Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

50.000 ευρώ απαιτεί το δημόσιο από νοσηλεύτρια που απολύθηκε λόγω πλαστού πτυχίου

Πανελλήνιο σοκ και αγωνία για την 8χρονη που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα στη Θήβα

Newsroom eleftherostypos.gr

Να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης κατά της καταλογιστικής πράξης σε βάρος νοσηλεύτριας με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο της ζητάει επιστροφή όλου του ποσού των αποδοχών που είχε λάβει από την ημέρα διορισμού της έως την ημέρα κατά την οποία απολύθηκε λόγω πλαστού απολυτηρίου Λυκείου, εισηγήθηκε στην μείζονα Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Επίτροπος Επικρατείας του Ανώτατου Δικαστηρίου Αντώνιος Νικητάκης.

Κατά τον εισηγητή, ορθά ερμηνεύτηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της έγινε καταλογισμός των αποδοχών που εισέπραξε τα 17 έτη εργασίας της, ενώ από το συνήγορο του Δημοσίου σημειώθηκε ότι η ίδια η νοσηλεύτρια προκάλεσε τον παράνομο διορισμός της, συνεπώς ορθά ζητείται η επιστροφή των χρημάτων.

Το Δημόσιο ζητούσε αρχικώς από την νοσηλεύτρια να επιστρέψει το ποσό των 179.000 ευρώ. Μετά τις αντιδράσεις όμως που προκλήθηκαν με την καθαρίστρια από το Βόλο, η οποία προφυλακίστηκε για ανάλογη περίπτωση και τελικά δικαιώθηκε από τη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, το Δημόσιο επικαλούμενο την αρχή της δίκαιης ισορροπίας μείωσε το ποσό του καταλογισμού στις 50.000 ευρώ.

Ο δικηγόρος της νοσηλεύτριας επισήμανε, ότι η πλαστογραφία ανάγεται στο ότι ο απολυτήριος βαθμός από «14,33» πλαστογραφήθηκε στο «20», χωρίς όμως αυτό να έχει επιπτώσεις στους συνυποψήφιους της, αφού και αυτοί διορίστηκαν.

Υποστήριξε επίσης πως το μεγάλο ύψος του καταλογισμού, μετατρέπεται αυτοδικαίως σε κύρωση, κάτι που εξέρχεται του πλαισίου της νομιμότητας, ενώ το Δημόσιο με τον καταλογισμό των αποδοχών των 17 ετών, στην ουσία απολαμβάνει την παροχή της εργασίας της όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να καταβάλει μισθούς, μετατρέποντας έτσι το κράτος σε παράνομο εργοδότη.

Η απόφαση της Ολομέλεια του Ελεγκτικού που αναμένεται να δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει πιλότο για εκατοντάδες ανάλογες περιπτώσεις καταλογισμού μισθών που έχουν γίνει μετά τον ευρύ έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον Δημόσιο τομέα για πλαστά απολυτήρια Λυκείων και πτυχίων.

Προτεινόμενα για εσάς

Αγορά Εργασίας: 7.859 άμεσες προσλήψεις στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Tinad

Απίστευτο περιστατικό στη Σλοβενία: Έκοψε το χέρι της για να πάρει αποζημίωση

Tinad

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Ποιοι προλαβαίνουν την έξοδο στα 60 (έως το 2021) και τι σύνταξη θα πάρουν [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Αναδρομικά έως και 10.854 ευρώ για Δημόσιο και απόστρατους [πίνακες]

Kon

Κορωνοϊός: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο Δημόσιο – Δυνατότητα τηλεργασίας για υπαλλήλους

Ανδρέας Ντίνης

O Θεοδωρικάκος ζήτησε από Τσιόδρα και Χαρδαλιά επιστροφή του κλιμακωτού ωραρίου στο Δημόσιο και τηλεργασία

Ανδρέας Ντίνης

Αγορά Εργασίας: 3+1 νέοι διαγωνισμοί για 1.644 προσλήψεις στο Δημόσιο – Οι ειδικότητες και τα κριτήρια

Tinad

Προσλήψεις στο Δημόσιο: Τι αναφέρει η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ – Οι προϋποθέσεις

Tinad

Μάσκες παντού: Σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι υποχρεωτικές – Τι ισχύει για το δημόσιο

Μιχάλης Μάρδας