Ποιος είναι ο λόγος, για παράδειγμα, που ο νέος Οργανισμός προβλέπει τη διάσπαση της Ενιαίας Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε Εφορεία Βορείου και Νοτίου Ελλάδος; Οταν μόλις και μετά βίας σήμερα εξυπηρετούνται οι ανάγκες της υπάρχουσας Εφορείας που έχει υψηλά κόστη λόγω ακριβού εξοπλισμού, ασφαλίστρων κ.λπ. Ας μας το εξηγήσει κάποιος.
Για ακατανόητους, επίσης, λόγους προωθείται η διάσπαση της Εφορείας Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων σε δύο εφορείες, ενώ για τους ίδιους, αδιευκρίνιστους λόγους, άλλες εφορείες καταργούνται ή συγχωνεύονται. Από 52 οι εφορείες γίνονται 49. Η Δράμα ενώνεται με την Καβάλα και η Ηλεία με τη Ζάκυνθο.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Στις «διορθωτικές» κινήσεις του νέου Οργανισμού που βγάζουν μάτι περιλαμβάνεται και η κατάργηση (!) δύο κεντρικών διευθύνσεων του υπουργείου. Η Διεύθυνση Βυζαντινών-Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Διεύθυνση Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων καταργούνται, απόφαση που χαρακτηρίζεται ως αντιεπιστημονική. Την ίδια στιγμή, οι δύο αυτές βασικές κατευθύνσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας διατηρούνται σε επίπεδο εφορειών και στις Διευθύνσεις Αναστήλωσης. Εξαιτίας όμως της κατάργησης των κεντρικών διευθύνσεων οι αρμοδιότητες που κατείχαν διαχέονται… όπου να ’ναι. Για παράδειγμα, η ίδρυση αρχαιολογικών ινστιτούτων στο εξωτερικό και η δράση των ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Ελλάδα θα υπάγονται στη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Εργων.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου