ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Συστροφή όρχεως: Επειγόντως στο χειρουργείο!

Newsroom eleftherostypos.gr

Η συστροφή του όρχεως είναι μία ιδιαίτερα επείγουσα κατάσταση στην ουρολογία που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Ο όρχις πραγματοποιεί μία περιστροφή γύρω από τον άξονά του, περισσότερο από 180ο. Αυτό έχει ως συνέπεια να στρίβει και ο σπερματικός τόνος, ο οποίος είναι το «κορδόνι» από το οποίο κρέμεται ο όρχις. Από τον σπερματικό τόνο περνάνε όλα τα «ευγενή» στοιχεία τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον όρχι (οι αρτηρίες, οι φλέβες, τα νεύρα και τα λεμφαγγεία του). Άρα, η συστροφή έχει ως συνέπεια τη διακοπή της παροχής αίματος προς τον όρχι, με αποτέλεσμα τη νέκρωση και ατροφία του, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, και συγκεκριμένα το πρώτο 6ωρο από την έναρξή της.

Γράφει ο Βασίλειος Αργυρόπουλος,
Aναπληρωτής Διευθυντής Α΄ Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan General

Η εν λόγω πάθηση συμβαίνει πιο συχνά στα βρέφη, κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, καθώς και σε αγόρια ηλικίας 12-18 ετών (από την έναρξη της εφηβείας έως την ολοκλήρωσή της), αλλά σπανιότερα μπορεί να συμβεί και σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία.

Τι προκαλεί όμως τη συστροφή του όρχεως;

‘Έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνει πιο συχνά, από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, στα αγόρια στα οποία οι όρχεις δεν κατεβαίνουν φυσιολογικά στο όσχεο με τη γέννηση (κρυψορχία). Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:

  • ανατομικοί λόγοι,
  • ο τραυματισμός στη βουβωνική χώρα ή στο όσχεο, καθώς και
  • η έντονη σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της συστροφής

Συνήθως, τα συμπτώματα ξεκινούν αιφνίδια και τα πιο συχνά είναι:

  • Πολύ δυνατός πόνος στον όρχι, που ξεκινάει ξαφνικά, και, αν ο ασθενής κοιμάται, τον ξυπνάει.
  • Πόνος στην κατώτερη κοιλιακή χώρα.
  • Ναυτία ή και έμετος.
  • Ερυθρότητα του οσχέου.
  • Διόγκωση του οσχέου.

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως (μέσα σε 6-8 ώρες), ο πόνος αρχίζει να υποχωρεί και αυτό είναι ένα ΚΑΚΟ σημάδι πιθανής νέκρωσης του όρχεως.

Πως γίνεται η διάγνωση της συστροφής;

Το έγχρωμο υπερηχογράφημα (triplex) στο όσχεο είναι μία εξέταση απλή και ταχεία, που συνήθως μπορεί να επιβεβαιώσει τη διακοπή της αιμάτωσης του οσχέου (συστροφή) και να αποκλείσει κάποια φλεγμονή (στην οποία η αιμάτωση είναι έντονη).

Όταν όμως υπάρχουν αμφιβολίες για τη διάγνωση, επιβάλλεται να γίνεται χειρουργική διερεύνηση του όρχεως, ώστε να αποκατασταθεί τυχόν συστροφή.

Αντιμετώπιση

Η συστροφή του όρχεως όπως προαναφέραμε, απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Συγκεκριμένα, διανοίγεται το όσχεο, ανατάσσεται ο όρχις, και, αν είναι βιώσιμος, καθηλώνεται με ράμμα στο όσχεο, ώστε να αποφευχθεί μία εκ νέου συστροφή του. Επίσης, καθηλώνεται και ο άλλος όρχις για την αποφυγή παρόμοιου συμβάματος στο μέλλον. Αν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, ο όρχις μπορεί να έχει νεκρωθεί, οπότε ο ουρολόγος θα χρειαστεί να τον αφαιρέσει. Αν η συστροφή αντιμετωπιστεί τις πρώτες 5- 6 ώρες, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, ενώ αντίθετα, μετά το πέρας 12 -18 ωρών, ο όρχις συνήθως νεκρώνεται και αφαιρείται.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Διαγνωστική υστεροσκόπηση. Η πλέον αξιόπιστη εξέταση γονιμότητας

Leonidas Kallidonis

Τι θα διάλεγε ο Άγιος Βαλεντίνος; Σοκολατάκια, εσώρουχα ή…μεγέθυνση πέους;

Leonidas Kallidonis

Καρκίνος όρχεων: όλα αρχίζουν με την ψηλάφηση

Leonidas Kallidonis

Ανεύρυσμα αορτής: Πώς από μια ελεγχόμενη κατάσταση μπορεί να γίνει θανατηφόρο

Leonidas Kallidonis

Βρογχοκήλη. Αν παρατηρήσετε αφύσικο πρήξιμο στο λαιμό

Leonidas Kallidonis