ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Με… ολίγη από φυτοφάρμακα κα λιπάσματα η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα τρόφιμα

Σκληρό πόκερ για τα κονδύλια: Σήμερα η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Bρυξέλλες: ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Οι υπουργοί γεωργίας της Ε.Ε. συμφωνούν με τη νέα στρατηγική της Κομισιόν για τα τρόφιμα και την προσαρμογή της ευρωπαϊκής γεωργίας στην Πράσινη Συμφωνία (καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής), ωστόσο ζητούν οι νομοθετικές προτάσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο έτος να είναι πλήρως τεκμηριωμένες ως προς τον αντίκτυπο για τους παραγωγούς.

Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας που εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους «27», τα οποία στέλνουν ένα διττό μήνυμα: εξασφάλιση επαρκών και οικονομικά προσιτών τροφίμων παράλληλα με τη συμβολή στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, με ταυτόχρονη εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος και ισχυρής στήριξης των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα.

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας θέλει επιστημονικά ορθές εκ των προτέρων εκτιμήσεις επιπτώσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση νομοθετικών προτάσεων της Ε.Ε. στο πλαίσιο της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Ζητεί επίσης να συνεχιστεί η προώθηση της συνετής και υπεύθυνης χρήσης φυτοφαρμάκων, αντιμικροβιακών φαρμάκων και λιπασμάτων, με σκοπό τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και την ταυτόχρονη στήριξη του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, οι υπουργοί ζητούν ίσους όρους ανταγωνισμού σε ανταγωνιστικές αγορές γεωργικών προϊόντων διατροφής και συμβατότητα με τους κανόνες του ΠΟΕ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι τα ευρωπαϊκά τρόφιμα αποτελούν ήδη παγκόσμιο πρότυπο ασφάλειας, διατροφικής αξίας και υψηλής ποιότητας και, ως εκ τούτου, θεωρούν σημαντικό να προαχθεί η βιωσιμότητα των συστημάτων τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό θα οδηγήσει σε πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις από τρίτες χώρες όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, τη χρήση φυτοφαρμάκων και αντιμικροβιακών φαρμάκων και την υγεία των ζώων.

Η Κομισιόν παρουσίασε τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» τον Μάιο του 2020, τονίζοντας ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία θέτει ως στόχο ένα «δίκαιο, υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων».

Η μετάβαση σε αυτό το νέο σύστημα τροφίμων θα υποστηριχθεί από τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Οπως τονίζεται στη στρατηγική, η μετάβαση σε βιώσιμο σύστημα τροφίμων της Ε.Ε. θα γίνει κυρίως μέσω της μείωσης κατά 50% της χρήσης των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030, του περιορισμού των απωλειών θρεπτικών ουσιών τουλάχιστον κατά 50%, της μείωσης της χρήσης λιπασμάτων τουλάχιστον κατά 20% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, καθώς επίσης της μείωσης κατά 50% των πωλήσεων αντιμικροβιακών φαρμάκων για τα εκτρεφόμενα ζώα και τις υδατοκαλλιέργειες και της αύξησης των εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας έως το 25% της γεωργικής γης έως το 2030.

Σε σχέση με τη βιολογική γεωργία, εκτός από τα μέτρα που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ (συμφωνήθηκε στις 21 Οκτωβρίου στο Συμβούλιο), η Επιτροπή θα υποβάλει ένα σχέδιο δράσης που θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να τονώσουν τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση στον τομέα. Θα εξασφαλίσει επίσης την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μέσω εκστρατειών προώθησης και οικολογικών δημόσιων συμβάσεων.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Aegean: Οι όροι για κρατική ενίσχυση με 120 εκατ. ευρώ

Δημήτρης Ντόγκας

Κομισιόν:17 μέρες προθεσμία στην Τουρκία για να γλιτώσει τις κυρώσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Κομισιόν: Η ομάδα της επιχείρησης «IRINI» ενήργησε με επαγγελματισμό – Η Τουρκία αγνόησε τις προειδοποιήσεις

Tinad

Η Κομισιόν συμφώνησε με τη Moderna για την αγορά εμβολίου

Μιχάλης Μάρδας

Μεγάλος Αντετοκούνμπο: Μοίρασε κούτες με τρόφιμα στα Σεπόλια

Ανδρέας Ντίνης

Κομισιόν: Η υπό όρους αδειοδότηση 2 εμβολίων μπορεί να δοθεί το δεύτερο 15ήμερο Δεκεμβρίου

Ανδρέας Ντίνης

767 εκατ. ευρώ το κέρδος για την Ελλάδα από το «Ναι» σε όλα της Κομισιόν

Δημήτρης Ντόγκας

Πως θα μοιραστούν τα 2 δισ. € από το SURE για να μη χαθούν θέσεις εργασίας

Δημήτρης Ντόγκας

Πραγματικότητα η κλιματική αλλαγή: Πώς το φθινόπωρο των αντιθέσεων χώρισε την Ελλάδα στα δύο

Tinad