Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νοθείες» με το επίδομα θέρμανσης – Αναδρομικές αυξήσεις αλλά και μειώσεις το 2018

Κόβουν επίδομα θέρμανσης για οικογένειες που απέκτησαν παιδιά το 2017!

Σε αλχημείες, προκειμένου να «περάσει» στην κοινή γνώμη με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις τη σημαντική περικοπή του επιδόματος θέρμανσης για την τρέχουσα περίοδο 2017-2018, επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Λίγες ώρες πριν εκδώσει την απόφαση για τη μείωση των επιδομάτων θέρμανσης της τρέχουσας χειμερινής περιόδου στο ήμισυ των ποσών των επιδομάτων της προηγούμενης περιόδου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξέδωσε μια άλλη απόφαση με την οποία προβλέπεται η αναδρομική αύξηση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης που χορηγήθηκε για την προηγούμενη περίοδο (για το χρονικό διάστημα από 15-10-2016 έως 30-4-2017) σε όσους δικαιούχους κατοικούν στους νομούς Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας (Α’ Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη) και στους ορεινούς Δήμους Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα του νομού Καρδίτσας και Ζαγοράς-Μουρεσίου του νομού Μαγνησίας (στους ορεινούς δήμους των νομών της Β’ Κλιματικής Γεωγραφικής Ζώνης).

Σήμερα

Το επίδομα για τις παραπάνω περιοχές αυξήθηκε από 0,25 σε 0,375 ευρώ ανά λίτρο αγορασθέντος πετρελαίου θέρμανσης! Τα επιπλέον ποσά επιδόματος θέρμανσης που προκύπτουν κυμαίνονται για τη συντριπτική πλειονότητα των παραπάνω δικαιούχων από 93,75 έως 312,50 ευρώ. Τα ποσά αυτά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων των συγκεκριμένων περιοχών σήμερα.

Με το «κόλπο» της αναδρομικής αύξησης των επιδομάτων θέρμανσης της προηγούμενης περιόδου για τις παραπάνω περιοχές, όπου οι ανάγκες για κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει να «χρυσώσει το χάπι» στους δικαιούχους-κατοίκους των περιοχών αυτών δεδομένου ότι τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που θα χορηγηθούν για την τρέχουσα περίοδο (από 15-10-2017 έως 30-4-2018) στις ίδιες περιοχές θα είναι σημαντικά μειωμένα.

Για φέτος

Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα απόφαση για τα επιδόματα θέρμανσης της τρέχουσας περιόδου (από 15-10-2017 έως 30-4-2018), η οποία εκδόθηκε τελικά χθες το απόγευμα, προβλέπει τη μείωση των ποσών των επιδομάτων της τρέχουσας περιόδου κατά 66,7% για τους δικαιούχους της Α’ Κλιματικής Γεωγραφικής Ζώνης και τους ορεινούς δήμους των νομών της Β’ Κλιματικής Γεωγραφικής Ζώνης και κατά 50% για τους δικαιούχους στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα προβλέπει η νέα αυτή υπουργική απόφαση, το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται για την περίοδο από 15-10-2017 έως 30-4-2018 σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία διαμονής του.

Ειδικότερα:

  • Στην Α’ ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα θα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές των νομών της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 3,125 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).
  • Στη Β’ ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές των νομών της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1,875 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).
  • Στη Γ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Ως εκ τούτου, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (8 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).
  • Στη Δ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού, επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Αρα, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 0,625 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (5 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Επιπλέον, οι ορεινοί καλλικρατικοί δήμοι που βρίσκονται στους νομούς των Ζωνών Β’, Γ’ και Δ’ εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν, δηλαδή στις Ζώνες Α’, Β’ και Γ’ αντίστοιχα (π.χ. ο Δήμος Βιάννου του νομού Ηρακλείου μεταφέρεται στη Γ’ κλιματική ζώνη, ενώ ο υπόλοιπος νομός παραμένει στη Δ’ κλιματική ζώνη).

Τα ποσά

Το επίδομα θα χορηγείται για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον έγγαμο δικαιούχο ή τον δικαιούχο που είναι μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων. Βάσει των παραπάνω, τα φετινά επιδόματα θέρμανσης θα κυμαίνονται από 18,75 έως 312,50 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 31 Μαΐου 2018 τις αιτήσεις για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 15-1-2018, η πληρωμή θα γίνει έως 15-2-2018. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από 16-1-2018 μέχρι 31-5-2018, η πληρωμή θα γίνει έως 30-6-2018.

Γιώργος Παλαιτσάκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Διευκρινίσεις του Yπ. Εργασίας για το επίδομα Ιουνίου: Οι αιτήσεις, οι ημερομηνίες και οι πληρωμές

Tinad

Σας ενδιαφέρει – Επίδομα 534 ευρώ: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής μέχρι και τον Οκτώβριο

Tinad

Επίδομα 534 ευρώ για εποχικούς – Πως θα δοθεί και ποιους αφορά

Μιχάλης Μάρδας

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι θα πληρωθούν την Παρασκευή

Ανδρέας Ντίνης

Επίδομα 534 ευρώ: Την Παρασκευή η καταβολή του – Οι δικαιούχοι

Tinad

Επίδομα 534 και 800 ευρώ: Πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις

Μιχάλης Μάρδας

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε θα καταβληθεί

Tinad

Επίδομα 800 ευρώ: Οι νέες κατηγορίες εργαζομένων – Δείτε την απόφαση

Tinad

Νέα παράταση για την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης μέχρι 31 Μαΐου

Ανδρέας Ντίνης