Μάλιστα, μετα–ανάλυση ερευνητών από συνεργαζόμενους οργανισμούς στις ΗΠΑ, κατέδειξε ότι τα συμπληρώματα μπορεί να μην έχουν προστατευτικό αποτέλεσμα για την καρδιά, ενώ ορισμένα ενδέχεται ακόμη και να βλάψουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Ποια συμπληρώματα μπήκαν στο «μικροσκόπιο»
Οι ειδικοί ανέλυσαν τα δεδομένα από 277 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι. Εξέτασαν τις επιδράσεις της λήψης 16 συμπληρωμάτων διατροφής και οκτώ διαιτητικών παρεμβάσεων στην καρδιαγγειακή υγεία και τη θνησιμότητα.
Τα συμπληρώματα που μελετήθηκαν ήταν τα εξής: σελήνιο, πολυβιταμίνες, σίδηρος, φολικό οξύ, ασβέστιο, συνδυασμός ασβεστίου και βιταμίνης D, βήτα καροτένιο, αντιοξειδωτικά, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας και βιταμίνες Α, Β , Β-6, C, D και Ε.
Τι κατέδειξε για την καρδιά η σύγκριση συμπληρωμάτων και διατροφής
Οι διαιτητικές παρεμβάσεις περιλάμβαναν: τροποποίηση στα λιπαρά διατροφής, μείωση της πρόσληψης αλατιού (σε άτομα με φυσιολογική και υψηλή αρτηριακή πίεση), μείωση των κορεσμένων λιπαρών, μεσογειακή διατροφή, αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάποιες από αυτές τις παρεμβάσεις είχαν θετικό αποτέλεσμα:
- Για παράδειγμα, η κατανάλωση λιγότερου αλατιού μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
- Διαπίστωσαν επίσης ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου προστατεύουν από έμφραγμα και στεφανιαία νόσο, ενώ
- η πρόσληψη φολικού οξέος συνδέθηκε με ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Βρήκαν, ωστόσο, πως άλλα συμπληρώματα ή παρεμβάσεις δεν είχαν καμία επίδραση ή ήταν επιβλαβείς για την καρδιαγγειακή λειτουργία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:
- η λήψη πολυβιταμινών, σεληνίου, βιταμίνης Α, βιταμίνης Β – 6, βιταμίνης C, βιταμίνης D, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, φολικού οξέος και σιδήρου δεν προστατεύει σημαντικά από καρδιαγγειακά προβλήματα και πρόωρο θάνατο.
- Μετά από μεσογειακή δίαιτα, η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων και άλλων λιπαρών και η αύξηση της ποσότητας ωμέγα-3 και ωμέγα-6 δεν κατέδειξαν ευεργετικό αποτέλεσμα.
- Οι άνθρωποι που έκαναν υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.