Ο νόμος για τις μετεγγραφές παραμένει ως έχει, όχι μόνο για τη φετινή χρονιά αλλά και για τις επόμενες, ενώ ως αντίβαρο το υπουργείο Παιδείας προβάλλει υποτροφίες μέσω ΕΣΠΑ για τους προπτυχιακούς και ανοικοδόμηση νέων εστιών μέσω δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ζητήματα όπως η ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η κινητικότητα των προπτυχιακών φοιτητών στα τμήματα των ΑΕΙ μετατίθενται για το μέλλον, ενώ φειδωλή εμφανίζεται για το επερχόμενο νομοσχέδιο των μεταπτυχιακών, μετά τις έντονες αντιδράσεις των πανεπιστημίων.
● Εστίες και υποτροφίες σε προπτυχιακούς φοιτητές
Παρά τις διαρροές για επιπλέον κριτήρια στις μετεγγραφές, η κ. Αναγνωστοπούλου ξεκαθαρίζει: «Εχουμε μια απόφαση του ΣτΕ, την οποία την έχουμε διευρύνει αλλά δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε». Το νομικό πλαίσιο που ψηφίστηκε επί Αριστείδη Μπαλτά με μοριοδότηση των οικονομικών κριτηρίων και πλαφόν 15% θα παραμείνει ως έχει, με το υπουργείο να στρέφεται στο ΕΣΠΑ και στη συνεργασία που αναμένεται να ξεκινήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση και τη δημιουργία νέων εστιών. Εγγυητής για τη δανειοδότηση θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα που θα αφορά μόνο στις εστίες, ώστε να γίνουν κάποια έργα υποδομών στις ήδη υπάρχουσες. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους δήμους των περιοχών όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα για την αναζήτηση χώρων στέγασης των φοιτητών.
Υπάρχουν κενά διαμερίσματα, των οποίων ψάχνουμε το νομικό πλαίσιο, ενώ και η αξιοποίηση ξενοδοχείων (σ.σ.: όπως το «La Mirage» που είχε προταθεί και επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου) είναι στα σχέδιά μας».
Τις επόμενες μέρες αναμένονται πληροφορίες για υποτροφίες που θα χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια για τους προπτυχιακούς φοιτητές. Αν και το μεγαλύτερο κομμάτι των ευνοουμένων θα αφορά σε φοιτητές των κεντρικών Ιδρυμάτων, καθώς εκεί συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό σπουδαστών, στόχος του υπουργείου είναι να εκμεταλλευτεί τα εν λόγω κονδύλια ως κίνητρο και για τους φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε περιφερειακά Ιδρύματα, ώστε να μην ερημώσουν.
● Σχέδιο μείωσης διδάκτρων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
«Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο παρέχει τη δυνατότητα και σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών που δεν μπόρεσαν να πάρουν πτυχίο να σπουδάσουν. Αρα, έχει ένα τεράστιο κοινωνικό ρόλο, ίσως μεγαλύτερο από τα συμβατικά πανεπιστήμια γιατί ακουμπάει όλη την κοινωνία. Ο πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής, κ. Β. Καρδάσης, κάνει μια προσπάθεια να διευρύνει τις υποτροφίες, ώστε να σπουδάζουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, ενώ στα σχέδιά του είναι και η μείωση των διδάκτρων. Παράλληλα, για πρώτη φορά εντάσσουμε στον Εύδοξο τους φοιτητές του ΕΑΠ, για να λαμβάνουν ένα σύγγραμμα δωρεάν».
Εξάρχεια: Προφυλακίστηκε ο 33χρονος Παλαιστίνιος για την επίθεση με λοστό σε βάρος της 29χρονης
Σε απόλυτη συμφωνία βρίσκεται η κ. Αναγνωστοπούλου και για το ζήτημα της κατάργησης της κλήρωσης. «Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση, οι αιτήσεις δεν είναι πολλές. Καταλαβαίνω στα μεταπτυχιακά να ορίζονται κάποια κριτήρια, όμως στα προπτυχιακά προγράμματα δεν υπάρχει λόγος».
● Να σταματήσει η διαφθορά μέσω των μεταπτυχιακών
Με το… σταγονόμετρο δίνει πληροφορίες η κ. Αναγνωστοπούλου για το ζήτημα των μεταπτυχιακών, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις διαρροές για διαχωρισμό των μεταπτυχιακών, ακόμα και για κατάργηση των διδάκτρων.
