Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας (επί κυβέρνησης Ομπάμα), Αντονι Μπλίνκεν, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, επικεντρώνοντας αυτές στα θέματα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ομως, με έμφαση υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική και διαχρονική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και είναι απαραίτητο να παραμείνει στους κόλπους του, συμφωνώντας με τον κορυφαίο νατοϊκό αξιωματούχο, Γ. Στόλτενμπεργκ, ότι η Συμμαχία θα πρέπει να είναι ο κατάλληλος χώρος για την αποσυμπίεση των εντάσεων και παρακολούθηση των εξελίξεων. Οπως έχω τονίσει και σχολιάσει από την πρώτη στιγμή της σύστασης της κυβέρνησης Μπάιντεν, τα πλείστα ζητήματα και διαφορές θα παραπέμπονται στην Ατλαντική Συμμαχία, ενώ είναι πολύ στενοί οι προσωπικοί «δεσμοί» και η αλληλοεκτίμηση μεταξύ του Μπλίνκεν και του Στόλτενμπεργκ.
Ο τελευταίος, λαμβάνοντας πρώτος το λόγο, δήλωσε ότι τα θέματα των S-400 και των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο τα έχει συζητήσει εκτενώς με τους αξιωματούχους της Τουρκίας, για τα Ελληνοτουρκικά είπε ότι έχουν θιγεί και στις επαφές της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ατλαντικής Συμμαχίας, ενώ πρόβαλε τον νατοϊκό κεντρικό «μηχανισμό αποσυμπίεσης-αποκλιμάκωσης» για τις περιπτώσεις έντασης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι που έκανε και στις πρόσφατες, πολύ σημαντικές παρεμβάσεις του διαδικτυακά στην ειδική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, αλλά και προ ημερών σε ενημέρωση ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες.
Στη Σύνοδο των 30 ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ έγινε χθες ενδελεχής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για θέματα Ρωσίας, Κίνας, Αφγανιστάν, Μεσογείου, κλιματικής αλλαγής, ενώ στη σημερινή, δεύτερη ημέρα των εργασιών το βασικό θέμα είναι οι σχέσεις της Συμμαχίας με την Ε.Ε. και συμμετέχουν επιπλέον οι ΥΠΕΞ Σουηδίας και Φινλανδίας, ως και ο Ευρωπαίος επίτροπος, Ζοζέπ Μπορέλ.
Στο πάνελ, η δρ Μπαλφούρ (που είναι ειδική στα θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικών σπουδών) υπέβαλε ερωτήσεις για το πώς εκτιμούν το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων, για τη σπουδαιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την επιθετική ρωσική πολιτική (ειδικά στην Ουκρανία), για τον προβληματικό ρόλο του Πεκίνου, για την παρουσία των ΗΠΑ σε Ινδικό-Ειρηνικό Ωκεανό (συνεργασίες με Αυστραλία-Ιαπωνία-Νότια Κορέα και Νέα Ζηλανδία), για το Αφγανιστάν (στο οποίο -πριν από τρεις ημέρες- μετά την επίσκεψή του στην Ινδία, μετέβη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός ε.α. Λόιντ Οστιν), ενώ ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι η Τουρκία θα αναλάβει τον άλλο μήνα να φιλοξενήσει τα διαπραγματευόμενα μέρη (Ταλιμπάν-κυβέρνηση Γκανί της Καμπούλ) για την ειρηνική επίλυση του θέματος. Συνεπώς, το κέντρο πλέον των ενδο-αφγανικών επαφών μεταφέρεται από την Ντόχα του Κατάρ στην Αγκυρα, η οποία διατηρεί διαχρονικά στενές πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις με το Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος, στα επιμέρους θέματα της Συρίας και της Λιβύης παρατηρήθηκε μία «σύγκλιση» απόψεων μεταξύ ΗΠΑ κα Τουρκίας (προφανώς λόγω των ρωσικών αποσταθεροποιητικών ενεργειών) ενώ στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ εκλήθη χθες ο Ρώσος πρέσβης στην Αγκυρα Αλεξέι Γιέρκοφ, μαζί με τον ακόλουθο Αμυνας, και στους οποίους Τούρκοι επιτελείς εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τους προ διήμερου σφοδρούς βομβαρδισμούς της ρωσικής αεροπορίας στο νοσοκομείο «Αλ Αταρέμ», όπως και στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ ελ Χάβα, στα σύνορα της συριακής επαρχίας Ινλίμπ με την Τουρκία.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Στις Βρυξέλλες, μόλις έφθασε ο Αντονι Μπλίνκεν, είχε δύο πολύ σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαρχάν, για την κατάσταση στην Υεμένη, καθώς και με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα, στο φως της επικείμενης επίσκεψης μέσα στις επόμενες εβδομάδες υψηλόβαθμης διπλωματικής και στρατιωτικής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη, ενώ τόνισε ότι η συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, είναι πολύ σημαντική και θα συζητηθεί το μείζον και πολύ δύσκολο ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου «Νord stream 2» από τη Ρωσία, μέσω Βαλτικής, στη Γερμανία. Αργά χθες το απόγευμα ο Μπλίνκεν συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, και συζήτησαν την κατάσταση στη Λιβύη και στην Υποσαχάρια Αφρική.
Τουρκία-Navtex
Ο υδρογραφικός-ωκεανογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε χθες νέα Navtex 0230/21 για ασκήσεις με πραγματικά πυρά του τουρκικού Ναυτικού στην περιοχή μεταξύ Χίου-Ικαρίας και Σάμου για το διήμερο -Σαββάτου-Κυριακής. Στο μεταξύ, ο εκ των υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών, ως και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP, Μαχίρ Ουνάλ, δήλωσε ότι εντός των προσεχών ημερών ο Ερντογάν θα ανακοινώσει κυβερνητικές ως και κομματικές αλλαγές.
Τέλος, αίσθηση έχει προκαλέσει η τρίτη φορά μέσα σε πέντε μήνες εξύμνησης από πλευράς του Βρετανού υπουργού Αμυνας, Mπεν Ουάλας, των δυνατοτήτων των τουρκικών drones/μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Στην έκθεση 76 σελίδων (που είναι στη διάθεση του υπογράφοντος και δόθηκε χθες βράδυ στη δημοσιότητα) περί «Αμυνας σε έναν πολύ ανταγωνιστικό κόσμο», υποστηρίζει «ότι η τουρκική πολεμική βιομηχανία καινοτομεί και πρέπει να αξιολογούμε, ως και να μελετάμε σε βάθος την πρόοδό της».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr