Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥ.Π.Φ.Α.Α.: Ανακοίνωση για την εκγύμναση σε… χώρους εκτός γυμναστηρίων

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ

Ο Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής (ΣΥ.Π.Φ.Α.Α) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την προσωπική εκγύμναση που θα ακολουθήσει εκτός γυμναστηρίων το επόμενο διάστημα.

Όσοι αποζητούν να διατηρούνται σε φόρμα με απόλυτα υγιή και σωστό τρόπο, θα πρέπει να ελέγξουν αν ο προσωπικός γυμναστής που θα επιλέξουν διαθέτει το κατάλληλο πτυχίο φυσικής αγωγής Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Από την Δευτέρα 4 Μαΐου κέντρα αισθητικής και ευεξίας που διατηρούν προγράμματα pilates και yoga επαναλειτουργούν, πολλά από αυτά τα κέντρα δεν διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό με κατάλληλα πτυχία, έτσι αποτελούν κίνδυνο για τον αθλητή αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό για τον αναγνωρισμένο γυμναστή που παραμένει άνεργος.

Τα γυμναστήρια της χώρας πλήττονται θανάσιμα οικονομικά καθώς η καλή περίοδος για το κοινό είναι η άνοιξη. Το καλοκαίρι το ευρύ κοινό προτιμά την παραλία λόγω θερμοκρασίας. Είναι κλειστά αλλά τα έξοδα τους τρέχουν.

Πολλοί ιδιοκτήτες επισημαίνουν ότι είναι έτοιμοι να τηρήσουν απόλυτα τα μέτρα αναλογικά με τα τετραγωνικά ,την προστασία με μάσκες και γάντια και να δέχονται πελάτες μόνο κατόπιν ραντεβού. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο άλλωστε ότι η άσκηση αποτελεί βασικό παράγοντα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας.

Πέρα από τους μη ειδικευμένους personal trainers freelance ή σε κέντρα αισθητικής,οφείλουμε να ελέγχουμε και αυτούς που ακολουθούμε μέσω διαδικτύου σε διάφορα προγράμματα,προκειμένου να μην προξενήσουμε στον εαυτό μας κάποιο τραυματισμό ,μέσω λάθος ασκήσεων κάποιου επιτήδειου που βρήκε ευκαιρία να επωφεληθεί παριστάνοντας τον γυμναστή. Ο (ΣΥ.Π.Φ.Α.Α.) με την αφορμή των νέων δεδομένων αποφάσισε να απευθύνει επιστολή στο γραφείο του πρωθυπουργού και τα αρμόδια υπουργεία στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να λειτουργούν χώροι ως γυμναστήρια χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του πδ 219/2006 ΦΕΚ 221 περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων, το οποίο σημαίνει απουσία επιστημονικού προσωπικού, ανεπάρκεια κτιριακών εγκαταστάσεων και απουσία μέτρων ασφαλείας προς τους ασκούμενους. Οι χώροι αυτοί συνήθως χρησιμοποιούν άδειες που εμπίπτουν σε διαφορετικούς ΚΑΔ από των γυμναστηρίων, όπως κέντρα ευεξίας με ελάχιστη επιφάνεια 60 τετραγωνικών μέτρων σε αίθουσα ομαδικής γυμναστικής με όργανα και ελάχιστη επιφάνεια 10 τετραγωνικών μέτρων έκαστος σε αίθουσες yoga/ pilates (τα οποία ούτως ή άλλως λειτουργούν παράνομα καθώς υπόκεινται σε Σύνθετα τουριστικά καταλύματα Υπουργική Απόφαση 8928/2012 – ΦΕΚ 1909/Β/15-06-2012), κέντρα αισθητικής, κέντρα εναλλακτικών θεραπειών κλπ. Αποτέλεσμα αυτού, είναι ενώ έχει τεθεί σε αναστολή η λειτουργία των νόμιμων γυμναστηρίων, οι συγκεκριμένοι παράνομοι χώροι εκμεταλλευόμενοι την επανέναρξη του ΚΑΔ τους, να λειτουργούν κανονικά από την Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 χωρίς να τελείται κάποια εμφανής παράβαση, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στους επαγγελματίες του κλάδου μας, γυμναστηριούχους και μη. Καθώς οι πολίτες δε θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα γυμναστήρια, ενδέχεται να στραφούν στην κατ’ οίκον προσωπική εκγύμναση. Κατόπιν τούτου, με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και σεβόμενοι την επιστημονικότητά μας αιτούμαστε: Την επιβολή κυρώσεων με μορφή χρηματικού προστίμου στους παραβάτες του π.δ. 219/06 Την νομοθετική κατοχύρωση του πτυχιούχου φυσικής αγωγής ως ελεύθερου επαγγελματία».

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Αυστηρά μέτρα για την είσοδο των πολιτών στα γυμναστήρια – Όλα όσα ισχύουν [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Γυμναστήρια: Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες που θα ισχύουν από τη Δευτέρα (20/9)

Λάμπρος Κατσαρός

Νέα μέτρα: Πώς θα μπαίνουν στα γυμναστήρια οι ανεμβολίαστοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΕΣΠΑ: Παρατάσεις για τις αιτήσεις από επιχειρήσεις εστίασης, γυμναστήρια, παιδότοπους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Νέα μέτρα για τα γυμναστήρια – Τι προβλέπεται στη ΚΥΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γυμναστήρια: Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι – Τι είπε ο Χαρδαλιάς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πού και πότε θα δοθούν τα 8,1 δισ. για την… αποσωλήνωση της οικονομίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρση μέτρων: Ανοίγουν τα κέντρα διασκέδασης – Αποκάλυψε το πλάνο ο Γεωργιάδης

Λάμπρος Κατσαρός

Ανοίγουν σήμερα τα γυμναστήρια – Self test, χρήση διπλής μάσκας και αυστηρό πρωτόκολλο υγείας, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Λάμπρος Κατσαρός