Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Καταστροφές και λεηλασίες στα κτήματα του Τατοΐου

Μεγάλες καταστροφές και καθημερινές λεηλασίες στο Τατόι καταγγέλλει ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου. Σαν να μην έφτανε αυτό, «από το καλοκαίρι το κτήμα έχει μείνει χωρίς νερό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πυρασφάλειά του», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Κουτσαβλής. Με αφορμή τις σοβαρές καταγγελίες κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού πρόκειται να πραγματοποιήσει αυτοψία σήμερα στην περιοχή.

Ο κ. Κουτσαβλής επισκέφτηκε πριν από δύο μέρες το μοναδικό τόπο και έμεινε αποσβολωμένος από τις εικόνες που αντίκρισε: «Κτίρια εξαφανίζονται από το χάρτη, έχουν σπάσει όλα τα προστατευτικά που είχαν μπει πριν από δύο χρόνια από το υπ. Πολιτισμού στα ανοίγματα των κτιρίων. Εχουν παραβιάσει την πόρτα του ιστορικού ξενοδοχείου ‘‘Τατόιον’’ και κλέβουν ανενόχλητοι έπιπλα και άλλα χρηστικά αντικείμενα που βρίσκονται εκεί», σημειώνει.

Ξέμειναν από νερό

Οι εικόνες της ασυδοσίας ενισχύονται και από το γεγονός ότι το Τατόι δεν έχει ξεμείνει μόνο από νερό. «Στον αστυνομικό σταθμό έχουν αφήσει μόνο έναν αστυνόμο χωρίς περιπολικό που σημαίνει ότι δεν γίνονται πια περιπολίες τακτικές σε όλα τα κτίρια», καταγγέλλει ο κ. Κουτσαβλής.

Το πρώην βασιλικό κτήμα καταλαμβάνει έκταση 47.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 16.000 έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος. Περίπου 1.000 στρέμματα καταλαμβάνει ο βασικός πυρήνας του κτήματος, ο οποίος περιλαμβάνει την πρώην βασιλική κατοικία και τα συνοδευτικά κτίρια.

Από τα 27 κτίρια του κτήματος που έχουν κριθεί ως διατηρητέα μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους έχουν αναστηλωθεί μόνο τα τρία -Ιπποστάσιο-, Μαγειρεία, Υπασπιστήριο με τα δύο από αυτά να έχουν υποστεί στη συνέχεια σοβαρότατες ζημιές από την πτώση δέντρων! Οι πτώσεις των υπεραιωνόβιων αλλά και αφρόντιστων δέντρων συνεχίζονται, καθώς πριν από μια βδομάδα έπεσε άλλη μια λεύκα η οποία «έκοψε το μοναδικό δρόμο προς το κέντρο του κτήματος με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να ρίχνουν κάτω τα σύρματα για να μπουν».

Αντώνης Καρατζαφέρης

akaratzaferis@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη εκδοσή του Ελεύθερου Τύπου