Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά έπειτα από την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού πειράματος. Ζήτησαν, λοιπόν, από εξήντα γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση -μεταξύ 50 και 60 ετών- να αποκόψουν όλα τα προϊόντα ντομάτας από την διατροφή τους για ένα μήνα.
Τι έδειξε το πείραμα
Με τη λήξη του πειράματος διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η αποχή από προϊόντα ντομάτας είχε ως συνέπεια την σημαντική αύξηση στο αίμα των Ν-τελοπεπτιδίων, τα οποία είναι προϊόντα αποδόμησης του κολλαγόνου τύπου Ι σε περιοχές που συνδέονται οι διασταυρούμενοι δεσμοί.
Στη συνέχεια, και για τέσσερις μήνες, οι γυναίκες αυτές έλαβαν μια ημερήσια δόση χυμού ντομάτας υπολογισμένη να περιέχει περίπου 35gr λυκοπενίου. Το λυκοπένιο, ως γνωστόν, είναι ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες, στα παράγωγά της, στο ροζ γκρέιπφρουτ, στην παπάγια και στο καρπούζι.
Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι στο αίμα των γυναικών που έλαβαν την ενισχυμένη δόση χυμού ντομάτας ήταν σημαντική η πτώση των Ν-τελοπεπτιδίων, κάτι το οποίο δεν συνέβη σε γυναίκες που έλαβαν εικονικό σκεύασμα λυκοπενίου σε κάψουλες.
Κόκκινες ντομάτες, λοιπόν, και χυμό ντομάτας στη διατροφή, για να κρατήσετε υγιή τα οστά σας.