ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφιάλτης με εργασιακά και συνδικαλιστικό νόμο

Ενώ η δόση των 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να μπει από σήμερα στην τελική ευθεία της εκταμίευσης, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να ανησυχεί για την επόμενη ημέρα και πολύ περισσότερο για τη δεύτερη αξιολόγηση που θα ανοίξει τον καυτό φάκελο των εργασιακών. Στη συνεδρίαση του Euroworking Group που θα γίνει μάλλον σήμερα το απόγευμα, οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης, έχοντας στα χέρια τους την έκθεση συμμόρφωσης των δανειστών σχετικά με την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης, θα κάνουν την τελική τους εισήγηση προς τους υπουργούς Οικονομικών για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Πάνε… πίσω

Ως γνωστόν, από το σύνολο της δόσης, τα 1,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τα υπόλοιπα 5,7 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις υποχρεώσεις του χρέους για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Η δόση θα πρέπει να περάσει και από την τυπική έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και στη συνέχεια από τα Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Σλοβακίας. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ιδανικό η δόση προς την Ελλάδα να δοθεί πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 του μήνα. Τούτο διότι δεν θέλουν μια ενδεχόμενη καθυστέρηση να πείσει περισσότερους Βρετανούς να ψηφίσουν όχι βλέποντας την ταλαιπωρία που έχει η Ελλάδα με το πρόγραμμά της.

Προβληματισμός

Πριν όμως η δόση έρθει στα δημόσια ταμεία, το οικονομικό επιτελείο είναι ανήσυχο για την «επόμενη μέρα» της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Η αναβολή της επαναφοράς του waiver για τα ελληνικά ομόλογα την Πέμπτη από την ΕΚΤ -χωρίς να αφορά άμεσα την πραγματική οικονομία- αναίρεσε ένα μέρος από το θετικό κλίμα που μετέφερε αρχικά η συμφωνία της 24ης Μαΐου.

Εντός της Ελλάδας κανείς δεν κρύβει τον προβληματισμό του και για την απόδοση των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν πρόσφατα και φτάνουν το συνολικό βάρος από τα τρία συνεχόμενα Μνημόνια στα 70 δισ. ευρώ.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Εργασιακά: Αυτά είναι τα νέα μέτρα – Τι γίνει με εισφορές, Δώρο Χριστουγέννων

Ανδρέας Ντίνης

Live: Μετωπική σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τα εργασιακά

Μιχάλης Μάρδας

Γεννηματά στη Βουλή για εργασιακά: Εφιαλτικά τα στοιχεία για την ανεργία

Μιχάλης Μάρδας

Κουτσούμπας στη Βουλή για εργασιακά: Ηρθαν και έρχονται και άλλα αντεργατικά μέτρα

Μιχάλης Μάρδας

Βαρουφάκης στη Βουλή για τα εργασιακά: Αυτό που ζούμε είναι το τέλος της κανονικότητας

Μιχάλης Μάρδας

Ποιος Άγιος Βαλεντίνος; «Σκληρό ροκ» στη Βουλή για τα εργασιακά – Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα και «βόμβα» Βαρουφάκη

Μιχάλης Μάρδας

Συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για τα εργασιακά με αίτημα Μητσοτάκη

Μιχάλης Μάρδας

«Πράσινο φως» από το EuroWorking Group για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Ανδρέας Ντίνης

Οι αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικά με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

Ανδρέας Ντίνης