Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη: Ποιο ήταν το μεγάλο λάθος και ποιοι έχουν τις ευθύνες

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η Αστυνομία άσκησε υπέρμετρη βία, «χαμένη» στα… 2 χιλιόμετρα! Ο νέος περιορισμός μετακίνησης, λόγω πανδημίας, ήταν σίγουρο πως το Σαββατοκύριακο που πέρασε θα προκαλούσε συγκεντρώσεις πολιτών τοπικού χαρακτήρα, σε άλση, βουνά και πάρκα των δήμων.

Χωρίς κανέναν σχεδιασμό, αντί να χρησιμοποιηθεί προσωπικό αστυνομικών τμημάτων ήπιας αντιμετώπισης, στις καταγγελίες πολιτών στο κέντρο της Αμεσης Δράσης για συνωστισμό στην πλατεία Νέας Σμύρνης, έστειλαν αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Δηλαδή το προσωπικό μιας επιχειρησιακής ομάδας που έχει εκπαιδευτεί σε πρακτικές πάταξης του εγκλήματος χρησιμοποιήθηκε για την απομάκρυνση πολιτών από μία πλατεία και την καταγραφή παραβάσεων Covid, που κατέληξε σε βίαια χτυπήματα κατά συγκεντρωμένων.

Η αστυνομική πρακτική διάσπασης συγκεντρώσεων φαίνεται πως είναι κοινή κατά πάντων ή τουλάχιστον δεν υπάρχει ικανοποιητική εκπαίδευση και ανεπτυγμένο κριτήριο αντίδρασης και ενεργειών που πρέπει να προβούν κατά περίπτωση. Αύρες και δακρυγόνα σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης στον «Λουκά» της «17Ν», μεταλλικά πτυσσόμενα κλομπ και δακρυγόνα, έστω και σε… συνωστισμένους πολίτες μιας πλατείας. Σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, ανεξάρτητα από την αστυνομική αξιολόγηση του πλήθους, δεν δικαιολογείται η υπέρμετρη και αλόγιστη βία.

Εισαγγελική παρέμβαση

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με άσκηση βίας από αστυνομικούς σε βάρος πολιτών και να διακριβωθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Ασκοπη βία δεν δικαιολογείται. Είμαστε απόλυτοι σε αυτό». Επεσήμανε επίσης ότι «για τη συγκεκριμένη πλατεία έχουμε δεχθεί κατ’ επανάληψη καταγγελίες, και από τη δημοτική αρχή, για συνωστισμό. Στα επεισόδια αυτά, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, έγιναν 11 συλλήψεις, ενώ σε βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνεται να ασκείται βία σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων. Για το περιστατικό αυτό διεξάγεται εσωτερική έρευνα στην Αστυνομία, με παράλληλη ενημέρωση του Συνηγόρου του Πολίτη, με βάση διάταξη που εμείς ψηφίσαμε. Γίνεται έρευνα επίσης από την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, θα τελειώσει γρήγορα, ούτως ώστε να αναδειχθεί η αλήθεια και να υπάρξει απόδοση ευθυνών».

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος προήδρευε στην Επιτροπή Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας, θέλησε να διευκρινίσει ότι η επιτροπή «…έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει. Και τούτο γιατί, μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ), δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της». Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, υπέβαλε επείγουσα αναφορά προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία ζητά την πλήρη, σε βάθος και άμεση διερεύνηση των γεγονότων και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους αναλογούν.

«Δεχθήκαμε επίθεση»

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, ένας ανθυπαστυνόμος και ένας υπαρχιφύλακας της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που φαίνεται πως είναι οι πρωταγωνιστές του ξυλοδαρμού του νεαρού με μεταλλικά πτυσσόμενα κλομπ, υποστηρίζουν πως υπήρχε συνωστισμός στην πλατεία και έκοβαν πρόστιμα, 19 στον αριθμό, όταν δέχθηκαν επίθεση από 30 περίπου άτομα, οι οποίοι με μπουνιές και κλοτσιές επιχείρησαν να τους αφαιρέσουν τα μπλοκάκια των παραβάσεων, τα κλομπ, αλλά και τον οπλισμό. Ο πρώτος αναφέρει πως τραυματίστηκε στη μέση και το χέρι και ο δεύτερος στο χέρι, γι’ αυτό και παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση. Οι δύο συγκεκριμένοι αστυνομικοί ήταν εκείνοι που ουσιαστικά αντεπιτέθηκαν ως μία μορφή αντεκδίκησης στην επίθεση που υποστηρίζουν ότι δέχθηκαν.