«Εχουμε μαζέψει τις εισηγήσεις των πανεπιστημίων και ΤΕΙ και τώρα ετοιμάζουμε το νομοσχέδιο. Θέλω να πω δύο πράγματα: πρώτον, θέλουμε αναβάθμιση των διδακτορικών σπουδών και, δεύτερον, να θεσπίσουμε κάποιους κανόνες, ώστε να σταματήσει μέσω των μεταπτυχιακών η διαφθορά στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, και λόγω των υψηλών διδάκτρων».
● Ευρωπαϊκός δανεισμός για τις πανεπιστημιακές υποδομές
Με περικοπές στον προϋπολογισμό τους που αγγίζουν ακόμα και το 70%, τα ελληνικά Ιδρύματα αποτελούν το μεγαλύτερο «θύμα» της οικονομικής κρίσης, όσον αφορά στο υπουργείο Παιδείας. Μέχρι στιγμής, μια οικονομική ανάσα αποτέλεσε η μείωση των λειτουργικών τους εξόδων όσον αφορά στη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ.
«Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για αύξηση του προϋπολογισμού και σε αναμονή με το ζήτημα των δημοτικών τελών, καθώς υπάρχει εμπλοκή με τους δήμους», σημειώνει η κ. Αναγνωστοπούλου.
Αυτή την περίοδο εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επισκέπτονται δομές των πανεπιστημίων, ενώ και οι συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας έχουν φουντώσει τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, υπάρχει σχεδιασμός να υπογραφεί συμφωνία τον ερχόμενο Οκτώβριο-Νοέμβριο και να ξεκινήσουν τα έργα από τις αρχές του επόμενου έτους. Τα έργα σε πρώτη φάση θα γίνουν σε Ιδρύματα των Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας, Κρήτης και σε περιοχές που φιλοξενούνται τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Αιγαίου.
● Οι εκδότες έκλεβαν στις σελίδες των συγγραμμάτων
Οι περικοπές του υπουργείου Παιδείας στα πανεπιστημιακά συγγράμματα προκάλεσαν αντιδράσεις από μερίδα των εκδοτών, ενώ η ΚΥΑ, που ορίζει ότι το υπουργείο Παιδείας θα πληρώνει ως έναν αριθμό σελίδων (σ.σ.: έως την 900ή), γέννησε ερωτήματα.
«Δεν θέλουμε να κάνουμε οριζόντιες περικοπές αλλά να εξορθολογίζουμε αυτό το σύστημα, από ατέλειες, αβλεψίες, προβληματικές καταστάσεις που οι ίδιοι οι εκδότες μάς υπέδειξαν. Ως προς τον αριθμό σελίδων είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα από τη 200ή σελίδα να πηγαίνουμε στην 300ή ή στην 400ή. Να έχουμε τεράστιες γραμματοσειρές ή μεγάλα διαστήματα προκειμένου να φτάσουν πάνω από 1.000 σελίδες για να μπορεί το βιβλίο να κοστολογείται με μεγάλο αριθμό. Είμαι υπέρ της δωρεάν Παιδείας, άρα και των δωρεάν συγγραμμάτων. Πρέπει όμως να μας γίνει συνείδηση ότι το δωρεάν χρήμα δεν είναι και τζάμπα. Το πληρώνουμε πάρα πολύ ακριβά».
● Υστερα από δύο χρόνια οι αλλαγές στις Πανελλαδικές
Για το αν τελικά είναι εφικτή η ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η κ. Αναγνωστοπούλου σημειώνει ότι τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν ανατρεπτικές αλλαγές, αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο.
«Θα μπορούσαμε να φτάσουμε στην ελεύθερη πρόσβαση. Ως υπουργείο όμως δεν βιαζόμαστε. Θεωρώ ότι δεν πρόκειται να έχουμε τα επόμενα δύο χρόνια αλλαγές τέτοιες που θα ανατρέψουν το σύστημα εισαγωγής, όμως είναι αρμοδιότητα του υπουργού Παιδείας».
Οσο για την κινητικότητα προπτυχιακών φοιτητών στα πανεπιστήμια, αποτελεί ακόμα μια πρωτοβουλία που αναβάλλεται, καθώς, όπως σημείωσε, θα συνδέεται και με τις αλλαγές στις εισαγωγικές εξετάσεις.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής