Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση σε δώδεκα περιοχές παίρνει το κτηματολόγιο

Δασικοί Χάρτες: Τελευταία ευκαιρία για την υποβολή αντιρρήσεων

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Μπαράζ πιστώσεων χρόνου, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τα τρέχοντα ζητήματα του Κτηματολογίου που έχουν αφήσει πίσω τη διαδικασία, ανακοίνωσε ο Φορέας.

Ειδικότερα, δίνεται παράταση στη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας μέχρι τις 4 Οκτωβρίου για Αγκίστρι, Πόρο, Σπέτσες, Υδρα, Κύθηρα, Μέθανα και Τροιζήνα, ενώ μέχρι τις 8 Οκτωβρίου παίρνει η Αχαΐα. Ταυτόχρονα, έως τις 29/10 έχουν περιθώριο οι κάτοικοι του εξωτερικού που έχουν ιδιοκτησίες σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Βοιωτίας και της Φωκίδας να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους. Την ίδια ώρα, το Κτηματολόγιο αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου τη διαδικασία Ανάρτησης στις Σέρρες, για όσους πολίτες διαμένουν εκτός Ελλάδας.

Οσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους (ή αντίστοιχα να υποβάλουν ένσταση ή αίτηση διόρθωσης) στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» περιέρχονται στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Το κόστος

Υπενθυμίζεται ότι το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Η τρέχουσα συλλογή δηλώσεων, που αφορά το 63% της χώρας, περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές (περίπου 36%), αστικές περιοχές (περίπου 4%), πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κ.λπ.), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους, καθώς και νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας.

Ανάρτηση

Οσον αφορά την Ανάρτηση στις Σέρρες, κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία είτε με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές Τaxisnet είτε αφού δημιουργήσει (αν δεν έχει ήδη) τον προσωπικό του κωδικό Κτηματολογίου και εισάγει επιπλέον τα «τρία κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τους κωδικούς Τaxisnet θα δει όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με τον ΑΦΜ του.

Ηλεκτρονικά, επίσης, υποστηρίζεται η υποβολή αίτησης διόρθωσης προσωπικών στοιχείων μέσω της ειδικής εφαρμογής «Ανάρτηση» στην ενότητα «Κτηματογράφηση» των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης.

Τα Προσωρινά Κτηματολογικά Διαγράμματα και οι Προσωρινοί Κτηματολογικοί Πίνακες θα αναρτηθούν στα Γραφεία Κτηματογράφησης και θα παραμείνουν αναρτημένα μέχρι τη 17η Σεπτεμβρίου 2019.

Οποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση κατά των στοιχείων της Ανάρτησης στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Ειδικά για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι την 4η Μαΐου 2020. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Tinad

Δόθηκε παράταση στην διαδικασία Ανάρτησης για το Κτηματολόγιο στην Αθήνα

Ανδρέας Ντίνης

Κτηματολόγιο: Για πρώτη φορά ψηφιακά ξεκίνησε η ανάρτηση του σε εννέα περιοχές

Ανδρέας Ντίνης

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση της Αθήνας – Βήμα-Βήμα η διαδικασία

Μιχάλης Μάρδας

Κτηματολόγιο: Ξεκινά τη Δευτέρα η ανάρτηση της Αθήνας

Μιχάλης Μάρδας

Κτηματολόγιο: Ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση – Βήμα-βήμα η υποβολή της αίτησης –

Μιχάλης Μάρδας

Κτηματολόγιο: Αυτές είναι οι απαντήσεις σε 35 «καυτές» απορίες

Μιχάλης Μάρδας

Κτηματολόγιο: Από Δευτέρα ο έλεγχος για τα ακίνητα της Αθήνας

Μιχάλης Μάρδας

Κτηματολόγιο: Τη Δευτέρα 1η Ιουνίου ξεκινά η ανάρτηση στην Αθήνα

Ανδρέας Ντίνης