Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.: Εννέα χρόνια μετά αποψιλώνεται – Τα προβλήματα και οι ελλείψεις

Συνελήφθη 24χρονος στη Γλυφάδα - Επιχείρησε να διαρρήξει μονοκατοικία

Η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας στις μεγάλες πόλεις απαιτεί διαρκή, στοχευμεύνη και εμφανή αστυνόμευση, προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Την ίδια στιγμή η αστυνομία χρειάζεται μια ομάδα ταχείας επέμβασης τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή κάθε εγκληματικής δραστηριότητας.

Γράφει ο Ανδρέας Ντίνης

Με αυτόν τον σκοπό λοιπόν ιδρύθηκε η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. (Δίκυκλη Αστυνόμευση) τον Μάρτιο του 2010 από τον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξεως Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το ET Magaizne του EleftherosTypos.gr  θυμάται το πώς ήταν η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όταν ιδρύθηκε και πως είναι τώρα φέρνοντας στο φως τις ελλείψεις και τα προβλήματα.

Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. απαρτίζεται από κάτι περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς, ενώ στην εν λόγω υπηρεσία η πλειοψηφία τους είναι ειδικοί φρουροί. Κυκλοφορούν με δύο μηχανές μεγάλου κυβισμού σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων και περιπολούν σε 24ωρη βάση τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια. Στόχος, όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι η άμεση επέμβαση στα περιστατικά που θα ζητηθεί η συνδρομή τους και να ανταποκρίνονται άμεσα τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της καταστολής της εγκληματικής δραστηριότητας.

Τα στοιχεία

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της ΔΙ.ΑΣ. στα εννιά χρόνια της δράσης της είναι αξιοσημείωτος. Διενήργησε περισσότερους από 4.000.000 ελέγχους προσώπων,  2.000.000 ελέγχους οχημάτων, έκανε 75.000 συλλήψεις για διάφορα σοβαρά ποινικά αδικήματα και εντόπισε 10.000 κλεμμένα οχήματα.

Την ίδια στιγμή, με τις περιπολίες τους, στις γειτονιές των δήμων της Αττικής, οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας έχουν καλύψει μέχρι σήμερα 30.000.000 χιλιόμετρα, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την εμφανή αστυνομική παρουσία, που αποτρέπει τη δράση κακοποιών. (Δεν είναι τυχαίο ότι η φύλαξη της Αττικής επαφίεται στη δράση της με τον καθημερινό έλεγχο 800-1.000 ατόμων, προσαγωγές, συλλήψεις και ένστολη παρουσία που λειτουργεί αποτρεπτικά). 

Το προφίλ των στελεχών των ομάδων

Οι άνδρες και οι γυναίκες που απαρτίζουν την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. προέρχονται από επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι πρώην ειδικοί φρουροί ενώ στην Υπηρεσία υπάρχουν και πενήντα αθλητές που έχουν προσφέρει μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους αστυνομικούς της Ομάδας, που «οργώνουν» την Αττική, είναι πολύ μεγάλοι, ενώ υπενθυμίζεται ότι δύο στελέχη της είχαν τραυματιστεί θανάσιμα σε ένοπλη συμπλοκή με τέσσερις κακοποιούς, την 1η Μαρτίου 2011, στην περιοχή του Ρέντη. Πρόκειται για τους Ιωάννη Ευαγγελινέλη και Γεώργιο Σκυλογιάννη. Στην ίδια συμπλοκή είχαν τραυματιστεί άλλοι δύο αστυνομικοί που υπηρετούσαν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής.

Τα επικίνδυνα περιστατικά

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας που βιώνουν οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. είναι τα τρία παρακάτω περιστατικά από τα πολλά που έχουν συμβεί κατά τα εννέα χρόνια δράσης της ομάδας.

– Αυτοκίνητο ήταν σταματημένο κοντά στο Κέντρο Υγείας στο Μαρκόπουλο Αττικής. Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. που έκαναν περιπολία το θεώρησαν ύποπτο και πλησίασαν για να το ελέγξουν. Οι επιβάτες του οχήματος επιχείρησαν να διαφύγουν, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα. Οι αστυνομικοί τους καταδίωξαν, αλλά όταν πλησίασαν στο αυτοκίνητο οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους.

Δύο τραυματίες από συμπλοκή αλλοδαπών στην Ομόνοια – Δύο συλλήψεις

– Στο Παλαιό Φάληρο, μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. επιχείρησε να ελέγξει δύο άτομα, γιατί τους έκρινε ύποπτους. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών. Λίγο αργότερα οι ένοπλοι εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε παρακείμενο κτίριο. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον έναν από τους δύο.

– Δύο ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν σε υποκατάστημα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Κοντά στη γέφυρα της Μεταμόρφωσης όταν εντοπίστηκαν από μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον της. Μία από τις σφαίρες καρφώθηκε στο κράνος αστυνομικού χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξει τραυματισμός…

Η εγκατάλειψη

Η καταπολέμηση της εγκληματικότητας ωστόσο θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική αν δεν υπήρχαν τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Μηχανές εκτός λειτουργίας, ρούχα  και εξοπλισμό τα οποία αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί από την τσέπη τους, είναι μερικές από τις ελλείψεις αυτές.

Η ομάδα αυτή, έχει εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές της πρωτεύουσας να μένουν απροστάτευτες, γεγονός που εκμεταλλεύονται συμμορίες ληστών που «χτυπούν» τις ημέρες και τις ώρες που δεν περιπολούν οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ.

Διαβάστε εδώ όλα τα θέματα του ET Magazine 

Το ET Magazine του EleftherosTypos.gr  καταγράφει το πώς ήταν στελεχωμένη η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. κατά την ίδρυση της, το 2010, και το πώς είναι σήμερα, μετά το άνοιγμα της «κάνουλας» των αποσπάσεων, που οδήγησε την υπηρεσία στην αποψίλωση του προσωπικού της. Εντυπωσιακό είναι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ότι στην υπηρεσία υπάρχουν 450 με 500 αποσπασμένοι αστυνομικοί-«φαντάσματα», οι οποίοι ανήκουν τυπικά στη δύναμή της, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μετακινηθεί σε άλλες θέσεις (κυρίως στη φύλαξη επωνύμων και κτιρίων – στόχων).

Η ομάδα  άρχισε να «φυλλορροεί» από το 2013, αλλά το τελευταίο χρόνο καταγράφεται η μεγαλύτερη… έξαρση μετακινήσεων. Ο κανόνας που επιβαλλόταν από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. από το 2010 έως το 2012 και έλεγε «δεν φεύγει κανείς από την “επίλεκτη” υπηρεσία» παραβιάστηκε με τα παρακάτω αποτελέσματα.

Οι περιπολίες

Το 2010 η υπηρεσία είχε 2.800 άνδρες, εκ των οποίων περιπολούσαν στους δρόμους 2.200. Σήμερα, η υπηρεσία αριθμεί 2.300 αστυνομικούς, εκ των οποίων περιπολούν στους δρόμους 1.000 (το καλοκαίρι 800 λόγω των αδειών). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε εννιά χρόνια η πραγματική δύναμη της υπηρεσίας μειώθηκε στο μισό και λίγο παραπάνω. Το γεγονός ότι φυλλορροεί η υπηρεσία φαίνεται από το ότι, ενώ στα χαρτιά έχει σήμερα 500 άνδρες λιγότερους σε σχέση με το 2010, στην πράξη βγαίνουν σήμερα για περιπολία 1.200 αστυνομικοί λιγότεροι σε σχέση με το 2010.

Από τους 2.300 άνδρες είναι πάνω στις μηχανές τους οι 1.000, διότι οι 450-500 είναι αποσπασμένοι (γίνονται περίπου 100 αποσπάσεις κάθε χρόνο), ενώ υπάρχουν και οι δικαιολογημένες απουσίες για λόγους ασθενείας, αδειών, υπηρεσιακών τραυματισμών και κάλυψης θέσεων γραμματειακής υποστήριξης.

