Μια νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο υποδεικνύει ότι μια δίαιτα πλούσια σε όσπρια και ψάρια μπορεί να καθυστερήσει τη φυσική εμφάνιση της εμμηνόπαυσης, ενώ – αντίθετα- υπερβολική πρόσληψη τροφίμων που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες μπορεί να την επιταχύνουν.
Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την υγεία
Η ηλικία κατά την οποία μια γυναίκα βιώνει την εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει την υγεία της με ποικίλους τρόπους. Στην πραγματικότητα, εκτός από το ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κύησης, η πρόωρη εμμηνόπαυση (εμμηνόπαυση πριν από τα 40 έτη) ή ακόμη και η πρώιμη εμμηνόπαυση (που συμβαίνει στις ηλικίες 40-45 έτη) μπορούν να επιφέρουν πολλές επιπλοκές στην υγεία της γυναίκας. Η απώλεια οστικής πυκνότητας, ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής νόσου και η απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες της πρόωρης ή της πρώιμης εμμηνόπαυσης.
Η εμμηνόπαυση σε μεταγενέστερη ηλικία, από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που έχει η εμφάνιση της εμμηνόπαυσης στην υγεία, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν. Αυτό οδήγησε μία ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο στη διεξαγωγή μελέτης σχετικά με τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της διατροφής και της έναρξης της εμμηνόπαυσης. (Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of epidemiology & community health).
Ποια η σχέση της διατροφής με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης
Οι ερευνητές εξέτασαν τα διαθέσιμα στοιχεία μιας ομάδας γυναικών του Ηνωμένου Βασιλείου – μια έρευνα με δείγμα μεγαλύτερο από 35.000 γυναίκες σε ηλικίες μεταξύ 35 και 69 ετών. Εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με την ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες εμφανίζουν εμμηνόπαυση, στη μελέτη εξετάστηκαν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως, το βάρος και το ιστορικό αναπαραγωγής, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, η ορμονοθεραπεία και οι διατροφικές συνήθειες. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που αντλήθηκαν από τα ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, οι ερευνητές κατάφεραν να εκτιμήσουν την ημερήσια πρόσληψη 217 διαφορετικών ειδών διατροφής που κατανάλωσαν οι συμμετέχουσες. Από όλες τις γυναίκες, μόνο οι 914 βίωσαν φυσιολογικά την εμμηνόπαυση μεταξύ των ηλικιών 40 και 65 ετών.
Πώς οι υδατάνθρακες, τα ψάρια και τα όσπρια επηρεάζουν την εμμηνόπαυση
Κατά μέσο όρο, η ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες μπήκαν στην περίοδο εμμηνόπαυσης ήταν τα 51 έτη και ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν πως ορισμένα είδη τροφίμων συνδέονταν με το χρόνο έναρξης. Συγκεκριμένα:
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
- κάθε υπερβολική μερίδα επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι, που καταναλώθηκε ανά ημέρα σχετίστηκε με εμφάνιση εμμηνόπαυσης σχεδόν 1,5 χρόνο νωρίτερα.
- Αντιθέτως, για κάθε μερίδα ψαριών και φρέσκων οσπρίων που καταναλώθηκε, όπως τα μπιζέλια και τα φασόλια, η καθυστέρηση στην έναρξη της εμμηνόπαυσης ήταν μεγαλύτερη των 3 ετών.
- Επιπλέον, υψηλότερη ημερήσια κατανάλωση βιταμίνης Β-6 και ψευδαργύρου- είτε μέσω της διατροφής είτε με συμπληρώματα- συνδέθηκε με μεταγενέστερη εμφάνιση της εμμηνόπαυσης.
Τι έδειξε η σύγκριση μεταξύ χορτοφάγων και κρεατοφάγων
Κατά τη σύγκριση των χορτοφάγων με τις κρεατοφάγους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κρέατος συνδέεται με καθυστέρηση εμφάνισης της εμμηνόπαυσης κατά 1 έτος. Επιπλέον- μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν αποκτήσει παιδιά- αυξημένη πρόσληψη σταφυλιών και πουλερικών συνδέθηκε με μεταγενέστερη εμμηνόπαυση.
Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή σχετίζεται με την ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε επίπεδο δημόσιας υγείας, καθώς η ηλικία εμφάνισής της μπορεί μελλοντικά να έχει επιπτώσεις στην υγεία.
Ο ρόλος των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών
Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο στον χρόνο έλευσης της εμμηνόπαυσης. Αυτή, όμως, ήταν απλά μια παρατήρηση στη μελέτη, χωρίς να μπορεί να εξηγηθεί η αιτιολογική σχέση. Ωστόσο, οι επιστήμονες εικάζουν για μερικούς πιθανούς μηχανισμούς πίσω από τις ενώσεις που βρήκαν. Η εξήγησή τους περιλαμβάνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου ή μόρια που περιέχουν οξυγόνο και πιστεύεται ότι βλάπτουν το DNA μας.
Τα όσπρια, ωστόσο, περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να αντισταθμίσουν αυτές τις αρνητικές επιδράσεις και να καθυστερήσουν την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης.
Επίσης, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση στο ανθρώπινο σώμα. Αντίθετα, οι ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή οιστρογόνων, οδηγώντας σε πρώιμη έναρξη της εμμηνόπαυσης.