Με ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να πέσει κάποιος στο κρεβάτι, αλλά ακόμη κι αν συμβεί αυτό, το πιθανότερο είναι ότι θα αναρρώσει εξαιρετικά γρήγορα.
Το μόνο που απαιτείται να κάνουμε είναι μερικές μικρές αλλαγές στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι εκείνες οι τροφές που θα χτίσουν γύρω μας μια ασπίδα προστασίας απέναντι σε μικρόβια και ιούς…
Πορτοκάλια, φράουλες, σπανάκι, αβοκάντο
Όλα τους είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C η οποία αυξάνει κατακόρυφα την φυσιολογική παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων και ταυτόχρονα στέλνει στα ύψη τις τιμές της ιντερφερόνης. Πρόκειται για το αντίσωμα εκείνο που περιβάλλει το εξωτερικό περίβλημα των κυττάρων, εμποδίζοντας τους ιούς να διαπεράσουν μέσα σε αυτά.
Φυσική λεμονάδα, τοματοπελτές, κολοκύθα και γλυκοπατάτες
Οι συγκεκριμένες τροφές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε β- καροτένιο το οποίο αυξάνει τα αντισώματα ενάντια στους ιούς. Επίσης, περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που μάχονται τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες ως γνωστόν συνδέονται με την πρόωρη γήρανση αλλά και με διάφορες μορφές καρκίνου.
Σπόροι δημητριακών, ξηροί καρποί και φυτικά έλαια
Η βιταμίνη E θεωρείται ένα από τα πιο σπουδαία αντιοξειδωτικά και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς διεγείρει την παραγωγή των αμυντικών κυττάρων μας και, ταυτόχρονα, καταστρέφει μικρόβια και καρκινικά κύτταρα. Αυξήστε, λοιπόν, την καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης Ε προσθέτοντας στο διαιτολόγιο σας δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια, αλλά και σπόρους όπως πασατέμπο και ηλιόσπορο.
Μήλα και μούρα
Αν έχετε ακούσει για τα περίφημα «φλαβονοειδή», τότε ίσως γνωρίζετε ότι μιλάμε για τους φυσικούς «ιονιστές» του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια στην μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα φλαβονοειδή- τα οποία εντοπίζονται σε πλούσιες ποσότητες στα μήλα και σε όλα τα είδη μούρων, καθώς και στα κρεμμύδια και το πράσινο τσάι- προστατεύουν λοιπόν τα κύτταρα από εξωτερικούς ρύπους, περιλαμβανομένου και του καπνού του τσιγάρου.
Φασόλια, ακατέργαστα δημητριακά και γαλοπούλα
Όλα τους περιέχουν ψευδάργυρο. Μια ανόργανη ουσία η οποία αυξάνει εντυπωσιακά την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Ό, τι καλύτερο για να αποφύγετε τα κρυολογήματα.
Σκόρδο
Όχι μόνο ρίχνει την υψηλή πίεση, αλλά έχει και πανίσχυρη αντιμικροβιακή δράση. Μία σκελίδα σκόρδο την ημέρα είναι αρκετή για να διεγείρει το μηχανισμό πολλαπλασιασμού των λευκών αιμοσφαιρίων, να βελτιώσει την κινητικότητα των λεγόμενων «κυττάρων- φρουρών» και να αυξήσει την παραγωγή αντισωμάτων.
«Cottage cheese», γαρίδες και αυγά
Οι εν λόγω τροφές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε σελήνιο. Και το σελήνιο είναι απαραίτητο για τα «κύτταρα- φρουρούς» που εξοντώνουν τους ανεπιθύμητους εισβολείς. Πηγές πλούσιες σε σελήνιο, πέρα από το cottage cheese, τις γαρίδες και τα αυγά, είναι και ο τόνος, το λυθρίνι, ο αστακός, τα ακατέργαστα δημητριακά, τα λαχανικά, το σκούρο ρύζι, το κοτόπουλο, ο ηλιόσπορος, το σκόρδο, τα φιστίκια κάσιους και τα αρνίσια παϊδάκια.
Σολομός, σκουμπρί και τόνος
Τα λεγόμενα «παχιά ψάρια» περιέχουν τα…μαγικά «Ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα», τα οποία αυξάνουν την δραστηριότητα των φαγοκυττάρων, εκείνων δηλαδή των λευκών αιμοσφαιρίων που, στην κυριολεξία…καταπίνουν τα επικίνδυνα βακτήρια.