Ο Ράμα χαρακτήρισε το πρόστιμο «παράλογο» και ανακοίνωσε ότι ο λογαριασμός ονομάζεται «μην φοβάστε τον αετό» εξηγώντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «μια χειρονομία ευγνωμοσύνης στους δύο αθλητές».
Ο Ράμα χαρακτήρισε το πρόστιμο «παράλογο» και ανακοίνωσε ότι ο λογαριασμός ονομάζεται «μην φοβάστε τον αετό» εξηγώντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «μια χειρονομία ευγνωμοσύνης στους δύο αθλητές».
Σε παρόμοια κίνηση προχώρησαν και οι αρχές του Κοσόβου που ενεργοποίησαν μια διαδικτυακή καμπάνια με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώθηκαν περίπου 20.000 ευρώ.
Σακίρι και Τσάκα απαντούν για τον «αλβανικό αετό»
Η Σερβία είναι εξοργισμένη με τον τρόπο που πανηγύρισαν οι Σακίρι και Τσάκα, θεωρώντας προσβλητικό τον πανηγυρισμό με τον αλβανικό αετό. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο κινήθηκαν για την τιμωρία των δύο παικτών στη FIFA αλλά αυτή τους τιμώρησε μόνο με πρόστιμο.
Οι δύο παίκτες ρωτήθηκαν για τον λόγο που πανηγύρισαν με αυτόν τον τρόπο, με τον Σακίρι να στέκεται στη χαρά του γκολ που σημείωσε και τον Τσάκα να αναφέρει ότι το έκανε για τους δικούς του ανθρώπους.
«Νομίζω ότι ήταν απλά συγκίνηση. Είμαι πολύ χαρούμενος για το γκολ, τίποτα άλλο, δεν χρειάζεται να συζητήσουμε τώρα για αυτό», ανέφερε ο Σακίρι, με τον Τσάκα να προσθέτει:
«Για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενδιέφερε ο αντίπαλος. Το έκανα για τους ανθρώπους μου που πάντα με υποστηρίζουν, για τη χώρα μου και την οικογένειά μου».
Δείτε τους πανηγυρισμούς και τον σχηματισμό του αλβανικού αετού.
Αυτή είναι η νέα Μέγκαν Μαρκλ της βρετανικής βασιλικής οικογένειας - Βοούν τα ξένα Μέσα
https://streamable.com/5blee
Αρκετές φορές έχουμε δει άτομα αλβανικής καταγωγής να σχηματίζουν με τα χέρια τους το σήμα του αετού που απεικονίζεται στην σημαία τους.
Διαβάστε επίσης: Aλβανικός αλυτρωτισμός: Από τους Τσάμηδες στους «αετούς» στον Ελληνικό Στρατό
Και στην Ελλάδα μάλιστα είχαμε αρκετές περιπτώσεις που Αλβανοί σχημάτισαν τον αλβανικό αετό με τα χέρια τους. Η φωτογραφία με νεοσύλλεκτους στρατιώτες να κάνουν το σήμα του αλβανικού αετού με τα χέρια είχε προκαλέσει μεγάλο σάλο στην χώρα μας αλλά και ο Άντι Λίλα, ο Παιτίμ Κασάμι και ο Παναγιώτης Κονέ είναι τρεις ποδοσφαιριστές που έχουν σχηματίσει με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό.
Τι συμβολίζει αυτή η ενέργεια;
Ο αλβανικός αετός είναι ένας λαϊκός μύθος της γειτονικής χώρας:
Ένας νεαρός περπατούσε κάποτε αμέριμνος όταν πάνω από το κεφάλι του μια σκιά του έκρυψε τον ήλιο. Ο επιβλητικός αετός που πετούσε χαμηλά, κρατούσε στο ράμφος του ένα ψόφιο φίδι το οποίο και πέταξε στη φωλιά του για να παίξει μαζί του το μικρό αετόπουλο και εν συνεχεία χάθηκε στους αιθέρες. Μονάχα που το φίδι δεν ήταν ψόφιο. Ήταν ζωντανό και επικίνδυνο, έτοιμο να δαγκώσει το μικρό πουλί και να το γεμίσει με δηλητήριο του.
Ο νεαρός παρακολούθησε τη σκηνή από μακριά και την κατάλληλη στιγμή με ένα βέλος, σκότωσε το φίδι και έσωσε το αετόπουλο. Στη συνέχεια πήρε το νεογνό μαζί του και κίνησε προς το σπίτι του, μέχρι που και πάλι η μεγάλη σκιά του έκρυψε τον ήλιο: «Γιατί πήρες το παιδί μου;» τον ρώτησε ο μεγάλος αετός. «Γιατί το έσωσα και μου ανήκει» απάντησε ο νεαρός. «Δώσε μου το πίσω και θα σου δώσω αετίσια όραση και υπεράνθρωπη δύναμη» του είπε ο αετός. Έτσι κι έγινε. Ο νεαρός, με την καθοδήγηση του αετού εξελίχθηκε σε μεγάλο και τρανό βασιλιά, οι χωρικοί τον αποκαλούσαν «γιο του αετού» και η χώρα που δημιούργησε «γη γη του αετού».
Ο αετός είναι δικέφαλος γιατί συμβολίζει τον βορρά και τον νότο. Πριν γίνει σύμβολο της αλβανικής σημαίας ήταν οικόσημο των γνωστότερων οικογενειών που κατοικούσαν στην περιοχή, κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα. Οι περισσότεροι ιστορικοί θεωρούν πως κάπως έτσι επέζησε το σύμβολο του αετού μέχρι τις 28 Νοεμβρίου του 1912 και έγινε τότε επισήμως η σημαία του κράτους.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]