ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
CinemaTV

Όσκαρ 2019: Δύο τεχνικά κι ένα «καλό» βραβείο στο Favourite του Λάνθιμου

Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου: Το The Favourite του Λάνθιμου στις καλύτερες ταινίες του 2018

Newsroom eleftherostypos.gr

Βρισκόμαστε δύο 24ωρα από τη μεγάλη βραδιά απονομής των Όσκαρ. Μια βραδιά που όλοι μας ευχόμαστε να καταστεί ιστορική για τον Γιώργο Λάνθιμο. Αν αυτό θα συμβεί με βραβείο σκηνοθεσίας ή συνολικό βραβείο στην ταινία, ελάχιστα μας ενδιαφέρει. Αρκεί να τιμηθεί το The Favourite με ένα μεγάλο βραβείο.

Κι ενώ οι δικές μας ευχές είναι αυτές, τα δεδομένα των στοιχηματικών δεν μας κάνουν να ελπίζουμε σε πάρα πολλά. Ειδικά από τη στιγμή που στο παρελθόν ελάχιστες ήταν οι φορές που δεν επιβεβαιώθηκαν. Απ΄όσα γράφονται και στις μεγάλες αμερικάνικες ιστοσελίδες, το Roma φαίνεται πως θα σαρώσει στις μεγάλες κατηγορίες, ενώ ακόμα και το Ά Γυναικείο δεν θα πάει στην Ολίβια Κόλμαν, αλλά στην Γκλεν Κλόουζ.

Πιο συγκεκριμένα, εκεί που θα πανηγυρίσει το The Favourite είναι στα Όσκαρ Κουστουμιών, Παραγωγής και Πρωτότυπου Σεναρίου. Αντιθέτως, το Roma θα πάρει τέσσερα Όσκαρ. Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας και Καλύτερης Ξενόγλωσσης.

Όσον αφορά τα Όσκαρ των ηθοποιών, αυτά θα πάνε σε ταινίες που δεν ανήκουν στους δύο μεγάλους αντιπάλους. Το Β΄Ανδρικό είναι το μόνο σίγουρο με τον Μαχέρσαλα Αλί να μην αφήνει περιθώριο. Στο Ά Γυναικείο η κατάσταση είναι αυτή που αναφέραμε, με την Γκλεν Κλόουζ να κάνει τη ρελάνς στο φινάλε των βραβεύσεων.

Στο Ά Ανδρικό η νίκη του Ράμι Μάλεκ μοιάζει 99% πιθανή, αν και οι τέσσερις αντίπαλοι του είχαν πολύ καλύτερες ερμηνείες από εκείνον. Τέλος, στο Β΄Γυναικείο η Ρετζίνα Κινγκ εκκίνησε ως φαβορί, μετά βρέθηκε κάτω από τη Ρέιτσελ Βάις, αλλά είναι και πάλι πολύ ψηλά στις αποδόσεις κι αυτή με τις περισσότερες πιθανότητες.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να προσμετρηθεί στη λογική των αποδόσεων αλλά και των ψήφων των μελών της Ακαδημίας είναι το τι μήνυμα θα δοθεί με κάθε νικητή. Το The Favourite του Λάνθιμου είναι μεν ταινία ενός μη Αμερικάνου, αλλά είναι ταινία ενός λευκού που εργάζεται στη Βρετανία. Κι η ταινία έχει περιεχόμενο της μια περίοδο της Βρετανίας.

Αντιθέτως, ο Κουαρόν είναι Μεξικανός, το Roma αφορά το Μεξικό και όλο αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που ο Τραμπ εξοργίζει τους Μεξικανούς με το τείχος. Τέτοια πολιτικοποίηση είναι πιο έντονη από ποτέ. Στο Β΄Γυναικείο επίσης, η Ρετζίνα Κινγκ έχει κάνει μια σπουδαία ερμηνεία. Το ίδιο όμως και η Ρέιτσελ Βάις με την Έμμα Στόουν. Μόνο που η Ρετζίνα είναι κι εκπρόσωπος της μαύρης φυλής. Και στο τέλος της βραδιάς η Ακαδημία θέλει να υπάρχει δυνατή εκπροσώπηση στους νικητές από τους μαύρους. Κι η περίπτωση της Κινγκ είναι από τις πιο προφανείς.

Πέρα από τους αριθμούς των στοιχημάτων, οι περισσότερες εκτιμήσεις έτσι έχουν τοποθετήσει πάνω κάτω τον χάρτη των νικητών Όσκαρ. Υπάρχουν τρία σημεία διαφοροποιήσεων. Αν το Roma πάρει Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας, δεν θα πάρει και το βραβείο Ξενόγλωσσης. Αυτό θα πάει στο Capernaum.

Δεύτερη διαφοροποίηση είναι στο Ά Γυναικείο, με την Ολίβια Κόλμαν να βγαίνει πρώτη στο φώτο φίνις και να μην βλέπει την Γκλεν Κλόουζ να της παίρνει τη μπουκιά απ΄το στόμα. Η τρίτη αφορά στον συσχετισμό των μεγάλων βραβείων. Η Ακαδημία επιχειρεί να έχει χαρούμενους όσους περισσότερους γίνεται. Η εκτίμηση μας λοιπόν είναι ότι η Σκηνοθεσία και η Καλύτερη Ταινία δεν θα πάνε στην ίδια ταινία.

Προτεινόμενα για εσάς

ΣΤΟΙΧΗΜΑ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ: Δυνατό καρέ για τη Μεγάλη Παρασκευή

Μιχάλης Μάρδας

ΣΤΟΙΧΗΜΑ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ: Δυνατό καρέ για τη Μεγάλη Πέμπτη

Μιχάλης Μάρδας

ΣΤΟΙΧΗΜΑ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ: Μία γερή δυάδα τη Δευτέρα (22/3)

Μιχάλης Μάρδας

ΣΤΟΙΧΗΜΑ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ: Μοιρασιά στην Τούμπα (21/3)

Μιχάλης Μάρδας

ΣΤΟΙΧΗΜΑ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ: Μία σούπερ πεντάδα για το Σάββατο (20/3)

Μιχάλης Μάρδας

ΣΤΟΙΧΗΜΑ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ: Δυνατό καρέ για την Τρίτη (16/3)

Μιχάλης Μάρδας

ΣΤΟΙΧΗΜΑ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ: Εξι επιλογές για τρελά κέρδη την Κυριακή (14/3)

Μιχάλης Μάρδας

ΣΤΟΙΧΗΜΑ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ: Τρεις άσοι και ένα διπλό το Σάββατο (13/3)

Μιχάλης Μάρδας

ΣΤΟΙΧΗΜΑ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ: Σκοράρουν και οι δύο στο Ολυμπιακός-Αρσεναλ την Πέμπτη (11/3)

Μιχάλης Μάρδας