Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παιχνίδια με συνταγματική αναθεώρηση, Εκκλησία και στο βάθος πρόωρες εκλογές

Παιχνίδια με συνταγματική αναθεώρηση, Εκκλησία και στο βάθος πρόωρες εκλογές

Ξανά στο προσκήνιο τα σενάρια περί διπλών εκλογών τον Μάιο του 2019 (πρόωρες εθνικές εκλογές μαζί με ευρωεκλογές), μετά την επίσημη επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος -για την οποία ήδη κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι έχει εντάξει στον εκλογικό της σχεδιασμό- η κυβέρνηση ετοιμάζει πρωτοβουλία για το διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας.

Τα σενάρια ενισχύουν και οι πληροφορίες για την επικείμενη κατάθεση του «Κλεισθένη», του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα περιλαμβάνει την απλή αναλογική, το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής αλλά και την πεντάμηνη μετάθεση και διεξαγωγή των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις 13 και 20 Οκτωβρίου του 2019.

«Πρέπει να τεθεί, κατά τη γνώμη μου, το θέμα. Νομίζω έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ο διαχωρισμός (σ.σ.: κράτους – Εκκλησίας) στο πλαίσιο της κατανόησης και των αμοιβαίων απόψεων, οι οποίες συγκλίνουν σε αυτό το θέμα», δήλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην ΕΡΤ, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του Τύπου.

«Με την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης θα πρέπει να γίνει πιο λειτουργική αυτή η σχέση (σ.σ. κράτους – Εκκλησίας)», σημείωσε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ότι η μισθοδοσία των ιερέων θα συνεχιστεί, αλλά και ότι «ο πρωθυπουργός εγκαίρως άνοιξε το ζήτημα και θα πάμε στις απαραίτητες θεσμικές τομές που χρειάζεται η Ελλάδα μετά την κρίση».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» που ανέδειξε το ζήτημα (σ.σ.: ο «Ε.Τ.» από θέση αρχής κάνει αναφορά σε πηγές, παρά το γεγονός ότι άλλα ΜΜΕ δεν τον αναφέρουν όταν αναπαράγουν δικές του ειδήσεις και ρεπορτάζ), η κυβέρνηση ετοιμάζει την καθιέρωση της διακριτότητας Κράτους και Εκκλησίας με αναφορά στον πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο, τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας και την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνο όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχοντας μπροστά της έντεκα μήνες και προσπαθώντας να μειώσει το αδιαμφισβήτητο και μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την πόλωση και τους ακραίους τόνους στην αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σκοπό να πιέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη (σ.σ.: με θέματα όπως η συμφωνία για το Σκοπιανό αλλά και ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας).

Αδυνατώντας να διασπάσει τη Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο να πιέσει το Κίνημα Αλλαγής, επιχειρώντας να το διεμβολίσει στη μάχη για την κατάληψη του Κέντρου και προσπαθώντας να προκαλεί από τώρα μέχρι τα επόμενες εκλογές κραδασμούς στο εσωτερικό του.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση η κυβέρνηση θα την ανοίξει με συγκεκριμένη πρωτοβουλία τον επόμενο μήνα, παρότι επισήμως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή θα κατατεθεί τον Οκτώβριο, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Με βάση τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι θεσμικές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα θα καταλάβουν μαζί με τις οικονομικές εξαγγελίες μεγάλο κομμάτι της παρουσίας του στην επόμενη ΔΕΘ, που θα αποτελέσει και την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου.

Αλλες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, προς στιγμήν, από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει και αλλαγές στο Πολιτειακό στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, δηλαδή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό, με αποσύνδεση της εκλογής του από τη διενέργεια εθνικών εκλογών αλλά αύξηση αρμοδιοτήτων, ενώ προγραμματίζεται και η συζήτηση και κατάθεση σχεδίου νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με στόχευση στην ψήφο των Ελλήνων που έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετά οι αλλαγές αυτές που πρόκειται να προτείνει το κυβερνών κόμμα στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης να τεθούν σε δημοψήφισμα μέσα στο 2018.

Εχει ξεγράψει τον Καμμένο

Οσο και αν με τις επικοινωνιακές επιλογές του τύπου Ζαππείου ο κ. Τσίπρας θέλει να δείξει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη συνεργασία του με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ., με τις πολιτικές του δείχνει ότι σχεδιάζει το μέλλον όχι απλά ερήμην του συγκυβερνήτη του, αλλά έχει στόχο την εξαΰλωση των ΑΝ.ΕΛ. Μετά το Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας βάζει και το διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας στη δημόσια ατζέντα, θέλοντας να «εξαφανίσει» πολιτικά τους ΑΝ.ΕΛ., φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον κ. Καμμένο. Και μπορεί ο Τέρενς Κουίκ να είπε χθες ότι θα παλέψει μέσα στο κόμμα του για να στηριχθεί ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας, ο Πάνος Καμμένος, όμως, πρόκειται να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο τις επόμενες ημέρες «για να καθορίσουν “από κοινού” τη στάση τους», όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Τοσουνίδης.

«Οι θέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι γνωστές και σταθερές. Η προσπάθεια για απομόνωση της Εκκλησίας δεν είναι αποδεκτή από εμάς», δήλωσε χθες ο νέος εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Θεόδωρος Τοσουνίδης και προειδοποίησε: «Πρέπει να έχουμε αίσθηση ποια είναι η πίστη, η πεποίθηση και η επιθυμία του ελληνικού λαού. Θα υπερασπιστούμε τη σχέση της Εκκλησίας με την ελληνική κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω προσπάθεια απομόνωσής της». Ο κ. Τοσουνίδης απεκάλυψε δε ότι τις επόμενες ημέρες ο κ. Καμμένος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης».

Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

«Σκληρό ροκ» με τον… Ευκλείδη

Kon

«Ντροπή σου!»: Εντάσεις κατά Μέρκελ στο γερμανικό Κοινοβούλιο- Οι δηλώσεις της για το SPD που έβαλαν «φωτιά»

Μαρίνα Μπενέκου

Εκλογές-θρίλερ στη Γερμανία: Ποιον δίνουν Καγκελάριο οι δημοσκοπήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Θα κερδίσουμε με καθαρή διαφορά τις εκλογές όποτε και αν γίνουν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καναδάς: Πρόωρες εκλογές προκηρύσσει ο Τριντό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ιράν: Έτοιμος για την Προεδρία ο σκληροπυρηνικός κληρικός, Εμπραχίμ Ραϊζί

Μαρίνα Μπενέκου

100 δισ. για «ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ» και κάλπες το 2023

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΠΟ: Όλοι αθώοι στην υπόθεση με τις εκλογές στις Ενώσεις

Ρούντι Τζουλιάνι: Ανακαλείται η δικηγορική του άδεια εξαιτίας της εκστρατείας του υπέρ Τραμπ

Μαρίνα Μπενέκου