ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κυβέρνηση: Αυτά τα έργα θα χρηματοδοτηθούν με τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ωθηση με επιπλέον 2% του ΑΕΠ αναμένεται να δώσουν στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μέχρι και το 2023 -και ακόμη μεγαλύτερη για τα επόμενα χρόνια- τα 32 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το προσχέδιο του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης στις περίπου 200 σελίδες του κειμένου του περιλαμβάνει δύο σειρές έργων.

Αυτά που θα γίνουν ως δημόσιες επενδύσεις και αφορούν έργα πανελλήνιας εμβέλειας, όπως π.χ. η ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ, των διαδικασιών απονομής Δικαιοσύνης και της ευρύτερης λειτουργίας του Δημοσίου, την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη κρίσιμων αναπτυξιακών υποδομών όπως ο οδικός άξονας Ε65, ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης, την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, τη διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Περιλαμβάνει και μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν για χρόνια, όπως η ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη κρίσιμων αναπτυξιακών υποδομών, αλλά και η στήριξη κλαδικών παρεμβάσεων, όπως της αγροδιατροφής, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Σε όλα τα έργα το στοίχημα είναι η συμμετοχή και μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, και πολύ περισσότερο να υπάρξει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το αποτύπωμα που θα αφήσουν στην οικονομία και την κοινωνία.

Το προσχέδιο που εστάλη χθες στις Βρυξέλλες θα είναι ένα αρχικό κείμενο που θα οριστικοποιηθεί μετά από λεπτομερή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη συμβατότητα των έργων που προτείνει η ελληνική πλευρά με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. της σύμβασης που έχει με την ίδρυση του Ταμείου ότι το 70% των έργων θα πρέπει να καλύπτουν τον πυλώνα της πράσινης οικονομίας και της ψηφιακής μετάβασης.

Η διαβούλευση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και το σχέδιο θα πρέπει να οριστικοποιηθεί. Θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι δύο μήνες για πάρει με την τελική έγκριση μαζί με αντίστοιχα προγράμματα των υπόλοιπων κρατών-μελών και σε περίπου 45 ημέρες μετά την έγκριση των εθνικών προγραμμάτων θα έρθει και η προκαταβολή του 10%, που θα αφορά όμως τις επιχορηγήσεις ύψους 17 δισ. για το επενδυτικό σκέλος του προγράμματος (το λεγόμενο Recovery and Resilience fund), αφού τα 2,3 δισ. ευρώ από το React EU θα δοθούν σταδιακά για δράσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού αλλά και τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η σημασία της σωστής αξιοποίησης των χρημάτων αυτών είναι αυτονόητη. Σε απόλυτους αριθμούς, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 19,3 δισ. ευρώ και 12,5 δισ. σε δάνεια. Μαζί με τα περίπου 20 δισ. ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ (το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027) και τα 20 δισ. από τις αγροτικές επιχορηγήσεις η Ελλάδα έχει διαθέσιμο τα επόμενα χρόνια ένα συνολικό ποσό 72 δισ. ευρώ για να ανακτήσει υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Το αναπτυξιακό πλάνο για επενδύσεις 45 δισ. ως το 2026 – Τα 46 εμβληματικά έργα

Δημήτρης Ντόγκας

Η λίστα της κυβέρνησης: Αυτά τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δημήτρης Ντόγκας

Πώς το βέτο Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβενίας κρατά «ομήρους» τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης

Tinad

Κομβική μεταρρύθμιση

Kon

Ευρωβουλή: Οι βασικές αρχές της πράσινης συμφωνίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Δημήτρης Ντόγκας

Θόδωρος Σκυλακάκης: Τουρισμός και Ταμείο Ανάκαμψης τα κλειδιά της ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο

Δημήτρης Ντόγκας

Ο Ορμπάν απειλεί με βέτο το Ταμείο Ανάκαμψης, επειδή δεν τον αφήνουν να παραβιάζει το κράτους δικαίου

Δημήτρης Ντόγκας

Σχοινάς στο Economist: Κεντρικός πυλώνας της νέας Ευρώπης το Ταμείο Ανάκαμψης

Δημήτρης Ντόγκας

Ταμείο Ανάκαμψης: Σε ποιους τομείς θα μοιραστούν τα 750 δισ.

Tinad