ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αιφνιδιαστική σύλληψη Λυκουρέζου για τη «μαφία των φυλακών»

Λυκουρέζος στην κατάθεσή του: Δικηγορική αμοιβή οι 200.000 που ζήτησα από τον Φλώρο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Λίγο μετά το μεσημεριανό του γεύμα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος συνελήφθη, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Είχε προηγηθεί η έκδοση εντάλματος σύλληψης από τον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Ευτύχη Νικόπουλο, ο οποίος χειρίζεται τη δαιδαλώδη υπόθεση της λεγόμενης «μαφίας των φυλακών Κορυδαλλού».

Τμήμα των ΕΚΑΜ εντόπισε τον Α. Λυκουρέζο στην οδό Πανεπιστημίου και προχώρησε στην εκτέλεση του εντάλματος. Ο 85χρονος δικηγόρος πέρασε τη νύχτα κρατούμενος, στον 12ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, όπου βρίσκεται η έδρα της Αντιτρομοκρατικής. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή, όπου πιθανότατα θα ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο γνωστός ποινικολόγος αφορούν συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρα εκβίασης εις βάρος του ισχυρού άνδρα της Energa, Αριστείδη Φλώρου. Για «δικονομική ακροβασία» έκανε λόγο ο κ. Θρασύβουλος Κονταξής, που ανέλαβε την υπεράσπιση του Α. Λυκουρέζου. «Κανένας λόγος δεν υπήρχε να εκδοθεί ένταλμα, ο κ. Λυκουρέζος δεν εκλήθη ποτέ από τον ανακριτή, ούτε είναι ύποπτος φυγής, ελπίζω όλα αυτά να μη γίνονται για εκτόνωση της λαϊκής οργής», τόνισε.

Σύμφωνα με όσα έχουν καταθέσει μάρτυρες που εκλήθησαν από τον κ. Νικόπουλο για τη «μαφία των φυλακών», ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος φέρεται να ζήτησε χρήματα από τον «Mr. Energa» προκειμένου να μην παρασταθεί ο Γ. Αντωνόπουλος, που ήταν πελάτης του, ως πολιτική αγωγή εις βάρος του Φλώρου, στη δίκη που θα ακολουθούσε για απόπειρα ανθρωποκτονίας, με κατηγορούμενο ως ηθικό αυτουργό τον επιχειρηματία.

Η αντιδικία Αντωνόπουλου – Φλώρου

Αντωνόπουλος και Φλώρος ήταν αντίδικοι στη δίκη της Energa, με τον πρώτο να εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και τον δεύτερο να είναι κατηγορούμενος (καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών πρωτόδικα). Στην αντιδικία αυτή είχε αποδώσει ο Γ. Αντωνόπουλος τη «δολοφονική διάθεση» του Α. Φλώρου εναντίον του, αφού όχι μόνο παραστάθηκε τελικά εναντίον του Φλώρου, αλλά πέτυχε και την καταδίκη του, επίσης πρωτόδικα, ως ηθικού αυτουργού της απόπειρας δολοφονίας του, σε κάθειρξη 13 ετών. Εναντίον του Φλώρου κατέθεσε στη δίκη αυτή και ο Κ. Λεκοτσάι, ο οποίος είχε ισχυριστεί πως ο επιχειρηματίας πλήρωσε την εκτέλεση «συμβολαίου θανάτου» για τον Αντωνόπουλο.

Ο Αρης Φλώρος κατέθεσε σχετικά και στη δίκη για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, με τον αείμνηστο δικηγόρο να φέρεται και αυτός ως θύμα της «μαφίας των φυλακών». Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, ο συνήγορός του Μ. Ζαφειρόπουλος είχε συναντηθεί με τους δικηγόρους του Γ. Αντωνόπουλου, Α. Λυκουρέζο και Θ. Παναγόπουλο., οι οποίοι του μετέφεραν πως, για να μην παρασταθεί ο πελάτης τους ως πολιτική αγωγή εναντίον του Α. Φλώρου, ζητούν 2 εκατομμύρια ευρώ.

Την καταγγελία αυτή επιβεβαίωσε, στην ίδια δίκη, ο δικηγόρος του Α. Φλώρου και καθηγητής της Νομικής Αθήνας Ηλίας Αναγνωστόπουλος, μετά από συνομιλία που είχε με τον Μ. Ζαφειρόπουλο. Πληροφορίες αναφέρουν πως ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για το δεύτερο δικηγόρο του Γ. Αντωνόπουλου, Θεόδωρο Παναγόπουλο.

Διάλογοι-φωτιά

Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως στο φάκελο που διαβίβασαν προς τον ανακριτή περιλαμβάνονται διάλογοι από τον «κοριό» της Αντιτρομοκρατικής. Σε αυτούς ο Γ. Αντωνόπουλος συνομιλεί τακτικά με τον κατηγορούμενο για τη «μαφία» Κ. Λεκοτσάι, με τις δικαστικές αρχές να οδηγούνται στην προφυλάκιση του, την 1η Απριλίου. Σε έναν από τους διαλόγους αυτούς, οι δύο άνδρες φαίνεται πως συνεννοούνται για τη στάση που θα κρατήσουν στο δικαστήριο, ώστε να «αποκρούσουν» τις καταγγελίες Φλώρου πως οι αντίδικοί του τον εκβιάζουν.

Χαρακτηριστικός είναι ο ακόλουθος διάλογος, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία:

Κ. Λεκοτσάι: Σε κάποιες φάσεις θα πρέπει να σηκωθώ εγώ για να πω τα λόγια μου. Κατάλαβες; Οτι, όπως είπες εσύ, θα πω, κατάλαβες; Τώρα εντάξει, εγώ που είμαι Αλβανός, θα το πιστέψετε ότι ζητήσαμε πέντε εκατομμύρια, γιατί είπα λάθος, πέντε χιλιάρικα, πέντε εκατομμύρια. Και ο Αλέξανδρος (Λυκουρέζος) έχει ανάγκη για δύο εκατομμύρια; Που με δύο εκατομμύρια πάει κάθε πρωί στην τουαλέτα και… ο κύριος Γιώργος (Αντωνόπουλος) έχει ανάγκη για τρία εκατομμύρια που ούτε για τουαλέτα δεν τους… με καταλαβαίνεις με τι έννοια…

Αντωνόπουλος: Ναι, βέβαια.
Κ. Λεκοτσάι: Αυτά.
Αντωνόπουλος: Να ’σαι καλά.

Η κατάθεση Σοφού

Σημαντική ήταν και η κατάθεση του αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Θέμη Σοφού, ο οποίος είχε αναλάβει τρίτος δικηγόρος του Γ. Αντωνόπουλου και έδωσε μια άλλη διάσταση στην υπόθεση. Σύμφωνα με τον κ. Σοφό, Αντωνόπουλος και Φλώρος είχαν συνάντηση στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, στην οποία είχαν δώσει τα χέρια, συμφωνώντας τη λήξη της μεταξύ τους αντιδικίας. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα ο Μ. Ζαφειρόπουλος τον ενημέρωσε πως η πλευρά Αντωνόπουλου ακόμη ζητάει χρηματικά ποσά.

Ακολούθησε, πάντα κατά τον κ. Σοφό, συνάντηση του Γ. Αντωνόπουλου με τους 3 δικηγόρους του (Λυκουρέζο, Παναγόπουλο και Σοφό), στην οποία υπήρξε αντιπαράθεση για τα χρήματα που ζητήθηκαν. «Ποτέ δεν σου είπα να ζητήσεις λεφτά», φέρεται να είχε πει τότε ο Γ. Αντωνόπουλος, για να λάβει την απάντηση από τον Α. Λυκουρέζο: «Μου είχες αφήσει τη διαχείριση της υπόθεσης εν λευκώ». Μάλιστα, ο κ. Σοφός είχε καταθέσει στη δίκη για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου και ένα e-mail του Γ. Αντωνόπουλου, όπου αυτός διαμαρτυρόταν για τα χρήματα που ζητήθηκαν…

Πάντως, με υπόμνημά του προς τον ανακριτή, ο Γ. Αντωνόπουλος ζήτησε να κληθεί ο Αλ. Λυκουρέζος «για να ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε ζήτησε για λογαριασμό του Γ. Αντωνόπουλου από τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο οποιοδήποτε χρηματικό ποσό», όπως ανέφερε ο νέος συνήγορός του Αλέξης Κούγιας.

Σε αυτό το κλίμα, η δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου, που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σε δεύτερο βαθμό, αναβλήθηκε για τον Νοέμβριο του 2019.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Αίγυπτος: Συνελήφθη ζαχαροπλάστισσα που παρασκεύαζε γλυκά με…άσεμνη διακόσμηση

Μαρίνα Μπενέκου

Βρέθηκε το κλεμμένο αντίγραφο του πιο ακριβού πίνακα του κόσμου, που ζωγράφισε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Μαρίνα Μπενέκου

Καπιτώλιο: Συνελήφθησαν ο κιθαρίστας των Iced Earth και η γυναίκα που φέρεται να έκλεψε το λάπτοπ της Πελόζι

Μαρίνα Μπενέκου

Καπιτώλιο: Την πιθανότητα κλοπής λάπτοπ από το γραφείο της Πελόζι και πώλησής του στη Ρωσία εξετάζει το FBI

Μαρίνα Μπενέκου

30 ημέρες φυλακή στον Ναβάλνι λίγο μετά την επιστροφή και την σύλληψή του στη Ρωσία

Μαρίνα Μπενέκου

Μάχη ανάμεσα σε 40 άτομα με ξίφη και μαχαίρια διέλυσε η αστυνομία του Λονδίνου

Μαρίνα Μπενέκου

Αυστραλία: Άνδρας εισέβαλε σε καταφύγιο και απείλησε την υπάλληλο με τουφέκι για να του δώσει πίσω τη γάτα του

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Άνδρας είχε κλειστεί επί 3 μήνες σε ειδικό χώρο αεροδρομίου γιατί φοβόταν τον κορωνοϊό

Μαρίνα Μπενέκου

Βέλγιο: Πάνω από 100 συλλήψεις σε διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες για τον θάνατο πολίτη σε αστυνομικό τμήμα

Μαρίνα Μπενέκου