Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Ο κύκλος ζωής ενός πέους

Newsroom eleftherostypos.gr

Δεν είναι μυστικό ότι το πέος αλλάζει, γερνάει, μαραζώνει, τόσο σε μέγεθος και σε εμφάνιση όσο και σε λειτουργία. Μικρότερο, μαλακότερο, “θαμμένο” στο λίπος της κοιλιάς. Σκέφτεστε τίποτα χειρότερο;

Καθώς μειώνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης χρειάζεται να αγκομαχεί κανείς  για να πετύχει στύση, πολύ περισσότερο να τη διατηρήσει και, φυσικά, να πετύχει ικανοποιητικό οργασμό. Όσο μεγαλώνει ένας άνδρας τόσο μειώνεται η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του σπέρματος, ενώ τα προβλήματα στύσης γίνονται όλο και πιο συχνά. Ας το πιάσουμε επιστημονικά…

Περασμένα μεγαλεία

Με τη πάροδο του χρόνου οι άνδρες βιώνουν μια σταδιακή φθορά στη λειτουργία του ουροποιητικού τους συστήματος. Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση των μυών της ουροδόχου κύστης και σε αρκετές περιπτώσεις σε διόγκωση του προστάτη. Αρκετά νωρίτερα πάντως, ήδη λίγο μετά τα 30, αρχίζουν να εμφανίζονται και οι αλλαγές στην εμφάνιση του πέους, οι οποίες συνεχίζονται έως την τρίτη ηλικία.

Αλλαγές στην εμφάνιση

Σημειώνονται δύο σημαντικές αλλαγές, ορατές με γυμνό μάτι.

  • Η βάλανος χάνει σταδιακά το μωβ χρώμα της ως αποτέλεσμα της μειωμένης εισροής αίματος.
  • Έχουμε απώλεια της ηβικής τριχοφυΐας. Καθώς μειώνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης, το πέος επανέρχεται σταδιακά στην προεφηβική κατάσταση όσον αφορά στην τριχοφυΐα.

Το μέγεθος του πέους

Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι συνηθισμένη καθώς ο άνδρας μεγαλώνουν. Το λίπος συσσωρεύεται χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, κάνοντας το πέος να φαίνεται μικρότερο. Σε ακραίες, μάλιστα, περιπτώσεις το υπερβολικό κοιλιακό λίπος μπορεί να «θάψει» το πέος. Φυσικά, αυτό είναι αναστρέψιμο. Με μια αυστηρή δίαιτα και απώλεια λίπους μπορεί κανείς να κερδίσει 2-3 εκατοστά από 2,5 εκατοστά από το «κρυμμένο» πέος. Ατυχώς, όμως, το μήκος του πέους μπορεί να μειωθεί και στην πραγματικότητα λόγω ηλικίας. Η μείωση σε μήκος και σε πάχος τυπικά δεν είναι δραματική, μπορεί όμως να είναι εμφανής. Εάν το μήκος του πέους ενός άνδρα είναι 15 εκατοστά σε στύση στην ηλικία των 30, αυτό μπορεί να μειωθεί στα 12,5 με 14 στην ηλικία των 60 ή 70.

Τί προκαλεί τη σμίκρυνση του πέους;

Δύο είναι οι μηχανισμοί οι οποίοι εμπλέκονται στη μείωση του μεγέθους ενός πέους. Ο πρώτος είναι η σταδιακή εναπόθεση λιπαρών ουσιών (πλακών) στις μικρές αρτηρίες του. Αυτή η διαδικασία- γνωστή και ως αθηροσκλήρωση- είναι η ίδια η οποία φράσσει τις στεφανιαίες αρτηρίες και ευθύνεται για εμφράγματα. Ο δεύτερος μηχανισμός είναι η σταδιακή συσσώρευση σχετικά ανελαστικού κολλαγόνου (ουλώδους ιστού) στο πέος, κάτι που έχει ως συνέπεια λιγότερες και μικρότερης διάρκειας στύσεις. Φυσικά, καθώς αλλάζει το μέγεθος του πέους, αλλάζουν και οι όρχεις, οι οποίοι αρχίζουν να συρρικνώνονται από την ηλικία των 40. Σε έναν 30άρη οι όρχεις μπορεί να έχουν διάμετρο 3 εκατοστά ενώ σε έναν 60άρη μόλις 2 εκατοστά.

Καμπυλότητα

Εάν ο ουλώδης ιστός συσσωρεύεται άνισα τότε μπορεί να παρατηρηθεί καμπυλότητα στο πέος. Αυτή η κατάσταση , γνωστή και ως νόσος του Peyronie , εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες μέσης ηλικίας . Η στύση μπορεί να είναι επώδυνη με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η ερωτική πράξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Ευαισθησία

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει, τέλος, πως το πέος χάνει την ευαισθησία του καθώς μεγαλώνει ένας άνδρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται όλο και πιο δύσκολα η στύση και ο οργασμός.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας. Μας βρίσκει με…XL άγχος

Leonidas Kallidonis

Τι θα διάλεγε ο Άγιος Βαλεντίνος; Σοκολατάκια, εσώρουχα ή…μεγέθυνση πέους;

Leonidas Kallidonis

Ο σωστός πατέρας φαίνεται από το μέγεθος των όρχεών του!

Leonidas Kallidonis

Στύση: Ποια διατροφή την ενισχύει;

Leonidas Kallidonis

Μήπως… ξεμείνατε από τεστοστερόνη; Πώς θα αναπληρώσετε την ορμόνη του σεξ

Leonidas Kallidonis

Αναζητώντας το ελιξήριο της νεότητας. Ορμονοθεραπεία εναντίον γήρανσης

Leonidas Kallidonis

Κρουστικά κύματα: μόνιμη λύση κατά της στυτικής δυσλειτουργίας

Leonidas Kallidonis

Σεξ. Ένα… εποχιακό φρούτο

Leonidas Kallidonis

Επτά μύθοι σχετικά με τον προστάτη, που δεν πρέπει να πιστεύετε

Leonidas Kallidonis