Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Τατόι: Fast track αξιοποίηση με πυξίδα 18 επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού

Newsroom eleftherostypos.gr

Με στόχο να αναδειχθεί το Τατόι σε σημαντικό προορισμό προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι μελέτες και οι εργασίες για τις αποκαταστάσεις των κτιρίων-μνημείων στον ιστορικό πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος. Το έργο παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Πρόσφατα εγκρίθηκε η Μελέτη Βιωσιμότητας για το Τατόι, η οποία διαμορφώνει και την τελική πρόταση για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος. Με στόχο, όπως επισημαίνει η κ. Μενδώνη, «να αποτελέσει ένα σημαντικό προορισμό σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, ελκυστικό για όλες τις ηλικίες, κατά τη διάρκεια όλου του έτους, μέσω φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων, που ταυτόχρονα θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του».

Στην προχθεσινή του συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής με έργο το συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης του κτήματος.

Η επιτροπή θα λειτουργεί υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της κ. Μενδώνη στο Υπουργικό Συμβούλιο «για τη διαμόρφωση και κυρίως την υλοποίηση του προγράμματος τέθηκαν δύο βασικές αρχές: ο σεβασμός στην Ιστορία, το περιβάλλον και την κοινωνία και η οικονομική βιωσιμότητα».

Οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο Τατόι αφορούν τους τομείς: Ιστορία και Πολιτισμός, Υπαίθρια Αθληση και Αναψυχή, Αγροτική Οικονομία, Ερευνα και Γνώση, Ευεξία και Ηρεμία. Για τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων εξετάστηκαν οι καλές πρακτικές σε 18 επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού, αντίστοιχα του Τατοΐου, ως προς την ανάπτυξη της δασικής αναψυχής και την πολιτιστική αξιοποίηση κτιρίων ανακτόρων και συνοδών αγροτικών και λοιπών συγκροτημάτων. Ως προς το πολιτιστικό κομμάτι του, υπολογίζεται πως το Τατόι θα έχει ανοίξει τις πύλες του για το κοινό ως το 2025.

Εταιρία Ειδικού Σκοπού

Την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνονται -σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού- «η κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων του κτήματος Τατοΐου, η σύνταξη ενός αναλυτικού προγράμματος διαχείρισης έργου, η πρόταση οργανωτικού σχήματος για τη διευθέτηση και το συντονισμό των επιμέρους αρμόδιων κρατικών φορέων, καθώς και πρόταση δομής Εταιρίας Ειδικού Σκοπού (SPV) που θα συμβάλει, υπό την εποπτεία των αρμόδιων Αρχών, στην υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης του κτήματος».

Η κυβερνητική επιτροπή για το Τατόι αποτελείται από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ως πρόεδρο, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, τον γ.γ. Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργο Διδασκάλου, τον γ.γ. Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη και τον γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Δωρεά βιβλιοθήκης του Γεωργίου Α΄

Οι εργασίες συντήρησης των αντικειμένων που θα εκτεθούν στο ανάκτορο, αλλά και η πρόοδος των εργασιών ήταν η αφορμή να πραγματοποιηθεί μία πολύτιμη δωρεά.

Ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ,  Γ. Δάικος, επικοινώνησε με την κ. Μενδώνη «προκειμένου να προσφέρει στο μελλοντικό μουσείο των ανακτόρων μία ξύλινη βιβλιοθήκη, η οποία σχετίζεται με τον Γεώργιο Α’, την οποία είχαν αποκτήσει -μέσω δημοπρασίας- ο ίδιος και η σύζυγός του, κ. Μ. Λαναρά-Δάικου». Στην επίστεψή της η βιβλιοθήκη φέρει το στέμμα με τον σταυρό, μέσα σε φυτικό διάκοσμο από φύλλα δάφνης.

Το στέμμα στηρίζεται στο έμβλημα του Γεωργίου Α’: δύο Γ χιαστί, τα οποία δημιουργούν ένα Χ με αγκύλες στις πάνω κεραίες. Το συμπίλημα του εμβλήματος συντίθεται από το αρχικό του ονόματος του βασιλέως, όταν βαπτίσθηκε ορθόδοξος -Γεώργιος-, του πρώτου ονόματός του στη Δανία -Γουλιέλμος- και αυτό του ονόματος του πατέρα του – Χριστιανός.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Όταν ο Σωκράτης συνάντησε τον Κομφούκιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το δάσος που λαχτάραγες…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπουργικό: Όλα τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων – Τι αποφασίστηκε για την Εύβοια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λιβανός από τον Έβρο: Τα σύνορα της χώρας μας είναι απαραβίαστα και αδιαπραγμάτευτα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης – Όλα τα ονόματα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

Λάμπρος Κατσαρός

Πρόσθετοι όροι στο έργο αποκατάστασης για το Τατόι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μενδώνη για Βρετανικό Μουσείο: Προσβλητικές και επικίνδυνες οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μενδώνη για Τατόι: Καταστροφές σε επτά κτίρια από την φωτιά – Τι έγινε με τα κοντέινερ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom