Επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, με γνώση στον προγραμματισμό του ταξιδιού του μεγιστάνα προέδρου, το Bloomberg αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν διατεθειμένος να παραμείνει περισσότερο εφόσον οι διαπραγματεύσεις σημείωναν πρόοδο, ωστόσο αφού ο Κιμ όρισε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αναχώρησή του, έτσι έκανε κι ο Αμερικανός πρόεδρος.
Στο πεντάστερο ξενοδοχείο «Capella» της Σιγκαπούρης θα γίνει η συνάντηση περίπου στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας.
Η συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά, όπου προς γενική κατάπληξη τορπίλισε την τελική συμφωνία μ’ ένα οργισμένο μήνυμα στο Twitter, ενισχύει τα ερωτηματικά για τη διπλωματική στρατηγική του και την ικανότητά του να διεξάγει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις.
Πέρα από τη φωτογραφία των δύο ανδρών, αδιανόητη πριν ακόμη μερικούς μήνες, όταν είχαν εμπλακεί σε μια ανησυχητική φραστική αντιπαράθεση, ένα τεράστιο ερωτηματικό υπάρχει σχετικά με την έκβαση αυτού του τετ-α-τετ που όλος ο κόσμος θα παρακολουθήσει με το μικροσκόπιο.
Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η αιματηρή ιστορία του νησιού που θα συναντηθούν Τραμπ και Κιμ
«Μια μοναδική ευκαιρία»
Η Ουάσινγκτον ζητάει την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ τάχθηκε υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου, όμως αυτή η πολύ αόριστη διατύπωση αφήνει περιθώριο για αναρίθμητες ερμηνείες.
Για τον Μάικλ Ο’Χάνλον του Brookings Institution στην Ουάσινγκτον, το μόνο ρεαλιστικό σενάριο είναι μια διαδικασία «βήμα με βήμα» που θα διαρκέσει απαραίτητα μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Δεν μπορώ να φανταστώ έναν άνδρα, το καθεστώς του οποίου υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια ότι έχει ανάγκη το πυρηνικό όπλο για να διασφαλίσει την ασφάλειά του, να εγκαταλείπει μεμιάς το όπλο αυτό, ακόμη και με μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα», υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ένα πιθανό συγκεκριμένο αποτέλεσμα της συνάντησης μπορεί να είναι μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το τέλος του πολέμου της Κορέας. Ο πόλεμος του 1950-1953 τελείωσε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης, έτσι ο Βορράς και ο Νότος εξακολουθούν να βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο.
Πριν αναχωρήσει από τον Καναδά, ο Τραμπ εξέφρασε χθες άλλη μια φορά την αισιοδοξία του γι’ αυτή τη συνάντηση, για την οποία ελπίζει ότι θα αποτελέσει ένα ορόσημο της προεδρίας του.
«Έχω την εντύπωση πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να κάνει κάτι σημαντικό για τον λαό του και έχει την ευκαιρία γι’ αυτό», είπε βλέποντας στην επικείμενη συνάντηση «μια μοναδική ευκαιρία (…) που δεν θα ξαναπαρουσιαστεί ποτέ».
Την Πέμπτη είχε μάλιστα πει ότι μπορεί να προσκαλέσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, αν η πρώτη επαφή πάει καλά.
Διαβάστε επίσης: Στη Σιγκαπούρη ο Ντένις Ρόντμαν: Θα παραβρεθεί στη συνάντηση Τραμπ-Κιμ
Περίπου 20 εκατ. δολάρια θα δαπανήσει η Σιγκαπούρη για την διάσκεψη
Η Σιγκαπούρη εκτιμάται ότι θα δαπανήσει ποσό 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια, αλλά κι άλλα έξοδα που είναι σχετικά με την διοργάνωση της ιστορικής διάσκεψης κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λούνγκ.
“ Εάν με ρωτήσετε πόσο θα κοστίσει αυτό… Θα σας έλεγα κάτι περισσότερο ή λιγότερο από περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια. Είναι πιθανό ότι ίσως ανακτήσουμε κάποιο μικρό μέρος του ποσού αυτού, αλλά νομίζω ότι είναι ένα κόστος που θέλουμε να πληρώσουμε και είναι η συνεισφορά μας σε μία διεθνή επιδίωξη, που είναι φανερό ότι εξυπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Λι.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]