Τα βίντεο

Τα δεκάδες βίντεο που κατέκλυσαν το Διαδίκτυο προς το παρόν απεικονίζουν μόνο επικίνδυνη αστυνομική βία, ίσως κάποιο συνωστισμό πολιτών, σε καμία όμως περίπτωση αυτό που υποστηρίζεται από την αστυνομική πλευρά. Οι εικόνες αστυνομικών να χτυπούν με ιδιαίτερη βιαιότητα χρησιμοποιώντας πτυσσόμενα μεταλλικά κλομπ έναν νεαρό δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για το ποιοι ήταν οι… δράστες της επίθεσης στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτός ο εξοπλισμός δεν ανήκει σε αυτόν που χορηγείται από την ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο κάποιοι αστυνομικοί τον προμηθεύονται μόνοι τους, αλλά υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις χρησιμοποίησής του, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση καταστρατηγήθηκαν.

Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που έχουν αναλάβει την προανάκριση καλούνται να εντοπίσουν είτε αντίστοιχα βίντεο είτε αξιόπιστες μαρτυρίες που να επιβεβαιώνουν τα όσα ισχυρίζονται οι εμπλεκόμενοι ένστολοι, σχετικά με επιθέσεις που δέχθηκαν.

Σημειώνεται ότι οι 11 συλληφθέντες κατηγορούνται κατά περίπτωση για βία κατά υπαλλήλων, απλή σωματική βλάβη και απόπειρα, εξύβριση, περί όπλων, απείθεια, παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών. Αφέθηκαν ελεύθεροι και ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Κάποιες επίσημες διαρροές αναφέρουν πως ο νεαρός που έτρωγε το ξύλο με πτυσσόμενα κλομπ είχε συλληφθεί και στην παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας, για τον «Λουκά» της «17Ν», Δημήτρη Κουφοντίνα. Τι σημασία όμως έχει αν είναι αντιεξουσιαστής ή απλός πολίτης;

Καταγεγραμμένες εντολές

Επανεξετάζεται, εκ του θλιβερού αποτελέσματος, η ορθότητα χρησιμοποίησης αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην απομάκρυνση πολιτών από μία πλατεία και την καταγραφή παραβάσεων Covid, παρότι τους έχουν δοθεί μπλοκάκια για τη βεβαίωσή τους. Πρόσφατα ΔΙ.ΑΣ. και ΔΡΑΣΗ στελεχώθηκαν με 1.500 νέους ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση για την απλή και διακριτική διαχείριση των ατόμων που έχουν απέναντί τους, επισημαίνουν αστυνομικοί κύκλοι.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της εσωτερικής έρευνας αναμένεται να προσκομιστούν οι καταγεγραμμένες εντολές που δέχθηκαν οι αστυνομικοί στην πλατεία της Νέας Σμύρνης από το κέντρο της Αμεσης Δράσης και τι διαβίβασαν εκείνοι.

Επίσης, προτάθηκε η πιθανότητα τοποθέτησης καμερών σώματος και στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. για την καταγραφή των ενεργειών τους και των επιθέσεων που μπορεί να δέχονται. Μέχρι σήμερα κάμερες με κοντάρια διαθέτουν τα ΜΑΤ, ενώ κάμερες σώματος θα τοποθετηθούν σε αστυνομικούς της ομάδας «Δράση».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου  

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Νέα Σμύρνη: Νέα δίωξη στον 22χρονο επιδειξία για δύο απόπειρες βιασμού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γιώργος Κρικρής: Η Νέα Σμύρνη πρωτοπορεί κάνοντας βήματα μπροστά – Το ευρωπαικό πρόγραμμα up-PET

Kon

Νέα Σμύρνη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 5 κατηγορούμενοι για την επίθεση στον 60χρονο

Λάμπρος Κατσαρός

Νέα Σμύρνη: Βίντεο – ντοκουμέντο από το κορωνοπάρτι πριν την επίθεση με μαχαίρι σε 60χρονο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα Σμύρνη: «Στο βίντεο ο αντίχειρας φαίνεται σαν μόριο» – Τι ισχυρίζεται ο δικηγόρος του 22χρονου επιδειξία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα Σμύρνη: Πέντε συλλήψεις για την επίθεση με μαχαίρι σε 60χρονο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα Σμύρνη: Αναβλήθηκε η δίκη του 22χρονου επιδειξία λόγω κορωνοϊού

Λάμπρος Κατσαρός

Νέα Σμύρνη: Έλεγχοι στην πλατεία για την αποφυγή συνωστισμού [εικόνες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα Σμύρνη: Ηλικιωμένος έκανε παρατήρηση σε νεαρούς που έστησαν κορωνοπάρτι – Τον μαχαίρωσαν και τον λήστεψαν

Λάμπρος Κατσαρός