Ενδεικτικό είναι ότι από τότε που ενημερώθηκε για τελευταία φορά η επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ., η οποία γράφει ότι οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. είναι 2.448, έχουν φύγει από την υπηρεσία τουλάχιστον 250 αστυνομικοί. Το 2010 περιπολούσαν σε κάθε δήμο της Αττικής τρεις με τέσσερις ομάδες, με αποτέλεσμα να κάνει τότε αίσθηση στους πολίτες η παρουσία τους, ενώ σήμερα περιπολεί μία ομάδα και σε κάποιες περιπτώσεις καμία με συνέπεια οι πολίτες να μη βλέπουν πια στη γειτονιά τους αστυνομικούς.

Σύλληψη 36χρονου για ληστείες σε καταστήματα στη δυτική Αττική

Τα προβλήματα, ωστόσο, για την υπηρεσία δεν σταματούν στην υποστελέχωση. Ενα άλλο μεγάλο θέμα για τη λειτουργία της είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ.

Υπάρχουν ημέρες και ώρες,  κυρίως από το απόγευμα και μετά, που το 30% της δύναμης απασχολείται στη φύλαξη στόχων και στη συνδρομή σε δράσεις άλλων υπηρεσιών, σε βάρος της αστυνόμευσης. Μετά τις νέες επιθέσεις από κουκουλοφόρους, δίνονται πάλι διαταγές για «αποκλειστική επιτήρηση» σταθμών από τη ΔΙ.ΑΣ., φαινόμενο που είχε εκλείψει μέχρι πρότινος μετά από τις παρεμβάσεις του Σωματείου Ειδικών Φρουρών ΕΛ.ΑΣ. Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ) που ζητούσε τον απεγκλωβισμό των αστυνομικών προς όφελος του πολίτη.

Η συνέπεια όλων των παραπάνω είναι να βγαίνουν για περιπολία ανά εξάωρο στην Αττική μόνο 40-50 ομάδες. Να υπάρχουν δηλαδή ανά εξάωρο σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας μόνο 10-12 ομάδες ενώ τις βραδινές ώρες η δύναμη πέφτει στις 4-5 ομάδες. Ίδια κατάσταση και στον Πειραιά με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να επιχειρούν το βράδυ μόνο 3-4 ομάδες, το ίδιο και στη νότια Αττική, όπου παρατηρείται έξαρση κλοπών στις παραλιακές ζώνες.

Υπάρχουν μάλιστα δήμοι της Αθήνας που μένουν χωρίς περιπολία όταν υπάρχουν ανάγκες για φύλαξη πολιτικών συγκεντρώσεων ή συνοδειών επισήμων ή για ενίσχυση αστυνομικών δράσεων.

«Το πρώτο πράγμα που κοιτάνε οι συμμορίες ληστών είναι το κατά πόσο υπάρχουν ομάδες ΔΙ.ΑΣ. στην περιοχή όπου θα χτυπήσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιδρομές στα σπίτια γίνονται σε ώρες στις οποίες δεν επιχειρούν οι ομάδες. Συνήθως μετά τη 1 τα ξημερώματα, ενώ όπου δεν βγαίνουν ομάδες το πρωί μπαίνουν σε οικίες και εκεί. Παρατηρείται μετακίνηση των ληστών σε περιοχές και ώρες εκτός ελέγχου της ΔΙ.ΑΣ.

Στις τράπεζες έχουν σταματήσει να χτυπάνε. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην τοποθέτηση θυρών ασφαλείας με χρονοκαθυστέρηση αλλά και στο γεγονός ότι τις ώρες εκείνες περιπολούν άνδρες της ΔΙ.ΑΣ.», λέει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Φωνή απόγνωσης από τους συνδικαλιστές

Ο Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος του ΣΕΦΕΑΑ και ένας από τους ανθρώπους που παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη της ΔΙ.ΑΣ., δηλώνει στο ET Magazine του EleftherosTypos.gr ότι «σε μία νύχτα αφήνουν γυμνή την Αττική από αστυνόμευση, προκειμένου να σταματήσουν τη δράση των μπαχαλάκηδων αλλά και για να φυλάξουν στατικούς στόχους όπως για παράδειγμα πρεσβείες. Την Αμερικανική και την Ισραηλινή πρεσβεία την φρουρούν ΔΙ.ΑΣ.  Στο 16ωρο των ομάδων δεν μπορούν να περιπολούν πάντα. Υπάρχουν οι στατικοί στόχοι που είπαμε αλλά και οι έκτακτες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα μια παρουσίαση βιβλίου ή μια κοπή πίτας ενός Υπουργού κτλ.. Το κυριότερο όμως που έχει συμβεί το τελευταίο δίμηνο είναι ότι από τις ομάδες των τεσσάρων ατόμων (δύο μηχανές και τέσσερις αστυνομικοί)  πια βλέπουμε πως υπάρχουν μόνο τρεις.  Αυτό γίνεται λόγω λειψανδρίας. Δεν έχουν γίνει προσλήψεις εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αστυνομικοί για τις υπηρεσίες. Ακόμα ένα πρόβλημα είναι οι μηχανές. Οι ΔΙ.ΑΣ. έχουν 500 μηχανές σε καθημερινή βάση και οι υπόλοιπες 1.000 είναι παροπλισμένες και στην άκρη».

Την ίδια στιγμή οι υποδομές της ομάδας δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση ή για να το πούμε καλύτερα, δεν υπάρχουν. Το κτίριο στο οποίο στεγάζονται είναι κοντέινερ ενώ πρόσφατα ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. πανηγύριζε πως ένα από τα κοντέινερ που δεν χρησιμοποιούσε το αρχηγείο και θα το έδινε στον όρχο της  Νοτιοανατολικής Αττικής.Ένα κοντέινερ το οποίο δεν είχε ούτε νερό ενώ οι ίδιοι οι αστυνομικοί πρόσφατα του έβαλαν ρεύμα. Το ίδιο πρόβλημα έχει και ο Πειραιάς που στεγάζεται σε κοντέινερ.  

Όπως είχε αποκαλύψει πρώτο στο ET Magazine και το EleftherosTypos.gr  η έλλειψη προσωπικού μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων και τμημάτων ασφαλείας. [Διαβάστε εδώ τι είχαμε γράψει]

Οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. έχουν γίνει το «φάρμακο» για όλες τις ασθένειες, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αστυνομικοί, καθώς όπου δεν μπορεί κάποια άλλη υπηρεσία να καλύψει το κενό (για παράδειγμα για την αστυνόμευση μίας πολιτικής ομιλίας) δίνεται εντολή σε μία ομάδα να εγκαταλείψει τον τομέα αστυνόμευσής της και να μεταβεί εκτάκτως στο σημείο.

Προτεινόμενα για εσάς

Σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων

Ανδρέας Ντίνης

Ο Τραμπ αποφάσισε!: Υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας

Tinad

ΗΠΑ: Ποινική έρευνα στους αστυνομικούς που πέταξαν στο έδαφος 75χρονο και περάσαν από πάνω του

Ανδρέας Ντίνης

Νέο βίντεο με βίαιη σύλληψη Αφροαμερικανού στη Φλόριντα – Αστυνομικός πιέζει με το γόνατο τον λαιμό του

Tinad

Θωρακίζεται ο Έβρος: Ενισχύονται οι δυνάμεις με ακόμα 400 αστυνομικούς μετά τις απειλές της Άγκυρας

Ανδρέας Ντίνης

Αρκετοί αστυνομικοί παγκοσμίως έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας – Τι αναφέρει νέα έρευνα

Evanthia Karra

Δράμα: Άγνωστοι εξαπάτησαν ηλικιωμένη και της απέσπασαν 5.000 ευρώ

Tinad

Αστυνομικοί με… βερμούδες και ποδήλατα θα περιπολούν στις παραλίες

Ανδρέας Ντίνης

Απίστευτο περιστατικό στην Κοζάνη: Έβρισε και… έφτυσε αστυνομικούς που έκαναν συστάσεις για συνωστισμό

Tinad