Ευρώπη και Αμερική έστειλαν την Δευτέρα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι θα παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις της την επόμενη περίοδο, τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει με αμείωτη ένταση το πογκρόμ με χιλιάδες συλλήψεις και απομακρύνσεις σε στρατό, σώματα ασφαλείας, δικαστικό σώμα και δημόσιο τομέα.
Η Άγκυρα προς το παρόν δείχνει πάντως αποφασισμένη να προχωρήσει τα σχέδια της για εκ βάθρων αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής και αυστηρή τιμωρία των υπαίτιων του πραξικοπήματος, ζητώντας μετ’επιτάσεως από τις ΗΠΑ την έκδοση του ιεροκήρυκα Φ. Γκιουλέν, τον οποίο κατονομάζει ως ηθικό αυτουργό της στάσης.
Δεν διστάζει μάλιστα να εκτοξεύσει και έμμεσες απειλές προς τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωσε του Μ. Γιλντιρίμ ότι εάν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να ζητά αποδείξεις για την ενοχή του Γκιουλέν, η φιλική σχέση με την Άγκυρα μπορεί να αμφισβητηθεί.
Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της Δευτέρας επτά Τούρκοι εισαγγελείς μπήκαν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ που χειρίζονται οι ΗΠΑ στην Τουρκία κατά του ISIS, ως μέρος της έρευνας που διεξάγεται για το ποιοι κρύβονται πίσω από το πραξικόπημα.
Τουρκία: Ισόβια στη μητέρα, τον αδελφό και τον θείο της 8χρονης Ναρίν που δολοφονήθηκε
Είναι σαφές ότι μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί παρά να προκαλέσει περαιτέρω ανησυχία στις ΗΠΑ, αν λάβει κανείς υπόψη τα υπονοούμενα που άφησαν τις περασμένες ημέρες Τούρκοι αξιωματούχοι περί πιθανής εμπλόκής των ΗΠΑ στο πραξικόπημα.
Αυστρία: Απομακρύνεται η προοπτική ένταξης
Υπάρχει μία διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, που έχει μία προοπτική η οποία τώρα όμως έχει απομακρυνθεί περισσότερο μετά τα τελευταία γεγονότα, ενώ ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής θα έδειχνε πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να κινηθεί προς μία βασική συναίνεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτά εκτίμησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.
Σε συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως κανείς θα πρέπει να παρακολουθεί με προσοχή τις περαιτέρω εξελίξεις στην Τουρκία, η οποία, όπως σημείωσε, αποτελεί σημαντικό εταίρο για την Ευρώπη σε ζητήματα της πολιτικής για την ασφάλεια και της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι μονόδρομος.
«Χρειαζόμαστε την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει για την Ευρώπη ότι θα πρέπει να ζητήσει από την Τουρκία να τηρήσει τις προδιαγραφές της δημοκρατικής πολιτικής και του κράτους δικαίου.
Σταθερή η Άγκυρα
«Εάν οι φίλοι μας συνεχίσουν να ζητούν από εμάς αποδείξεις (σσ. του ρόλου του Γκιουλέν στο πραξικόπημα) τότε θα αναγκαστούμε να αμφισβητήσουμε τη φιλία μας». Αυτό δήλωσε ο τουρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλτνιρίμ, στέλνοντας απο τη μεριά του μήνυμα προς τις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, ο Γιλντιρίμ έθεσε όρους για μια ενδεχόμενη κατάργηση της θανατικής ποινής, σημειώνοντας ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα πρέπει να ληφθεί βιαστικά, ενώ θα απαιτούσε και αλλαγή του Συντάγματος. Ωστόσο, σημείωσε πως δεν θα μπορεί να αγνοηθεί το αίτημα του λαού.
«Είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να σκεφτούμε ενδελεχώς, να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο απαιτεί μια αλλαγή του Συντάγματος», σημείωσε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «δεν είναι καλό να λαμβάνεται μια απόφαση εσπευσμένα (…) αλλά το αίτημα του λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί».
Η Τουρκία και οι ΗΠΑ μπορεί ορισμένες φορές να έχουν διαφωνίες, είναι όμως σύμμαχοι και η Άγκυρα δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει αυτή τη διμερή σχέση, δήλωσε από τη μεριά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Mehmet Simsek, σε ένα βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης.