επιδομάτων ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση, η επέκταση της τηλεργασίας, η ειδική μέριμνα για καλλιτέχνες και δημιουργούς και τα προγράμματα απασχόλησης που θα ενεργοποιήσει ο ΟΑΕΔ για όσους παρ’ όλα αυτά χάσουν την εργασία τους λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης είναι πολύ συνοπτικά τα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων.

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων υπάρχει για τον επόμενο χρόνο η ευνοϊκή ρύθμιση για τη σταδιακή αποπληρωμή των σωρευμένων φορολογικών υποχρεώσεων από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% και η επανάληψη της μείωσης της προκαταβολής φόρου και για τον επόμενο χρόνο ανάλογα με τη μείωση του τζίρου και το 2021.

Διαβάστε επίσης: 18 Rafale, 4 φρεγάτες και 15.000 προσλήψεις – Ολα όσα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για την Εθνική Αμυνα

Σε χρηματοδοτικό επίπεδο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να περιμένουν εγγυήσεις για χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2021. Επίσης, αναμένουμε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα για πρόσθετες εγγυήσεις από την ΕΤΕπ συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο, μέχρι και τις αρχές του επόμενου χρόνου απ’ όπου η Ελλάδα δικαιούται με βάση την αρχική κατανομή άλλα 2,5 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν και αυτά στη χρηματοδότηση κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Οι Βρυξέλλες

Το δεύτερο μεγάλο κομμάτι του πακέτου της ΔΕΘ είναι οι μειώσεις φόρων οι οποίες γίνονται παρά το γεγονός ότι το κλίμα δεν ευνοούσε κάτι τέτοιο. Οι Βρυξέλλες ήταν αντίθετες στις μόνιμες μειώσεις φόρων εν μέσω πανδημίας και κρίσης. Ετσι επιλέχθηκε μια ενδιάμεση λύση: Οι μειώσεις θα έχουν ημερομηνία λήξεως την 31/12/2021 κοντά στην οποία θα αποφασιστεί αν θα καταργηθούν ή θα συνεχίσουν να ισχύουν. Ουσιαστικά έγινε ένας διπλωματικός ελιγμός ώστε να περάσουν η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 2% και η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% που θα δώσουν θετικά αποτελέσματα το 2021, οπότε το 2022, που αναμένεται υψηλή ανάπτυξη, να «μονιμοποιηθούν».

Και οι δύο αυτές μειώσεις φόρων έχουν αρκετά υψηλό μεταρρυθμιστικό προφίλ. Στην πρώτη περίπτωση η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θεωρείται ότι στην παρούσα φάση θα διασφαλίσει και μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας με αμοιβαία ωφέλεια εργοδότη και εργαζόμενου.

Διαβάστε επίσης: Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης, τον Οκτώβριο τα αναδρομικά, για ποιους καταργείται ο ΕΝΦΙΑ – Ολα τα νέα μέτρα για την οικονομία

Η πρώτη γενναία μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην απαγκίστρωση από την υπερφορολόγηση που είχαν επιβάλει τα τρία διαδοχικά μνημόνια και αναμένεται να τονώσει την κατανάλωση.

Η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε μέσους όρους είναι ένα μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο αφού το δημοσιονομικό κόστος θα καλυφθεί από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Με άλλα λόγια σχετίζεται με τον χρόνο της ολοκλήρωσης της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές και την ένταξη 3.500 περιοχών της χώρας στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Αυτοψία την Τρίτη στη Θεσσαλία θα κάνουν Μητσοτάκης και Βορίδης

Μιχάλης Μάρδας

Αγνοεί την πραγματικότητα και η πραγματικότητα τον… αγνοεί

Kon

Αύριο στην Καρδίτσα ο πρωθυπουργός, συναντήσεις με τοπικούς φορείς

Ανδρέας Ντίνης

Παροχολογία εκτός έλεγχου από τον Τσίπρα – Ξεπέρασε και τον εαυτό του

Ανδρέας Ντίνης

Πέτσας για Τσίπρα: Από ανεύθυνος έγινε επικίνδυνος

Μιχάλης Μάρδας

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Τα μόνιμα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ρεαλιστικά

Μιχάλης Μάρδας

Στην Καρδίτσα θα μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ανδρέας Ντίνης

Έτοιμα τα εμβόλια για την ανάκαμψη της οικονομίας

Μιχάλης Μάρδας

Με ψυχραιμία και πλάνο η κυβέρνηση σε τρία καυτά μέτωπα

Μιχάλης Μάρδας